Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

VINČA – POSLEDNJI TRAGOVI INTELIGENCIJE

Ocijenite članak
(2 ocjena)

Na putu za Beograd pokušavam naučiti nešto o lokaciji koju ću ovaj put posjetiti. Pronalazim zanimljiv 40-minutni intervju sa arheologom Draganom Jankovićem. Slušam priču o prahistorjskoj Vinči dok nastavljam vožnju kroz kanjone istočne Bosne.

***

Saša nas navodi do parkinga tik uz Dunav. Još jednom se odlično snašao bez dodatne navigacije, obzirom da ni on još uvijek nije bio tu. Brzo izlazimo i žurno se krećemo znajući da je ostalo još 45 minuta do zatvaranja muzeja. Prolazimo pored nekoliko splavova i dolazimo ispod desetak metara visokog šljunkovito-pjeskovitog nasipa. Krivudavim stepenicama se penjemo na vrh odakle nastavlja ravnica. Nekoliko informativnih tabli i tragovi nekadašnjih arheoloških iskopina nije dovoljno. Žurimo u mali natkriveni prostor muzeja. Kurir nas obradova kada reče da je i kustos upravo stigao.

Ulazimo u 50ak metara kvadratnih prostora muzeja i već se iznenađujemo. Prostor je poprilično mali za ono što treba da predstavlja. Ispunjen je s desetak staklenih vitrina u kojima se nalaze izloženi artefakti, posuđe i drugi predmeti. Na zidovima su sheme, mape i prikazi s informacijama. Zatičemo kustosa dok razgovora s nekoliko tinejdžera. Pozdravlja nas, a ja primjećujem poznato lice. To je upravo Dragan Janković, arheolog kog sam ranije tog dana slušao. Odlično, informacije iz prve ruke.

***

Vinča je prostor koji se nalazi istočno od Beograda, na desnoj obali Dunava, nakon što rijeka, poslije ušća sa Savom, okreće gotovo 90 stepeni prema jugu.

Iskopavanja su potvrdila da se na ovom prostoru nalazila napredna kultura u dobu srednjeg neolita, od nekih 5500 godine p.n.e. do 4500 godine p.n.e. Dakle civilizacija koja je neprekidno postojala nekih 1000 godina. Ostaci naseobine iz ovog perioda, koje se pripisuju Vinčanskoj kulturi, pronađene su stotinama kilometara uokolo.

Ono što je Vinču činilo toliko posebnom jeste da se upravo nalazila na raskrsnici slivova velikih rijeka jugoistočne Evrope. Sava i Drava povezivala su Vinču sa zapadom, Tisa sa sjeverom, a Morava sa jugom. Dunav, kao veliki vodeni autoput, od sjevera ka istoku, uz sve svoje pritoke, bio je glavni vid komunikacije neolitskih plemena.

Nalazi iz arheoloških lokaliteta pokazuju da su Vinčani imali uređeno društvo. Tehnologija tog doba daleko je od primitivne. Vinčani su bušili kamen i imali izvanredne arhitektonske vještine. Prvi su počeli s topljenjem bakra i izradom metalnog alata, davno prije željeznog doba.

Kuće su obljepljivali malterom, ne blatom kako se misli. Mješavina zemlje, pjeska i slame obezbjeđivala je dobru izolaciju. Nisu imali ognjišta nego glinom obljepljene pećnice sa dimnjakom unutar strukture. Pod je bio od istog materijala pa se cijeli prostor mogao lako grijati. Sve kuće su homogene, sličnih dimenzija u ovisnosti od veličine porodice, ali nije bilo ogromnih zdanja.

Bili su i dobri trgovci. Odlazili su stotinama kilometara uzvodno do Karpata donoseći vulkansko staklo koji je bio glavni resurs tog vremena. Njegovi oštri slojevi su savršeno sječivo. Korišteno je u različite svrhe. Njim se mogla kositi trava ili čak brijati lice?!                                       

Pored opsidijana trgovali su i različitim drugim materijalima. Donosili su različite resurse iz svih krajeva Evrope. Nekoliko arheoloških nalazišta u blizini Tuzle pokazuje da su transportovali sol dolinama rijeka.

Vinča je imala i domaće resurse. Obzirom da je i sama obližnja Avala vulkasnkog porijekla, na njoj su se nalazili minerali koji su korišteni za proizvodnju boje. Naročito popularna i cijenjena je bila crvena boja koje su oni imali na pretek.

Kult majke i rađanja bio je naročito popularan pa su izrađivane figurice s naglašenim bokovima i grudima. Zanimljivi su detalji na figurama. Oni pokazuju da se u Vinči nosila odjeća i to u skladu s godišnjim dobom. Nekoliko pronađenh predmeta potvrđuje da su koristili igle za šivanje i uzgajali lan koji se obrađivao u konac.

Detalji također pokazuju još nešto. Veoma izražene oči. Na jednoj posudi je čini se lik sove koji bi trebao budnim okom da pazi na vrijedne resurse koji se nalaze unutra, a kakvi su sjemena za sjetvu.

Od preko 500 Vinčanskih naselja, prisutnih na širem području gdje je bila prisutna ova kultura, pronađene su samo dvije grobnice.

***

Gospodin Dragan nam je dao poprilično opširnu i velikodušnu prezentaciju. Probili smo radno vrijeme muzeja ali on nije obraćao pažnju na to. Odlično se potrudio da nam približi svijet ove kulture i prepoznao sam sve karakteristike dobrog vodiča.

Naročito su mi se svidjele njegove teze o pogreškama koje čini klasična nauka. Kritikujući zaključke koji se baziraju na nejasnim, polutačnim i često potpuno pogrešnim pretpostavkama, saznajemo da živimo u svijetu kojeg ne razumijemo u potpunosti. Jedan sociolog je podijelio hronologiju razvoja čovjeka od divljaka preko barbara do civilizacije. Ovdje vidimo da taj redoslijed ide obratno.

Vrlo su mi zanimljive poveznice s modernim društvom koje je često pravio. Naglašavao je kako ustvari imamo veoma pogrešnu sliku o prošlosti i civilizacijama prije naše “zvanične historije”.

Isti stil kuća pripisao je balansu unutar društva. Nije bilo raslojavanja, svi su imali svoje zadatke i svi su radili. Vođa se birao po mjerilima inteligencije i znanja, a ne na osnovu fizičkih, rodovskih ili drugih karakteristika. Vođa je imao odgovornost i priliku da vodi svoj narod u prosperitet i napredak. Tako mu materijalna dobra nisu predstavljala niti cilj niti zadovljstvo nego je sam osjećaj vođstva bio dovoljan za unutrašnju harmoniju, samopouzdanje i sreću.

Dragan kaže da Vinčani nisu bili ratoborna plemena, nisu izrađivali i koristili oružje. Radije su dobrim društvenim ustrojstvom gdje je svaki pojedinac cijenjen i ima ulogu, omogućavali ekonomski razvoj i višak proizvodnje. Sa viškom resursa javljaju se nova zanimanja i zanati, naselja prestaju biti sela i postaju gradovi.

Detalji figura s velikim očima pripisuju se simbolu budnosti. Svaki stanovnik neolitske Vinče bio je budan, balansiran, odgovoran. Prirodu nisu zloupotrebljavali nego pametno i racionalno koristili. Razmišljali su, ne samo kako sebe odbraniti od drugih, nego druge od sebe.

Sa sve većim korištenjem metala i izrade oružja umjesto oruđa, Vinča je postajala izložena napadima, kako s vana tako i iznutra. Pojavila se ideja većeg vlasništva i iskorištavanja tuđe radne snage. Pljačke i ratovi vođama bandi donosile su brz i lagan profit. Civilizacija počinje da se urušava i barbarstvo dolazi do izražaja. Historija je donedavno tvrdila da je uzrok za propast neolitskih kultura bilo manjka resursa, ali ovdje učimo da to nije bilo tako. Hrane je bilo i na pretek, ali u jednom trenutku ljudski um se zarazio pohlepom, svijest se pomračila i ostala tako do današnjih dana.

***

U Bosanskoj dolini piramida upravo pričamo o civilizacijama koje su ostvarile potpuni balans između materijalnog, energetskog i duhovnog. Takva harmonija javlja se najprije u pojedincu, a onda se širi na društvo. Kada imate društvo u kojem je svaki pojedinac “budan” i koristi puni potencijal svoga bića, onda i samo društvo postiže svoj puni potencijal. Rezultat je jedinstvo koje se ogleda u poštovanju prema Tvorcu, harmoničnosti postojanja s prirodom, u dovoljno materijalnih resursa i uzajamnom razumijevanju svih živih bića.

Takve civilizacije su postojale puno prije Vinče, njihove tragove pronalazimo u Visokom, a čini se da je zadnji trag takvog društva nestao u plamenu prije gotovo 7000 godina.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 31 avgust 2020 11:06

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 8:00-18:00 (septembar-novembar)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved