Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Matrijarhat nije isključivo društvo

Ocijenite članak
(6 ocjena)

Piše: Gordana, Dalmatinka

Stari Grci imaju puno izraza za matrijarhat i slična društvena uređenja temeljena na vladavini žena (Gynecocracy, matrilineal, matrilocal, and matrifocal pri čemu nisu isto značenje ali imaju isto ishodište: žena, majka) po čemu se vidi kako je takvo društveno uređenje postojalo. Ne samo da je postojalo u doba Liburna, Delmata i Ilira i prije već postoji i dan danas.

Žene su uvijek veći dio stanovnika ove Zemlje a muškarci su u manjem broju zato je prvo nakon održanja vrste (majčinstvo) najvažnije bilo štititi muškarce kojih nema previše a i znamo koliko su muška djeca osjetljivija na razne bolesti od ženskih. Zato je na ženama bilo rađati, štititi, odgajati, njegovati, hraniti i u svakom pogledu raditi na tome kako bi muškarci bili što više zaštićeni i kako bi ih tako bilo dovoljno za potrebnu raznolikost kako ne bi bilo previše žena. Često ovo toliko jednostavno gubimo iz vida. Možda ovo zvuči previše hladno matematički ka prebrojavanje krompira ali nije. Ovo je jednostavno oduvijek tako, životne sile prirode tako funkcioniraju. Ako pogledamo na matrijarhat kao društveno uređenje pa tko će biti taj koji treba o svemu voditi brigu nego žene. Žene drže 3 kantuna kuće nije za ništa ta stara izreka.

U drevna vremena Ilira i prije njih bio je vrlo težak život, postojala je neka vrsta podjele poslova ali na takvom principu po kojem je svatko obavljao ono što najbolje zna i može najbolje napraviti.

Matrijarhat je društvo koje je u svemu uključivalo u cjelokupnoj društvenoj aktivnosti i žene i muškarce, dok danas imamo patrijarhat u kojem muškarci moraju imati strogo prevlast i zadnju riječ. Ne pokazuju volju niti pitati žene što misle o nečemu, ikojem vrlo važnom pitanju koje se odnosi i na njih, na sve a ne samo muškarce. Teško im pada uključivanje žena na rukovodeća mjesta i općenito u upravljanje društvom. Iako to deklarativno zagovaraju u biti nema pomaka i nema volje po tom pitanju od strane muškaraca na vodećim položajima, osim izuzetaka.  

Iako se društveno uređenje danas ne naziva matrijarhat svako ljudsko društvo u svojoj biti ne može biti ništa drugo nego baš upravo matrijarhat, jer žena općenito ima više. U nekom povijesnom razdoblju žene su same prepustile promjenu naziva društva u patrijarhat koji su zapravo one same stvorile. Patrijarhat je stvoren iz matrijarhata i on je na neki način jedna njegova inačica. Nikada žene nisu imale totalnu žensku vlast nad muškarcima u smislu terora makar izgleda u nekim periodima je bilo strožih pravila u tom pogledu, vjerovatno je bio neki razlog kao napr. prirodne katastrofe, velika brojnost stanovništva na malom području, velike suše koje uzrokuju glad, bolesti i sl. Moguće je tada došlo do nametanja strožih "ženskih" pravila nego prije. Amazonke jesu postojale kao žene ratnice svuda na svijetu možda se nisu svugdje tako zvale ali uloga im je bila ista: bile su žene elitne ratnice zaštitnice kralja i onih koji su upravljali tim društvom.

Dok je na ostalim ženama bio zadatak: obrađivati zemlju (znamo, žene su imale znanje obrađivanja zemlje i prenosile to znanje sa koljena na koljeno žena na žensku nasljednicu, tako i vlasništvo zemlje i kuće), upravljati svime u vezi kako organizirati svakodnevni život na tom području preko zajedničkih interesa kako ih uskladiti i najbolje iskoristiti raspoloživo područje i resurse, žene ratnice koje su bile zadužene sam naziv govori, upravljanje na najvišim razinama društva postavljanje i čuvanje kralja (što govori kako su živjeli ne isključujući nikoga), žene su bile aktivne u određivanju tadašnjih smjernica razvoja njihovog društva, društvenog uređenja kako će se upravljati društvom najbolje kao takvim, uređenje pravila te razrješavanja sporova oko bilo čega vezanog za svakodnevni život, organiziranog liječenja žene šamani, podučavanja.

U tadašnjem društvenom životu muškarci nisu isključeni oni samo nemaju prevlast. Komunikaciju sa drugim skupinama ljudi i društvima u bližem ili širem okruženju obavljao je kralj. On je bio taj koji je reprezentativno zastupao cijelo jedno područje. Kako je pretežno bila vladavina matrijarhalnog uređenja nije bilo previše sporova u društvenom smislu. Sporovi bi mogli nastati jedino po pitanju osnovnih resursa kao što je izvor vode ili obradive površine i sl. Nama je danas takav život nezamislim i nerazumljiv jer ne živimo odavno brinući se o osnovnim resursima presudnim za održanje ljudskoga života. Odvrnemo špinu, kanelu i eto vode, odemo do supermarketa i kupimo povrće i ostalo. Jedini problem može biti za parking ako je gužva.

Naš današnji život je sasvim drugačiji od onoga prije tisuća godina i kako možemo očekivati da ćemo razumjeti kako se tada živjelo pa ne možemo mi to razumjeti ili možemo samo probati kao u ovom blogu. Ovdje treba reći kako smo mi danas više ili manje potomci kako tko onih naših davnih predaka a današnje religije, društvena uređenja i svekolike podjele tada nisu postojale. Komuniciralo se na sasvim drugi način ali i na drugoj razini, sam život se odvijao osim materijalne i na duhovnoj razini koji je danas nama nezamisliv. Nama je skroman život sramota eto dokle smo dogurali.

Zahvaljujući našem popularnom samostalnom istraživaču povijesti Mati Puljku danas možemo doći do saznanja o davnom životu naših predaka i njihovim običajima koje je on vrijedno prikupljao u usmenim predajama koje su naša nematerijalna baština, kao i njegovim otkrićima na terenu koja objavljuje godinama. Među jednim od njegovih objava pod naslovom ZABORAVLJENI DREVNI OBIČAJ  opisan je jedan od običaja kako se nakon rođenja dijete položi na njegovu gredicu u vrtu (jer svatko ima svoju gredicu u vrtu po rođenju) neka vrsta prirodnog odabira. Njegovo otkriće je veće nego da netko nađe cijelu Troju i da na njoj piše ovo je Homerova Troja.

Kroz ovu narodnu predaju o davnom običaju vidi se kako je bio težak život tada u ta davna drevna vremena i kakav je bio taj stvaran život. Zapravo nas je tom predajom prebacio u povijest kao kad uskočiš u vremeplov i nađeš se tamo. Koliko je bilo potrebno ne opterećivati dodatno tu ljudsku zajednicu potomstvom koje neće biti jako ni zdravo. Okrutno pravilo koje je iz nekoga razloga nametnuto, da li je bilo stvarno to nužno potrebno to nikada nećemo moći doznati ali tako se živjelo. Možda se nisu svi pridržavali toga pravila. Je li tada vladala neka velika nestašica hrane to ne znamo i nećemo znati. Prisjetimo se onih nedokazanih tvrdnji kako su drevni Feničani žrtvovali djecu. Ova predaja mogla bi biti direktno vezana uz te neosnovane tvrdnje jer sada baca novo svjetlo na neki ritual prilikom rođenja djeteta. Predaja govori o izlaganja na tlu tek rođenog djeteta surovim uvjetima na Zemlji.  Simbolički je to pročišćenje tijela jedno novo rođenje čiste duše.

Ne znamo kakvi su tada uvjeti bili na našoj Planeti. Zamislimo samo što je majka morala proživjeti postavljajući svoje tek rođeno dijete bilo zima bilo ljeto na zemlju ga poleći u brazdu na tlo i tko zna što će biti dalje. Majka ga je nosila devet mjeseci u svojoj utrobi, štitila svojim životom, voljela ga je i dok se nije rodio a onda sada nakon što ga je rodila slijedio je brutalni ispit hoće li biti dovoljno jako dijete za preživiti. Je li svaka majka bila prisiljena na taj čin? Jesu li majke tada omrznule na matrijarhat i takvo okrutno društvo koje im to pravilo nameće. Jesu. Pravila matrijarhata  očito su postajala sve stroža i one to više nisu mogle podnijeti. Kao majci Mariji svaki put u tom drevnom običaju kao da su svakoj  majci proboli srce mačem od straha hoće li njeno dijete preživjeti taj ritual polaganja na zemlju a dijete je kao Isus razapeto ne na križu ali zato je položeno na zemlju na tlo. Hoće li priroda odlučiti da je jako ili nije za daljnji život.

Matrijarhat nisu srušili muškarci, matrijarhat su ukinule žene, majke.

 

Zadnje ažuriranje četvrtak, 19 mart 2020 08:43

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved