Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

ISTINA O STEĆCIMA

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Od početka rada i djelovanja Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” na e-mail Fondacije, ali i e-mail njenog osnivača dr. Semira Osmanagića svakodnevno stižu obavijesti ili upiti o kulturnom bogatstvu naše zemlje. Ovaj put, javio nam se Haris Jamaković s upitom o kamenim blokovima koji se nalaze u mjestu Srednje bare. Slijedi pismo i odgovor dr. Semira Osmanagića.

Poštovani gosp. Osmanagiću,

Zovem se Haris Jamaković i nastanjen sam u Sarajevu. Ponukan današnjim člankom na sarajevo-x portalu (http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/101208064#) odlučio sam da vas kontaktiram u vezi jednog pitanja.
Skoro identični kameni blokovi se nalaze (njih sedam ili osam, ukoliko me pamćenje dobro služi) u šumi iznad istočnobosanskog sela Srednje bare.
Naime, (ne znam koliko ste upoznati s tim predjelom BiH) putem koji vodi preko Pala, Prače i Hrenovice, a nakon većeg uspona, stiže se prvo do Gornjih bara pa onda, kilometar dalje, do Srednjih Bara. Iznad tog sela ulazi se u šumu gdje su smješteni blokovi, skoro identični  ovim koji su današnjoj vijesti. Zadnji put sam bio tamo prije desetak godina, ali mislim da se ništa nije promjenilo na tom lokalitetu. Tada sam pitao mještane o eventualnim saznanjima u vezi tih blokova te sam dobio različite odgovore: da su to ostavili Rimljani, Iliri i slično. Mislim da se dosada niko nije bavio istraživanjem porijekla ovih  blokova, pa sam odlučio da Vas obavijestim, naravno, ukoliko Vam se ovo pitanje učini zanimljivim za istraživanje. 
Srdačan pozdrav,
Haris Jamaković
                                                                                          
ODGOVOR DR. SEMIRA OSMANAGIĆA
Kolega Jamakoviću,
Zahvaljujem na javljanju i interesu.
 
Teritorij današnje BiH je prepun kamenih blokova, različitih oblika (od sandučastih do kvadratnih ploča) koje naši stručnjaci nazivaju "stećcima - srednjevjekovnim nadgrobnim spomenicima". 

Ispod jednog manjeg broja ovih blokova su pronađene ljudske kosti koje vjerovatno datiraju iz Srednjeg vijeka. Na jednom malom broju blokova su upisani različiti tekstovi, neki bosančicom, i pripadaju Bogumilima. Na malom broju njih  postoje crteži, simboli.

Globalno gledajući, postoji najmanje 100.000 ovakvih blokova na tlu BiH, a ne 60.000 kako se tvrdi. Oni se prostiru i na susjedstvo (Crna Gora, Srbija, Hrvatska) što isključuje mogućnost da su njihovi autori Bogumili koji su živjeli na užem teritoriju. Simboli i slike su na manje od pet posto blokova, a tekstovi na manje od dva posto.
Dakle, imamo fenomen blokova, od kojih njih 95 posto nema ništa uklesano. Znači, njihova svrha nije bila da budu nadgrobni spomenici. Neki od njih imaju masu od 29 tona i nalaze se, bukvalno, na vrhu planina. Dakle, neko je imao tehnologiju obrade i transporta koje daleko prevazilaze mogućnosti primitivnog kmeta Srednjeg vijeka.
Prava istina je da nisu poznati autori ovih blokova niti vrijeme njihove izrade. I za jedno i za drugo trebamo ići hiljade godina unatrag, u period prije kraja zadnjeg Ledenog doba. 
Naravno, ovo je još jedna heresa za domaće "stručnjake" koji nisu bili u stanju odgonetnuti starost, svrhu i autore ovih misterioznih blokova. Najjednostavnije im je bilo svaku kamenu ploču i blok nazvati "srednjevjekovnim stećkom". 

I tako nastaju historijski falsifikati kojih se "vojnici istine" neumorno drže decenijama i stoljećima sve dok ih, napokon, prava nauka zauvijek demantira.
 
Srdačno,

Dr.sci. Semir Osmanagić
Inozemni član ruske
Akademije prirodnih znanosti
www.semirosmanagic.com 

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 26 septembar 2011 07:17

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved