Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

KAMENE KUGLE U ZAPADNOJ SRBIJI Featured

Ocijenite članak
(4 ocjena)
Kugla iz Mažića, okolica Priboja (foto Blic online) Kugla iz Mažića, okolica Priboja (foto Blic online) Kugla iz Mažića, okolica Priboja (foto Blic online)

Mr. sc. Domagoj Nikolić , Imotski 
Samostalni istraživač  

Kamenih kugli ima u mnogim krajevima najljepše naše bivše i buduće. Neke od njih nalaze se u Zapadnoj Srbiji, točnije u kraju oko Priboja i Prijepolja.

Tamo je do sad nađeno i obrađeno petnaestak, možda dvadesetak, takvih kugli. Neke su impresivnih dimenzija i težine između 10 i 15 tona, a najveća se nalazi kod Manastira Svetog Đorđa poznatijeg kao Manastir Orahovica u selu Mažići kod Priboja. Ona je teška čak 17 tona i više je oblika pljeskavice ili, ako hoćemo biti malko uglađeniji, a neprecizniji u izrazu, oblika diska. 

Kugle su razasute svuda ovim krajem: jedna se nalazi u bašti Nedeljka Ćirovića iz Mažića, druga se nalazi u bašti restorana „Skriveni cvet“ u Pribojskoj Banji, treća je na ušću Mažićke Reke u Lim, četvrta je pak svoje mjesto našla kod sata u centru Priboja, dok se skupina manjih nalazi se u predvorju Manastira Mileševa kod Prijepolja. 

Gotovo uvijek se nalaze u blizini svetih mjesta: pored Manastira Svetog Đorđa u Mažićima, zatim Mileševe, Svetog Nikole u Pribojskoj Banji, a ona u selu Sastavcima nalazi se pored najstarijeg neolitskog naselja u ovom kraju. Gotovo sve su iskopane sa velikih dubina prilikom gradnje puteva ili su se našle u koritima rijeka kao da ih je voda izbacila.  

Jednu od velikih kugli je poznati filmski redatelj Kusturica odnio u Mokru Goru. U neposrednoj blizini Mokre Gore, točnije u Kremni, nalazila se kugla zvana Kosmički kamen, neobične strukture i materijala koji do sada nije nađen u ovom kraju, a koja je nastradala u paljevini spomen Doma proroka Tarabića 2005. godine. Eto, kod nas čak i takve bljezgarije iz politike ulaze u folklor! Dijelovi te kugle sada se mogu kupiti u talismanima na ogrlicama u obnovljenom Domu proroka Tarabića, a prema istraživanjama ruskih i domaćih radiostezičara i bioenergetičara, kugla i njezini dijelovi imaju blagotvorni utjecaj na zdravlje.

Jedna od manjih kugli u blizini Manastira Svetog Đorđa u Mažićima

Arheolog Savo Derikonjić, direktor Zavičajnog muzeja u Priboju, koji je mnogo truda i napora uložio u istraživanje fenomena kamenih kugli, zastupao je ideju da se sve kugle iz ovog kraja prenesu i izlože u Priboju na novom Trgu meteorita. Tako bi se napravila stalna i jedinstvena izložba ovih zagonetnih svjedoka naše prapovijesti, a kugle bi se zaštitile od krađa, razvlačenja, devastacija i propasti. Budući da se kod nas ništa pametno ne razmatra ozbiljno, nije došlo do realizacije: mnoge kugle su i dalje razasute po potočnim koritima, privatnim baštama i polako se razvlače kojekuda. 

Sva sreća da narod osjeća jaču sponu sa svojim iskonom od svojih političara pa kugle čuva i pazi koliko može. No, svako zlo za neko dobro: ta spontana aktivnost pouzdan je znak naše drevne, iskonske kulture i civilizacije. Tko zna, možda jednog dana kugle nađu put do očiju i srca naše šire javnosti i upravnih tijela, a mi smo tu da na njih podsjećamo i koliko možemo pomažemo njihovo čuvanje i zaštitu.

I za sam kraj ove kratke crtice, glas naroda koji je zapravo i glas Boga (Vox populi, vox  Dei!) šapuće nam da ove kugle nalikuju velikim kapima vode, da ljudima bez djece pomažu da začnu potomstvo, a onima loše sreće zlu kob preobrate u dobru.

Možda bi se naša kob promijenila, možda bi se i nama sreća osmjehnula kada bi je više tražili u svom zavičaju, u plamtećem srcu svog naroda i svojim kamenim dušama pa i u ovim zagonetnim, čarobnim kuglama koje su također možda neke okamenjene duše.

 

Kugle u dvorištu Manastira Mileševa (iz vlastite arhive)

 
Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 26 septembar 2011 07:20

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 19:00 (juli-septembar)
Posljednji ulazak u tunele u 18 sati.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i +387 (0)33 259 935


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved