Red Bull Sky Dive tim: Let iznad piramida u BiH

Vrhunski padobranci i zračne akrobate iz Salzburga u BiH!

Proteklih dana u našoj zemlji boravio je Red Bull Skydive Team, ekipa vrhunskih padobranaca i zračnih akrobata iz Salzburga, Austrija. Povod njihovom dolasku bila je priča o piramidama u Visokom, koja je zagolicala njihovu maštu, tako da su odlučili doći na lice mjesta, izvesti nekoliko letovai bosansku dolinu piramida sami osmotriti iz zraka.

Kada je Semir Osmanagić 2005. godine objavio da je u Visokom otkrio najveći i najstariji kompleks piramida na svijetu, izazvao je pravu buru u naučnim krugovima i javnosti- i to ne samo u našoj zemlji, te podijeljena mišljenja o njihovom postojanju.

Više od desetljeća poslije, i dalje privlače pažnju, a glas o njima je stigao i do Red Bull Skydive Teama. Nisu gubili vrijeme, već su spakovali svoju opremu - padobrane i leteća odijela - i zaputili se u Visoko.

„Svi znaju za piramide u Egiptu. Ali mi smo čuli da se nešto još misterioznije istražuje ovdje u Bosni, pa smo došli da pogledamo,“ kaže Marco Waltenspiel, kojem ovo nije prva posjeta našoj zemlji: na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Mostaru prošle godine, on i njegov kolega Dominic Roithmair oduševili su gledaoce proletjevši s padobranima ispod Starog mosta i „ateriravši“ u Neretvu!

Related Video

Zadnje ažuriranje petak, 27 oktobar 2017 06:42