Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Umjetnici iz cijelog svijeta donacijama obogatili ponudu arheološko-turističkog parka Ravne 2

Ocijenite članak
(2 ocjena)

Kako je i najavljeno iz Fondacije “Arheološki park – Bosanska piramida Sunca” danas je u arheološko-turističkom parku Ravne 2, nedaleko od Visokog, upriličeno otvorenje čak tri nova sadržaja. Uz podršku ambasadora UNESCO-a, Marka Pogačnika, u parku Ravne 2 otvoreni su megalitni krug, tri energetske spriale i spiralni botanički vrt sa ljekovitim biljem, koji će dodatno obogatiti ponudu ovog parka.

Pokloni su ovo prijatelja fondacije iz cijelog svijeta, koji a ovaj način daju svojevrstan doprinos razvoju turističke ponude visočke doline piramida.

Veoma zanimljiva instalacija koja je danas otvorena jeste megalitni krug, u sklopu kojeg se nalaze 24 megalitna kamena, a u izradi ovog megalitnog kruga učestvovalo je 14 kipara i umjetnika iz Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Češke, Slovenije i Hrvatske.

“Rad se sastoji od oblikovanja kosmograma, koji su neka vrsta jezika kojim komuniciramo sa sviješću Zemlje, vrsta likovnog i vizuelnog jezika. Drugi dio je klesanje na način da pomoći svjetlosti sunca taj jezik dođe do izražaja. Sadržaj megalitnog kruga je u tome da komplementira to što se radi  u Visokom na naučnom nivou. I moj zadatak kao ambasadora UNESCO-a je da nađem put kako umjetnost i nauka mogu sarađivati u stvaranju odnosa između Zemlje, prirode i ljudi.” – kazao je ovom prilikom Marko Pogačnik, ambasador UNESCO-a i prijatelj Fondacije APBPS, koji je najzaslužniji što su ove umjetničke i energetske instalacije završile baš u Visokom.

Također, zanimljive instalacije su i tri energetske spirale, postavljene u parku Ravne 2, koje su poklon saradnika Fondacije iz Češke, a posljednja o tri nove atrakcije predstavljene danas jeste spiralni botanički vrt, o kojem smo ranije pisali, a koji je poklon prijatelja fondacije iz Hrvatske.

“Ovo je unikatni park na ovim prostorima koji se sastoji od različitih sadržaja, a pored arheološkog rada, pronalaska novih ulaza u tunele, bavimo se i stalnim obogaćivanjem raznim kulturnim i energetskim sadržajima.

Upravo otvorenje ova tri nova sadržaja govori o tome i zaista sam sretan da je park postao bogatiji za ove interesantne instalacije, jer je i cilj projekta da napravimo mjesto gdje se ljudi druže, gdje ističemo ono što nas spaja, a ne gledamo na razlike.” – rekao je ovom prilikom Semir Osmanagić, prvi čovjek Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i pronalazač visočkih piramida.

Inače, Ravne 2, arheološko-turistički park, prvi je park ove vrste na prostoru cijelog Balkana, a otvoren je prije manje od dva mjeseca velikim koncertom Gorana Karana. Sam park dio je nastojanja Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” da prošire turističku ponudu samog grada Visokog, a u sklopu parka do sada su postavljeni brojni sadržaji, od megalitnih krugova, botaničkog vrta sa ljekovitim biljem, do platformi za jogu u prirodi.

U nastavku pogledajte fotografije sa današnjeg otvorenja najnovijih umjetničkih instalacija u parku Ravne 2.

VIŠE >>>

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 17:00 (februar - mart)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved