Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

VELIKO OTKRIĆE U GUATEMALI: Stotine žrtvenih alata pronađeno u jezeru Peten Itza

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Već duže vrijeme Guatemala i Belize pronalaze put do arheologa, a nakon otkrića stotina piramidalnih struktura otkriveno je i preko 500 žrtvenih i ritualnih artefakata - prenosi portal Mysterious Universe.

Jezero Peten Itza u Guatemali moglo bi postati top lokacija za arheološku kremu nakon što su ronioci iz Poljske otkrili velik broj predmeta na oko 160 metara pod vodom. Pretpostavlja se da je riječ o ceremonijalnim alatima iz majanskog glavnog grada Nojpetena što su ga Španjolci zbog otočke lokacije osvojili tek 1697. godine. Znanstvenici iz Krakowa, Torina i Varšave na današnjem otoku Flores tražili su tragove zadnje velike bitke koja je dokrajčila nekoć veliko majansko carstvo, a nehotice su naletjeli na kadionice u obliku lubanje, žrtvene pehare, staklene oštrice i školjke koje su se koristile kao glazbeni instrumenti.

Stoljećima pod vodom

Voditeljica tima Magdalena Krzemien dodala je kako su brojni artefakti načinjeni od opsidijana, crnog vulkanskog kamena nalik zrcalu. Budući da su artefakti nanizani jedni na druge, pretpostavka je kako su ih Maje namjerno bacale u more radi prezervacije.

„Pitanje koje se pritom nameće jest kako su predmeti tako očuvani, s obzirom na to da su stoljećima pod vodom.“

Podvodni arheolog Mateusz Popek smatra da su Maje možda koristile nekakav tip mreže, dok drugi vjeruju kako su ih pažljivo odnosili ronioci.

Kroz vodu u Gornji svijet

Maje su vodu smatrale medijem prijelaza u Gornji svijet, i to poslije nečije smrti. Bog kiše Chaak u jezeru je – po legendi – imao portale ka onostranom, a usto je bio i bog plodnosti, pa valja pretpostaviti kako je ovaj čin simbolizirao majansku želju za opstankom unatoč porazu, bilo na ovom ili onom svijetu. Istraživanje je tek započelo i pravo je pitanje što će se sve u jezeru pronaći. Lokalna zajednica zadovoljno trlja ruke, u nadi da će ovo otkriće privući još veći broj turista iz cijelog svijeta.

Zadnje ažuriranje srijeda, 03 april 2019 09:08

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 18:00 (april - maj)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved