Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

MAJKA SVIH PROMJENA PARADIGME: PIRAMIDE, DREVNO RUDARSTVO, BEŽIČNI PRIJENOS ENERGIJE I TESLA

Ocijenite članak
(6 ocjena)

Mr. sc. Domagoj Nikolić , Imotski 
Samostalni istraživač 

Uvod

Namjera ovog članka je ukazati na činjenice o drevnom rudarstvu i eksploataciji rudnih bogatstava u drevnoj Bosni te na poveznice između bosanskih piramida, suvremenih saznanja o elektromagnetskim sredstvima i postrojenja za bežični prijenos energije kojima se bavio Tesla.

Preciznije, cilj je ukazati na sljedeće.

  • 1.Da postoje svjedočanstva da su drevne piramide imale pokrove ili dijelove pokrova od plemenitih metala
  • 2.Da je rudarstvo u svijetu mnogo starije nego što obično pretpostavljamo
  • 3.Da je rudarstvo također u Bosni i na čitavom Balkanu vrlo staro i da seže tisućama, a možda i desetcima tisuća godina natrag u prošlost
  • 4.Da je su postojali sofisticirani tehnički i tehnološki razlozi eksploatacije vrijednih ruda i da se to nije odnosilo samo na proizvodnju primitivnog oružja i oruđa, ukrasnih predmeta i slično, već je krajnja tehnološka svrha bila proizvodnja i distribucija energije
  • 5.Da su plemeniti metali u to vrijeme kao i danas korišteni kao elektromagnetska sredstva
  • 6.Da je dizajn i funkcija Teslinog Tornja Wardenclyffe u osnovi podudaran s dizajnom i funkcijom Bosanske piramide Sunca

Zlato i Anunnaki

Istraživači drevnih sumerskih tekstova poput Zacharije Sitchina tvrdieda su Anunnaki (sumerski: oni koji su sišli s nebesa; u Starom Zavjetu navedeni Anakeim, Nefelim, Elohim) bili pripadnici vrlo napredne civilizacije koja je došla na Zemlju prije nekih 430,000 godina i izvršili kolonizaciju s namjerom prikupljanja velike količine zlata. Navodi se i to da je pred nekih 250,000 godina došlo do pobune porobljenih rudara - izvornih Zemljana, te da je to bio razlog zbog čega su se Anunnaki odlučili da stvore posebno biće koje bi bolje odgovaralo njihovim potrebama.

Nakon raznih pokušaja rješenje je pronađeno u sparivanju Anunnakijevskih gena s genima jednog od tadašnjih zemljana (Homo Erectus) i tako je genetskom manipulacijom stvoren Homo Sapiens.  Dakle, prema ovom i ne samo ovom navodu, do genetske manipulacije i kreacije ljudske vrste došlo je zbog namjere da se stvori vrsta koja bi pod utjecajem Anunnakija kolonizirala čitavu planetu te za njihov račun prikupila ogromne količine zlata kao neka vrsta umno kontroliranih robova.[1]

I dalje je prijeporno zbog čega je Anunnakijima zlato toliko bitno. Naime, tvrdi se da im je bilo potrebno radi poboljšanja atmosfere na njihovom domicilnom planetu, a zatim radi toga što monoatomsko zlato u prehrani služi kao eliksir života.  Uostalom, zlato se i danas koristi kao elektromagnetsko sredstvo, ali i kao dodatak jelima, pićima i luksuznim kozmetičkim sredstvima.

Bez obzira kakva je prava pozadina predanja o Annunakijima, možemo reći nam današnja istraživanja potvrđuju da je zlato oduvijek bilo dragocjeno zbog toga što njegova posebna kemijska i fizikalna svojstva utječu na energije na makro i mikro nivou. Dakle, možemo kazati da zlato, osim što ima izuzetnu upotrebljivost kao elektromagnetsko sredstvo za formiranje energetskih postrojenja, također vrlo povoljno utječe na čovjekove tjelesne energetske kanale (tzv. meridijane) kojima također protječu elektromagnetska strujanja.

Alkemijski simbol za zlato je krug s točkom u središtu, što je astrološki simbol, a također i drevni kineski simbol za Sunce.  To pokazuje je interes i simbolika zlata, te njegova vezanost za energiju - Sunce od davnine bila zajednička čitavom čovječanstvu.[2] U tome također vidimo i simboličku poveznicu zlata s Piramidom Sunca.

Platonovo svjedočanstvo o Atlantidi i kompleks piramida u Gizi

Platonov dijalog s Timejom u kojem nas izvještava o Atlantidi vrlo je važan budući da se radi o jedinom sačuvanom svjedočanstvu o toj drevnoj civilizaciji za koju s razlogom pretpostavljamo da je bila tehnički najnaprednija u povijesti.

Timej je bio filozof, matematičar, astronom i pitagorejac.  Za nas je vrlo značajno da se i Tesla smatrao pitagorejcem[3], kao i to da mnogi istraživači smatraju da je Tesla imao veze s tehnologijom drevne Atlantide.[4] Smatra se čak da je Tesla bio u nekoj vrsti duhovne veze s Atlantiđanima.

Nije ostalo zapisano što je Pitagora znao ili mislio o Atlantidi, no posve je sigurno to da je Pitagora nekoliko decenija proveo u drevnom Babilonu učeći od kaldejskih svećenika, koji  su se smatrali čuvarima znanja drevne Atlantide. Naime, za vrijeme svog naukovanja u Egiptu, Pitagora nenadano završava u babilonskom ropstvu koje je proveo prolazeći kroz inicijacije kaldejskih škola. Dakle, shvaćanja o vibracijskom bitku brojeva te to da se čitav kosmos u krajnjoj instanci sastoji od vibracija - matematičkih odnosa i kodova, on nije sam izmislio, već je naučio of Kaldejaca, duhovnih nasljednika Atlantide i ta znanja prenio u Europu.

Timej Platonu prenosi svjedočenje o Atlantidi koje je čuo od filozofa Solona.  Solon je također Pitagorin suvremenik, a učio je, premda je bio nešto stariji, kao i Pitagora, u Egiptu, točnije u Heliopolisu - gradu Sunca. Plutarh nam spominje njegov zapis o Atlantidi, koje je na žalost, barem za nas obične smrtnike, izgubljen.  Što se nalazi po tajnim arhivima nije nam poznato, no Solonov tekst o Atlantidi se po svemu uklapa u nešto što bi vrlo lako završilo na počasnom mjestu u nekom od tajnih bunkera gdje je pohranjeno tajno znanje, poput Vatikanskog tajnog arhiva.

Pozabavimo se sad Platonovim i Timejevim svjedočanstvom o Posejdonovom hramu koji je u Atlantidi zauzimao središnje mjesto i pritom se podsjetimo da se pitagorejstvo kao filozofija temelji na istini pri čemu se istina definira kao jedinstvo vanjskog i unutarnjeg sadržaja, odnosno podudarnost ideje i funkcije, prakse i duha, energije i materije. Dakle, postojali su ne samo estestski, već i posve pragmatični, dakle, tehnološki i tehnički razlozi za specifičnu izvedbu hrama, jer bi u suprotnom, u skladu s filozofskom koncepcijom Atlantide i kasnijeg pitagorejstva, on bio besmislen.  Platon nam prenosi sljedeće Timejeve riječi:

„Čitavu vanjštinu hrama prekrili su srebrom, izuzev samog vrha, koji je bio prekriven zlatom.  Što se tiče unutrašnjosti, krov je bio od slonovače, prošaran zlatom, srebrom i mjedi, a ostali zidovi, stupovi i podovi optočeni su s mjedi..." [5]

Možemo zamisliti ovaj hram kako blješti poput srebrene piramide sa zlatnim vrhom proporcionalnim čitavoj piramidi. Interesantno, ali i za piramidu u Gizu je zapisano da se njezin sjaj mogao zapaziti na preko stotinu milja od same piramide, odnosno da je toliko sijala da je izgledalo kao da je napravljena od same svjetlosti.  Danas se smatra da je sjaj dolazio od uglačanog krečnjaka, ali možda bi to trebalo razmotriti u svjetlu toga da je atlantiđanski hram vjerojatno bio original, te da su stranice piramide izrađene od krečnjaka bile prekrivene slojem srebra. Osim toga, danas poznate monumentalne građevine od uglačanog mramora poput Američkog kapitola zaista sjaje na suncu, ali njihov sjaj ni približno ne odgovara ovom opisu Piramida u Gizi.

Da bi se jedan takav pothvat kao što je gradnja takvih piramida izveo, između ostalog bilo je potrebno jako mnogo zlata i srebra, a možemo pretpostaviti i da su i ostale piramide u okruženju Velike Piramide u Gizi također imale sličan pokrov. Možemo li pretpostaviti da bi netko takve građevine, tako monumentalne, matematički precizne i tehnički savršene kao što su drevne piramide u Gizi radio samo zbog estetskih razloga?

Uostalom, ako zamislimo čitav plato u Gizi u punom sjaju svjetlosti piramida te u kontrastu s crnim bakelitnim pokrovom na zemlji, to bi u stvari vizualno bilo vrlo nalik nekom solarnom energetskom postrojenju.

Zlatni vrh piramide

Znamo da zlato ima sasvim posebne karakteristike u smislu žilavosti, valjanja i izvlačenja. Jedan gram zlata može se razvući na površinu od 1 kvadratnog metra. Opće su poznate karakteristike zlata u smislu električne vodljivosti, ali i zlata kao elektromagnetskog sredstva čije su tehnološke karakteristike gotovo idealne o čemu će više riječi biti niže u tekstu. Osim toga zlato ne hrđa osim kad ga se napadne vrlo agresivnom koktelom kiselina, tako da je, kad je zaštićeno od mehaničkih utjecaja, zapravo vječno.

Kao što smo već naveli vršak Velike piramide u Gizi, piramidion, bio je izrađen od zlata, odnosno najvjerojatnije je bio pozlaćen.[6] Vidimo da i na Bosanskoj piramidi Sunca nedostaje vrh, što je podudarno sa pretpostavkom da je bio drukčije konstruiran i izrađen od drugog materijala od ostatka piramide.

Moguća svrha tunela Ravne

Tunelski kompleks Ravne iskopan je najvjerojatnije s trostrukom namjerom:

  • 1.Zlato, srebro i ostali metali: ogromne količine iskopanog konglomerata obrađivane su da bi se došlo do zlatnog grumenja koje je koristilo za izradu zlatnog/pozlaćenog vrha piramide, te srebra, cinka, bakra i ostalih metala koji su bili potrebni za izvedbu ostalih dijelova energetskog postrojenja.
  • 2.Beton: Ogromne količine obrađenog konglomerata korištene su kao šljunak za betonske konstrukcije na Piramidi Sunca.
  • 3.Tunelski kompleks jednom kad je bio iskopan mogao je služiti nekoj energetskoj namjeni slično kao što postoji tunelski kompleks pod Piramidom u Gizi ili kao što je Tesla izgradio tunelski kompleks pod Tornjem Wardenclyffe u svrhu uzemljenja postrojenja za bežični prijenos energije.

Prethistorijsko rudarstvo na našim prostorima i u svijetu

Najstariji poznati rudnik na svijetu je „Lion Cave" u Svazilendu. Radiokarbonska datacija smjestila ga je u doba prije 43,000 godina što bi bilo još desetak tisuća godina starije od najstarije postojeće datacije Bosanske piramide Sunca.

Prema važećoj službenoj teoriji, paleolitski ljudi su iz tog rudnika izvlačili su hematit, dakle rudu s vrlo viskom postotkom željeza koju su navodno koristili za proizvodnju pigmenta crvenog okera. [7] Ono što se ponekad zaboravlja napomenuti jest da rude često dolaze u sličnim grupama (ta je činjenica vezana za sastav tla), a poznato nam je da se velika nalazišta hematita nalaze i u Bosni, osobito oko Vareša. I mnogo kasniji Rimljani su u Varešu iskorištavali željeznu rudu, ali su vadili i zlato, srebro, cink, bakar itd. [8] Sasvim je moguće da se i u Svazilendu radi o sličnoj kombinaciji rudnih naslaga.

Poznato je i da se u Mađarskoj nalaze rudnici slične datacije, dakle 30,000 - 40,000 godina stari rudnici za koje se vjeruje da su korišteni kao nalazišta kvarcnih stijena iz kojih su Neandertalci izrađivali oružje i oruđe. [9]

Ova je teorija dosta nategnuta, jer nam ne objašnjava kako to da se primitivni pećinski čovjek bavio tako sofisticiranom djelatnošću kao što je to rudarstvo, osim ako je bio ropski iskorištavan u sklopu organizacije rada koju je provela neka viša civilizacija.  

Varnska nekropola

Prije nego se detaljnije pozabavimo Bosnom, spomenimo još jedno vrlo vrijedno nalazište u Bugarskoj. To je tzv. Varnska nekropola.[10]

Grobovi u njoj su datirani na 4,600 do 4,200 godina prije nove ere metodom radiokarbonske datacije koja je izvršena 2004. godine. Smatra se da pripadaju lokalnoj enolitskoj tzv. Varnskoj kulturi. Radi se zgrčenim i ispruženim grobištima, a neki grobovi ne sadrže tijela, ali sadrže tzv. pogrebne poklone. Ono što je zanimljivo jest da ti tzv. simbolični grobovi (grobovi bez ostataka mrtvih tijela) sadrže najviše zlatnih artefakata.  Sve u svemu nađeno je 3,000 zlatnih predmeta ukupne težine 6 kg. Grob broj 43 sadrži više zlata iz te epohe nego je nađeno u svim ostalim nalazištima u čitavom svijetu! Tri tzv. simbolična groba sadrže glinene ukopne maske. Iako ne želimo širiti temu, napomenimo da se najvjerojatnije ne radi o „simboličnim" grobovima, već o grobovima duhovnih majstora ili, današnjim rječnikom rečeno, svetaca čija su se tijela pretvorila u čistu energiju neko vrijeme nakon diskarnacije. [11]

Nalazima je utvrđeno da je Varnska kultura održavala trgovačke veze s dalekim zemljama (najvjerojatnije s donjim tokom rijeke Volge i Cikladama, grčim otočjem sjeverno od Krete) kamo su izvozili metalne predmete i sol iz rudnika kamene soli Provadija, nedaleko Varne. Bakrena ruda pronađena u grobištima potječe iz Srednje Gore nedaleko Stare Planine i rijeke Iskar (Ishtar?), a tvrdi se da su školjke nađene u grobovima služile kao primitivna valuta što nije vjerojatno s obzirom na sofisticiranost Varnske kulture.

Varnska kultura imala je sofisticirane koncepcije o zagrobnom životu i razvila je hijerarhijsku društvenu organizaciju. Ona nam donosi najstariji poznati ukopni dokaz o elitnom muškarcu. Dakle, muškarac koji je zauzimao vrlo visoki status u društvu ukopan je s najnevjerojatnijom količinom zlata. U ruci je imao ratnu sjekiru ili nekakav malj te nosio zlatni oklop na penisu. Također je nosio pločice u obliku bika koje su, prema službenim navodima, također veličale, muškost, instinktivnu snagu i ratništvo. I to je malo vjerojatno, budući da se upravo u doba Varnske kulture govorimo o početku vladavine Bika s obzirom na precesiju ekvinocija. [12]

U stvari se radilo o vrlo uzvišenoj kulturi koja je bila i astronomski i tehnološki osviještena na način koji je nepojmljiv onima čija je svijest obrazovana u službenoj hiper-materijalističkoj paradigmi. Takvi redovito „kite" drevne civilizacije atributima primitivnosti, što je odraz paradigme o linearnoj povijesti koja je posve kriva. Pritom se krivo zamišlja da današnje vrijeme predstavlja dosadašnji krajnji doseg civilizacije, pa se tako vlastita primitivnost i duhovno sljepilo projicira na predmet promatranja.

Bosanski rudnici plemenitih metala - historijski pregled

Usmeni i materijalni tragovi rudarstva u Bosni i Hercegovini pokazuju da je ono bilo razvijeno još u prethistoriji. Smatra se da se najstarije rudarske oblasti nalaze u srednjoj (planina Vranica) i istočnoj Bosni (oko grada Srebrenice). Rimski istoričar Plinije spominje rudnike zlata u Dalmaciji pri čemu se misli na predjele oko gornjeg toka rijeke Vrbasa. Do danas su se sačuvale narodne priče o starim rudarima, a brojna stara okna mogu se vidjeti oko Fojnice, Kreševa, Dusine. I neke pećine u ovim krajevima predstavljaju u stvari drevne rudarske kopove. [13]

Narodna predanja u Bosni  Hercegovini govore o narodu divova koji je napustio Bosnu zbog ledenog doba, koji je kopao zlatnu rudi u potoku Meomači kod Drežnice te da su tu imali rudnik i fabriku. Također se slično tvrdi u sljedećem zapisu: „Više sela Karlovića, u Međurječju kod Čajniča, od davnina se priča da je tu bila kovačnica starih Grka (jedan od sinonima za narod divova - op. D. N.). Ima tu mnogo ostataka one željezne troske. U planini Viogoru i na planini Vučevici i sada se vide tragovi njihovih kuća , međe od njihovih njiva, kada se iz zemlje izvali bukva, visi se staro ognjište".

Ponovo sličnu priču imamo u okolici Fojnice: „U Rusiji meni reko čojek, kaže: 'Kad smo selili iz Bosne, u onoj, kaže planini Čavci, na sred polja, ima vrelo i voda i pet tovara zakopali smo dukata, nijesmo mogli nositi... Sad je tude šuma, ne bi ni zmija glave pronijela, a onda otkosi ostali!" [14]

Historijski pregled zlatnog rudarstva u okolici Fojnice također nam pruža dobar uvid zbog blizine Bosanske doline piramida i obližnje rijeke Fojnice koja protiče kroz Visoko. Svi ovi razni navodi  služe nam da utvrdimo historijski kontinuitet bosanskog rudarstva i to u posve nelinearnoj povijesnoj paradigmi.

Dakle, nekad su u Fojnici postojali rudnici srebra Ostružnica, rudnik žive Čemernica i rudnik zlata Bakovići koji je radio sve do pred početak Drugog svjetskog rata. Početkom razvoja rudarstva u Fojnici u srednjem vijeku se smatra dolazak njemačkih rudara Sasa u doba bana Stjepana drugog Kotromanića. Rudnik zlata u Bakovićima je osnovan negdje oko 1885. godine. Danas je on zapušten, samo ostaci zidova, betona i jalovine pokazuje da je tu nekad bio rudnik. Iz ulazne jame u rudnik izlazi voda sa žutim talogom koji se taloži i ide do rijeke Gvožđanke.

Rijetki su i oni koji znaju nešto kazati o radu nekadašnjeg rudnika zlata. Jedan od onih koji ima još malo sjećanja o radu rudnika, a koje je čuo od svog oca je Slavko Bučo iz Bakovića 72 godišnji penzioner koji kaže: "Ovdje je bila velika hala, ulaz u jamu rudnika. Vadila se zlatna ruda, tovarila na konje, onda u vozove i avione i nosila u Englesku. Danas tu ima ostataka. Ima tu jalovine, a vidite i ova voda koja izlazi iz nekadašnjeg ulaza u jamu je ljekovita. Liječi kožne bolesti, ljudi namažu tijelo ovom vodom i zemljom, posebno skida bradavice sa ruku. Slavkova supruga Milica pokazuje komade rude koje je našla tu i čuva ih."

"Dolazili su nekakvi ljudi iz Njemačke, Australije i Sarajeva, raspitivali se i odnijeli ove komade i nikad se niko nije javio", kaže Milica. [15]

Dakle, sve ukazuje da nije posve nevjerojatna pretpostavka da se zlata i ostalih vrijednih metala moglo naći u konglomeratu (riječni pijesak) unutar tunelskog kompleksa Ravne te da se zlato iz posve praktičnih razloga gradnje energetskog postrojenja - piramide upravo tu eksploatiralo. Možda bi to vrijedilo istražiti.

Razlog za gradnju zlatnog vrha piramide u svjetlu današnjih istraživanja

Najnovija mjerenja su pokazala da se na vrhu tumulusa u Vratnici i na vrhu Piramide Sunca nalazi konsolidirani snop stalnog elektromagnetskog zračenja od 28 kHz kojemu trenutno ne znamo izvor.  

No, činjenica jest da i zlato i srebro apsorbiraju elektromagnetska zračenja. Kad se zaštitni sloj zlata nanese na određenu površinu tada on štiti od stvaranja statičkog elektriciteta i nastajanja iskri. Dakle, pozlate se primjenjuju kod mikrovalnih pećnica ili drugih uređaja koje koriste elektromagnetske valove.

Danas razne naprave koriste rezonatore elektromagnetskih valova koji pojačavaju elekromagnetska polja unutar širokog spektra frekvencija koji uključuje mikrovalove, milimetarske valove, infracrvene zrake, vidljive zrake svjetlosti i ultraljubičasto zračenje.

Na području radio tehnike već je neko vrijeme je poznato da se tanki štapići savršenog vodiča mogu upotrijebiti kao rezonatori koji lokaliziraju elektromagnetske valove te se tako koriste kao antene. Na području mikrovalova, ograničavanje valne duljine tzv. šupljim  rezonatorima (cavity resonators), odnosno visoko efikasnom refleksijom pomoću savršenih vodiča, već je neko vrijeme u praksi.[16]

U veljači (februaru) 2010 američki časopis Science Daily donio je sljedeću vijest.

ScienceDaily (Feb. 14, 2010) - Znanstvenici Nano/Bio Interface Centra Sveučilišta u Pennysylvaniji demonstrirali su pretvaranje svjetosnih zraka u električnu struju u tzv. molekularnom krugu.  Sistem koji se sastoji od poredanih molekula zlata nano reda veličine, reagira na elektromagnetsko značenje stvaranjem površinskih plazmona koji induciraju i prenose električnu struju između molekula slično fotonaponskim solarnim ćelijama. 

Rezultati bi mogli potvrditi tehnološki pristup za efikasnije iskorištavanje energije putem nano-krugova koji proizvode energiju pomoću sunčeve svjetlosti. Nedavno su od površinskih plazmona proizvedeni razne svjetlom pokretane naprave poput biosenzora.

Drugim riječima, to znači da rezultati ovog istraživanja potvrđuju da je zlatni vrh Piramide Sunca mogao služiti istovremeno kao fotonaponska naprava koja proizvodi električnu energiju iz sunčeve svjetlosti i kao antena koja je šalje udaljenim korisnicima. Elektromagnetski snop od 28 KHz moglo je služiti kao neki oblik antenskog pojačala ili pobuđivač za postizanje određene reznonancije, kako nam to potvrđuju teslina istraživanja koja ćemo obraditi u daljnjem tekstu.

U smislu električnog svemira, sunčeva energija nije ništa drugo no kozmička energija koja emanira iz centra galaksije, a samo se prenosi putem Sunca. Ni ova piramida ne bi bila ništa drugo do energetski primopredajnik, dakle medij poput Sunca.

Time bi Piramida Sunca potpuno opravdala svoje ime ne samo u simboličkom, duhovnom, već i u energetskom, praktičnom, smislu! Ona bi u potpunosti utjelovila pitagorejski ideal o jedinstvu idejnog i fizičkog. Ona bi tako bila u filozofskom smislu posve istinita, jer bi njezina fizička i metafizička supstanca bila potpuno podudarna.

Moguća uloga Piramide Mjeseca

Što se tiče Piramide Mjeseca rekao bih sljedeće. Ako je srebro također bilo vađeno iz tunela Ravne, sigurno se koristilo na Piramidi Mjeseca, iako je moguće da je korišteno i na Piramidi Sunca.

Astrološki simbol srebra je identičan alkemijskom simbolu Mjeseca. Srebro ima ogromnu uporabnu vrijednosti u svrhu liječenja, jer su poznata i njegova antibakterijska svojstva. [17] Posrebrene uglačane površine služe i kao solarni reflektori, tako da je Piramida Mjeseca moguće služila i kao „podrška" Piramidi Sunca koja je uvećavala njezinu energiju.

Na primjer, svjetlost petrolejke daleko je snažnija kad se reflektira na ogledalu, a upravo se srebro koristi za proizvodnju ogledala. Srebreni pokrov se također koristi kod proizvodnje kućišta svjetlosnih reflektora.

Teslin Toranj Wardenclyffe kao vrsta replike drevnih piramida

Tesla je postrojenje u Wardenclyffu zamislio kao laboratorij za razvoj sistema za distribuciju električne energije na velike udaljenosti bežičnim putem.[18] Bežični prijenos energije ne može se postići putem valova kojih Tesla naziva "hercijanskim", što objašnjava zbog čega je Wardenclyffe izgledao drugačije od modernih radio odašiljača. Umjesto uobičajene distribucije električne struje putem žičanih vodiča, udaljeni korisnici primali bi energiju putem uzemljene veze i kuglastog antenskog terminala montiranog neposredno iznad kućnog krova.  U vrijeme kad je razvod strujne mreže teritorijalno bio vrlo ograničen, projekt Wardenclyffe bio je način da se umanje troškovi elektrifikacije. Tesla je nazvao svoj sistem bežične tehnike "metodom pobuđenog naboja zemlje i zraka".

Ovo postrojenje - prototip također je trebalo služiti kao ogledni model za gradnju globalnog sistema tornjeva za prenošenje električne energije putem zemaljskih struja i magnetohidrodinamičkih valova.  Dokazi upućuju na to da je Wardenclyffe trebao koristiti signale ultra niskih frekvencija u kombinaciji sa signalima viših frekvencija. Tesla je to opisao kao proces identičan prijenosu energije kroz žičani vodič.

Ustvrdio je da se električna energija može efikasno prenositi putem svjetskog sistema primopredajnika koji koriste električnu vodljivost zemlje. Da bi se to postiglo, svako postrojenje treba imati jedan ili dva povišena terminala te jedan ili dva uzemljenja, odnosno električne veze s Zemljom.

Tesla je sklop zemlje s ionosferom promatrao kao titrajni krug u kojem struja oscilira između induktora (zemljinog magnetskog polja) i kondenzatora (koji se sastoji od zemlje i ionosfere) . Iz tog razloga je Zemlju jasno naveo kao vodljivu komponentu koja sudjeluje u sistemu zračnog i zemljanog prijenosa energije. Druga komponenta tog sistema je atmosfera iznad 8 km visine. Iako atmosfera nije omski vodič, u području troposfere i naviše, gustoća i tlak zraka su dovoljno razrijeđeni da se izolatorska svojstva atmosfere mogu relativno lako poništiti i tako uspostavi protok struje. Tesla dalje tvrdi da se vodljivost uspostavlja kroz proces ionizacije atmosfere pri čemu se ionizirani dijelovi atmosfere transformiraju u plazmu. Magnetska polja koje razvijaju visokofrekventni rezonatori svake energane ukazuju na vezu između tih magnetskih polja i uspostavljanja vodljivosti.

Atmosfera ispod 8 km također se može promatrati kao medij za uspostavu onog dijela strujnog kruga koji se nalazi iznad zemlje, a budući se radi o izolatoru, vodljivost se uspostavlja elektrostatskom indukcijom. Tesla je smatrao da se ograničenja vodljivosti na toj visini mogu riješiti postizanjem dovoljno visokog električnog potencijala na povišenom terminalu, On je predvidio da  bi visoko nabijeni odašiljač, kakav je načinio u Wardenclyffu, nabio povišeni terminal sve do točke u kojoj bi atmosfera oko i iznad terminala prepukla i postala ionizirana, te tako omogućila protok struje između dva terminala putem prema gore do troposfere, zatim kroz troposferu i na kraju prema dolje do druge energane. Ionizacija atmosfere direktno iznad povišenog terminala postigla bi se putem ionizirane zrake ultraljubičastog zračenja tako da bi se stvorilo nešto što možemo nazvati visokonaponskom plazma prijenosnom linijom (pogledaj Maxwellove valove i valove u plazmi). Toranj energane, kojeg opslužuje industrijski alternator, šalje velike količine energije u atmosferu te tako omogućuje korištenje zemljine ionosfere kao vodiča.

Tesla je u raznim dokumentima pisao da se Zemlja ponaša kao titrajni krug kad ju se električno pobudi na određene frekvencije. U Wardenclyffe-u on se bavio frekvencijama od 1,000 Hz do 100 kHz. Utvrdio je da je upravo područje frekvencije od 30 - 35 kHz „najekonomičnije" što je jako blizu konsolidiranog snopa 28 kHz koji prolazi vrhom Piramide Sunca.

Pobuđivanje zemljine rezonancije na frekvenciji od točno ili približno 11,7 Hz omogućuje prijenos energije na način sličan onom kojim sferni vodič od jedne žice stvara površinu za prijenos valova u vidu antene.  Tako bi se čitava Zemlja mogla staviti u stanje električne rezonancije i to pod određenim uvjetima čak i samo jednom energanom. Pritom bi se koristile umjetno dobivene zemaljske struje. Prema Tesli, veliki dio zemljinog poprečnog presjeka u stvari ne pruža veći otpor  zemaljskim strujama. Najveći gubici stvarali bi se u točkama gdje su primopredajne energane priključene na Zemlju. Zato je Tesla tvrdio:

„Da su podzemni radovi jedan od najskupljih dijelova izgradnje tornja (energane). U sistemu koji sam pronašao, potrebno je da se naprava dobro spoji za Zemlju, u suprotnom, ona je ne može zatresti. Ona zato mora imati tako dobar spoj sa Zemljom, a za to je potrebna vrlo skupa konstrukcija." Ispod Tornja Wardenclyffe zaista su se nalazi ogromni tuneli ispunjeni bakrenom piljevinom i vrlo duboka uzemljenja od željeznih cijevi i čelika. Uklanjanje kompleksa Tornja Wardenclyffe i dalje je obavijeno tajnom, a smatra se da se tunelska mreža pružala nadaleko od samog objekta sve do obližnje plaže. Pokrajnji ulazi su uklonjeni, a cijeli pothvat uklanjanja kompleksa izvela je Američka mornarica.[19]

Najvjerojatnije je upravo uzemljenje bila originalna namjena tunelskog kompleksa Ravne, jer bez izuzetno dobrog spoja s Zemljom Piramida Sunca ne bi mogla ispuniti svoju funkciju bežičnog prijenosa energije.

Kako smo već naveli, da bi se krug zatvorio, zračna linija se uspostavlja između dvaju povišenih terminala dviju ili više energana kroz razrijeđeni atmosferski pojas iznad 8 km visine. Veza se uspostavlja kombinacijom elektrostatske indukcije i električne vodljivosti kroz plazmu. Neki Teslini patenti pokazuju nam da je imao planove elektrostatski inducirati oscilacije potencijala vezanih za Zemljin elektrostatski kapacitet kroz rapidni prijenos ogromnih količina električnih naboja između odašiljača i Zemlje. Zato je posebno dizajnirao taj odašiljač i napisao sljedeće:

„Specifični planovi za proizvođenje stojnih valova, ovde opisanih, moraju se napustiti. Na primjer, krug koji pravi snažne oscilacije na Zemlji mora se s njom spojiti na dva mjesta."

Analogno tome, vjerojatno se radi o tome da je u drevno doba postojao svjetski sistem energana koje su postavljene po strogom obrascu zemaljskih geomancijskih linija kako nam pokazuje i istostranični trokut koji povezuje tri bosanske piramide i sličan  trokut koji povezuje Bosanske piramide s Piramidama u Gizi i Ukrajini. Mislim da je Tesla imao uvide iz „više sfere" i pokušao nešto slično reproducirati kroz eksperiment s tornjem Wardenclyffe.

Zaključak

Bosanske piramide i Teslin Toranj Wardenclyffe imaju zajednički koncept i komponente, a to su povišeni terminal (kod Tesle sfernog oblika, a na piramidama piramidion), golemo uzemljenje koje se sastoji od kompleksa tunela i približno istu frekvenciju rada od 28 kHz odnosno 30 - 35 kHz.

U odnosu na Teslino postrojenje, kompleks Bosanske piramide Sunca je bio sofisticiraniji u smislu da koristio sunčevu energiju dok je Toranj Wardenclyffe pokretao alternator. Osim toga moguće je da su i ostale piramide unutar kompleksa igrale sasvim određenu ulogu. Na primjer, Bosanska piramida Mjeseca vjerojatno je služila kao neka vrsta pojačala.

Sirovinska baza i rudarska tradicija u neposrednoj okolini Bosanskih piramida izuzetno je bogata što opravdava lokaciju gradnje energane u smislu logičnosti i ekonomičnosti.

Dakle, gornji tekst nam daje sasvim solidnu osnovu za promjenu paradigme o

•a)     linearnoj povijesti

•b)     važnosti Balkana u civilizacijskom smislu

•c)      općoj namjeni pretpovijesnih građevina

•d)     održivim izvorima, dostupnosti i distribuciji energije  

•e)      svjetonazorskim temeljima i budućem smjeru civilizacije

Daljnja istraživanja u ovom smjeru sigurno bi opravdala svoju svrhu u duhovnom i materijalnom smislu te se preporuča njihov nastavak kao i formiranje tima koji bi te napore osmislio i provodio.

 

U Imotskom, na Svetog Juru - Dan pobjede Sunca, 23. travnja 2010,

 

[1]http://en.wikipedia.org/wiki/Zecharia_Sitchin

[2]http://en.wikipedia.org/wiki/Gold

[3] Vidi predavanja prof. dr. Velimira Abramovića http://www.n01a.org/

[4]Doug Yurchey „The Atlantis Tesla Connection", James McCanney „Atlantis to Tesla"

[5] Platon „Timej"

[6]http://www.ancientegyptonline.co.uk/great-pyramid-complex.html

[7]http://en.wikipedia.org/wiki/Mining

[8]http://hr.wikipedia.org/wiki/Bosna_i_Hercegovina_pod_Rimljanima

[9]http://en.wikipedia.org/wiki/Mining#Prehistoric_mining

[10]http://en.wikipedia.org/wiki/Varna_Necropolis

[11] Slične primjere i uvjerljivo znanstveno objašnjenje daje autor James Barret - „The Silent   Gospel - The Science of Divinity" http://www.sciencegospel.com/)   

[12]http://en.wikipedia.org/wiki/Precession#Axial_precession_.28precession_of_the_equinoxes.29

[13]http://www.bosnia-underground.com/)

[14](Vidi Vlajko Palavestra: „ Historijska usmena predanja iz Bosne i Hercegovine"

[15]http://www.fojnica.ba/)

[16]http://www.faqs.org/patents/app/20090295510#ixzz0lIFX60Dv

[17]http://en.wikipedia.org/wiki/Silver

[18]   Wardenclyffe -A Forfeited Dream by Leland I. Anderson   http://www.n01a.org/archive/LelandAnderson-Dream.html

[19]http://www.teslascience.org/pages/twp/tunnels.htm

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 26 septembar 2011 05:09

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved