English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Krah Egiptologije i Wikipedije u šesnaest koraka

Više od dva stoljeća Egiptologije nije rezultiralo odgovorima na najvažnija pitanja: ko stoji iza najveličanstvenijih piramida, megalitnih građevina i najvećih obeliska podignutih na egipatskom tlu? Također, nema naučno provjerljivih dokaza o dobu njihove gradnje, primjenjenoj tehnologiji i svrsi ovih građevina.

Ipak, uz pomoć obrazovnog sistema i medija, nametnuta je opšteprihvaćena dogma o faraonskim graditeljima i pogrebno-religijskoj svrsi ovih sjajnih kompleksa.

S dobom interneta, nastaju novi oblici manipulacije. Wikipedija, tzv. 'Narodna enciklopedija', postala je moćan instrument u rukama elita. Najvažniji pojmovi su strogo kontrolirani i služe za daljnju manipulaciju. Ukucate li bilo koji pojam iz doba drevnog Egipta, redovito je prvi ponuđeni izvor na pretraživačima upravo Wikipedija.

Obrazac je, nekada i sada, identičan. Da bi istina bila sakrivena treba sve falsificirati. Priča starta s imenima graditelja, nastavlja s dobom i načinom gradnje, a završava sa svrhom. Svako različito mišljenje postaje jeres, a nezavisni istraživači ostaju na marginama.

Na primjeru šesnaest najznačajnijih građevinskih poduhvata drevnog Egipta, lako ćemo dokazati površnost, naivnost i netačnost Egiptologije i, iz nje izvedenih, tvrdnji na stranicama Wikipedije. Potrebni su nam iskustvo i zdrava logika. Plus, zavirićemo u duhovno-energetski aspekt da nam dopuni moguće odgovore.

Veliki dokument s fotografijama o temi možete pročitati OVDJE

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 19 februar 2018 13:29