Logo
Print this page

SEDAMNAEST UŠĆA RIJEKA NA SPIRALI ZLATNOG PRESJEKA U VISOKOM

Ocijenite članak
(2 ocjena)
Saradnik Fondacije Saša Nađfeji iz Beograda nastavio je s istraživačkim radom topografije terena Bosanske doline piramida. Primjenjujući elemente sakralne geometrije, prije svega zlatni presjek ili zlatni broj 1,618, ustanovio je da se čak 17 ušća rijeka, izvora i jezera nalazi na spirali zlatnog presjeka u Visokom.  Početak spirale je u tački ušća rijeke Fojnice u Bosnu koja je nastala vještačkim putem.
Ovo je unikatan rad te vrste u svijetu i nosi posebnu težinu, osobito kad se ima na umu značaj vode za rad piramida.
Koordinator Fondacije Ajdin Ahmetspahić, ovako je prokomentarisao najnovije otkriće:
'Zaista fascinantno Saša.
17 ušća rijeka i rječica, izvori i jezerca, sve to u ovoj spirali. Ko zna koliko se toga još tu nalazi, ti si izgleda zagrebao po površini nečega što bi moglo postati veliko otkriće za bosanske piramide. Uzbuđen sam da vidim i učestvujem u budućim istraživanjima.
Interesantno je i koliko je rječica i rijeka pritoka Lepenice, a onda ih Lepenica "odvodi" u rijeku Fojnicu koja dalje prenosi informacije i energiju do centra Doline u Visokom. Možemo reći da imamo i mi u Bosni naš "Lepenički Vir". 

Zadnje ažuriranje srijeda, 18 novembar 2020 09:45
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved