Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

AMERIČKE CAHOKIA PIRAMIDE

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Piramide na tlu Sjedinjenih Američkih Država? Za mnoge ovo izgleda nerealno. Ali, kada bi postojale, od njih bi Amerikanci napravili svjetsku atrakciju, bio bi logičan komentar. Nekako se fenomen piramida veže za plato Gize i meksičke šume, a tumulusa za jug Engleske.

Međutim, činjenice govore nešto drugo. Građevine u obliku piramida su prisutne na tlu SAD-a. Zapravo, najveća američka piramida je po površini nadmašila Keopsovu piramidu, a broj tumulusa u SAD-u je daleko veći od svih tumulusa na tlu Zapadne Evrope zajedno. 

U središnjoj američkoj državi Illinois nalazi se nacionalni park „Cahokia”. Ime je dobio po manjem indijanskom plemenu koje je u ove krajeve doselilo u XVII vijeku. Na površini od 15 kvadratnih kilometara vidljive su pravilne kružne uzvisine prekrivene zemljom i travom. 

Najveće uzvišenje nosi naziv „Monks Mound”. Naime, Amerikanci svoje piramide i tumuluse nazivaju zemljane gomile („mounds”). Riječ je o pogrešnoj definiciji, jer su one planske i stabilne strukture, građene kombinacijom gline, šljunka, pijeska, ploča, a na površini je originalno bio red kvadrata zemlje i trave okrenut naopako. Ovakva višeslojna gradnja omogućila je dugotrajnost i stabilnost objekata. 

Istina je da su širom SAD-a u prošlosti građeni mnogobrojni tumulusi, različitih dimenzija. Hiljade njih su timovi iz Smithsonian muzeja planski rušili krajem XIX stoljeća, a arheološki sadržaj odnosili u podrume muzeja i nikada ga nisu izložili. Veliki broj ovih tumulusa je stradao od ruke privatnih vlasnika ili graditelja autoputeva i fabrika. Čak i kroz sredinu nacionalnog parka „Cahokia” prolazi nekoliko širokih puteva. 

Za razliku od pojedinačnih tumulusa u nizu američkih država duž rijeke Mississipi, Cahokia kompleks se sastoji od tri lokacije na kojima se nalazi 200 objekata, a među njima je i nekoliko desetina piramida. Orijentacija ovih četverostranih objekata je identična: prema stranama svijeta (istok-zapad, sjever-jug). Pozicija centralnog objekta „Monks Mound” ima malo odstupanje i odgovara orijentaciji prema magnetnom sjeveru, za razliku od ostalih koji su orijentisani prema kosmičkom sjeveru i lokaciji zvijezde sjevernjače. 

Dakle, imamo tri tipične odlike piramida: geometriju, orijentaciju i građevinski materijal. 

Ovaj kompleks govori o vrlo naprednim graditeljima. Prvo je u potpunosti nivelirano nekoliko desetina kvadratnih kilometara terena, slično kao i plato Gize u Egiptu. Zatim se pristupilo gradnji kompleksa. Prema arheolozima to se dešavalo u relativno kratkom vremenskom periodu, između 950. i 1100. godine. 

Za gradnju samo centralnog objekta Monks Mounds utrošen je ekvivalent od 230 hiljada kamiona s građevinskim materijalom. Za gradnju stotine manjih i većih objekata gotovo je nepojmljiva količina utrošenog materijala. 

Bazirano samo na ovim podacima, arheolozi su bili jednodušni u zaključku da je ovdje bujao napredni grad s velikim brojem stanovnika. Spekuliše se s cifrom od minimum 50.000 stanovnika što bi ovaj Grad Sunca, kako su ga prozvali, činilo najvećim gradom u svijetu prije hiljadu godina. 

Povremena arheološka istraživanja na Monks Moundu su pokazala da je ova građevina prvobitno napravljena kao stepenasta piramida s platformom na vrhu. Kasnije su joj dodavane nove platforme i s površinom od 60.000 kvadratnih metara (60 dunuma) je za deset posto nadmašila površinu Keopsove piramide. 

Geološkim sondažnim bušenjima dokazano je prisustvo vode na nekoliko lokacija ispod piramide. Od tri sondažne bušotine na zapadnoj strani, jedna je udarila o kamene blokove krečnjaka unutar strukture. 

Prema geofizičkim proračunima nagib piramide je originalno bio isti na suprotnim stranicama (između 45-53 stepena). 

U razgovoru s menadžerom ovog državnog parka i glavnim arheologom dr. Markom Esareyom doznao sam da grupe Indijanaca koje ovdje redovno dolaze kompleks smatraju svetim tlom. Raspored piramida i tumulusa odgovara rasporedu pojedinih zvjezdanih sistema o kojima govore njihove oralne tradicije i legende. 

U gradnji piramide inkorporiran je broj Pi, kao i kod Keopsove piramide. U blizini se nalaze ostaci drvenih krugova koji su pratili astronomske pojave, prije svega solsticij i ekvinocij. Ovaj krug je, po svom engleskom pandanu, nazvan „Woodhenge”. 

Georadarska snimanja aparatima koji penetriraju tlo nisu jos rađena tako da je nepoznanica da li se u piramidi kriju prolazi i prostorije. 

U parku se nalazi odlično opremljen muzej koji je prepun informacija o Indijancima i artističkih viđenja života naroda kojeg su arheolozi nazvali Misisipijanci. 

Zapravo, sva imena koja se vežu za ovaj kompleks su historijski netačna: Cahokia monumenti, Grad Sunca, Misisipijanci... 

U stvarnosti, još uvijek ne znamo kako se zvao narod koji je napravio ovaj jedinstveni inžinjerski kompleks. Iza njih nisu ostali pisani dokumenti. Ne znamo izvor njihovog naprednog astronomskog, matematičkog, geometrijskog i inžinjerskog znanja. Ne znamo kako im se zvao ovaj grad. Nije poznata svrha ovih piramida i njihove pravilne orijentacije. Nejasno je odakle im građevinska znanja za ovako složen i kolosalan kompleks. 

Jedno je izvjesno: američke Cahokia piramide se sasvim lijepo uklapaju u svjetski koncept piramidalnih građevina s pravilnom orijentacijom i rasporedom. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Download Word

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 26 septembar 2011 04:32
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved