Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

KAMENE KUGLE U SANDŽAKU

Ocijenite članak
(1 ocjena)
Kamena kugla - Bač/Sandžak Kamena kugla - Bač/Sandžak
Piše: Sulejman Aličković (etnolog)

"Da li će Sandžak posle ovog otkrića biti uvršten na Svjetsku listu arheoloških nalazišta ili će se i sada zaobilaziti, iako je to odavno zaslužio da bude? Poznato je da je na toj lokaciji pronađeno arheološko blago iz svih epoha čovječanstva, od kamenog doba do danas, a evo i ovo je još jedan dokaz da su na ovoj teritoriji živjeli ljudi već preko dvadest hiljada godina..."

Za kamene kugle u Bosni i njihov fenomen već nam je poznato, jer je tim stručnjaka sa Dr.Semirom Osmanagićem na čelu, zajedno sa Bojanom Zečevicem, Ahmedom Bosnićem i Jovom Jovanovićem, već dosta toga istražio i pisao o tom fenomenu u Bosni i njihovim lokacijama. Nadam se d ace po objavljivanju informacija o novoj lokaciji nalazišta ostataka stare civilizacije uslijediti seriozna istraživanja koja bi trebala rezultirati uvrštavanjem prostora Sandžaka u svjetsku arheolosku mapu.

Obilazeći lokacije starih Ilirskih gromila i starih bosanskih grobalja put me nanio i u selo Bač koje pripada Rožajskoj opštini, gdje sam se uputio zajedno sa prijateljima, Zaimom Azemovićem i  Zecom  Loboderom,  razgovarajući o porijeklu Bošnjaka Sandžaka.

Usput smo svratili do sela Dačića i snimili staro groblje na jednom proplanku. Pricajuci tako spomenuo sam da je kod sela Djerekara, ispod planine Gradac na Pesterskoj visoravni, pronadjena kamena kugla slična kuglama u Bosni. Selo se nalazi na teritoriji Tutinske opštine na nadmorskoj visini oko 1348 m.

Zaim mi je rekao da ima jedna kugla nadomak sela Bač i da bi bilo dobro da pogledam, jer možda je baš to što ja tražim. Obradovao me je i ubrzo smo stigli pred kuću čovjeka koji je kuglu tu držao od  kada je prokopana  magistrala Mitrovica-Podgorica prije tridesetak godina. Tada  su nađene dvije iste kamene kugle, ali zbog neznanja jedna je polomljena i poslužila za temelj novoizgradžene kuće.

ImageImage

Kugle su po prici nađene na dubini od 5-6 metara,  stim što su radnici pronašli i jednu posudu,
po cijem obodu su se mogle prepoznati slike jelena, orla, ribe i zmije. Posuda je zbog nebrige uništena kao i jedna od dvije nađene kugle. Kugle u Baču su glatke sa prečnikom od 70 cm, dok je kugla pronađena u Djerekare hrapave  površine, što je vjerovatno poslijedica vanjskih uticaja u dužem vremenskom periodu.

Da li je i ovo jedan dokaz da je i Sandžak bio povezan u sofisticiranom kramanjoncu (pra-Ilirima) koji je putem kamenih kugli povezao i ovaj prostor u svjetsku «bežičnu» energetsku mrežu - i to u doba kada su ovi prostori bili pod utjecajem svjetske super sile, Atlantide?

Kamena kugla u Djerekarima  ima prečnik oko 60 cm i veoma je slična kamenoj kugli pronađenoj u Teočaku u Bosni, dok je kamena kugla u Baču glatka i jako slična kugli u Ponikvama kod Vareša.

Image

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 26 septembar 2011 07:25

ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved