Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Dr. Semir Osmanagić: Mi smo pioniri u svijetu u izučavanju svrhe piramida, odbacujući bajkice šta su ustvari piramide

Ocijenite članak
(5 ocjena)
Prije više od deceniju kako u našoj zemlji tako i u svijetu odjeknula je vijest da u malenom gradiću Visokom do tada nepoznat u svijetu, a koji je smiješten u centru Bosne i Hercegovine nalaze piramide.

Ovo je otkrio svjetski istraživač Dr. Semir Osmanagić koji je u svijetu poznat kao vrsni stručnjak za piramide.

Kao i sve drugo tako i njega i njegovo otkriće jedni su dočekali sa oduševljenjem, drugi su bili skeptici, a treći su govorili da laže i  zamajava građane pa čak ga i osuđivali.

“U aprilu 2005. otkrio sam bosanske piramide u Visokom. Sistematskim naučnim radom dokazali smo da je riječ o kompleksu od pet piramida (Bosanske piramide Sunca, Mjeseca, Zmaja, Zemlje i Ljubavi), nekoliko tumulusa (vještačkih konusnih uzvišenja) i prahistorijskoj podzemnoj mreži tunela i prostorija, čija smo dva ulaza otkrili (Ravne i KTK). Starost piramida je odredio kijevski Institut za radiokarbonsko datiranje na osnovu organskog materijala, fosiliziranih listova, pronađenih između betonskih blokova i iznosi 29.200 +/- 400 godina. Američki astrofizičar dr. Paul La Violette je prilikom posjete Visokom, na osnovu radiokarbonskog datuma, odredio precizni kalibrirani (kalendarski) datum od 34.000 godina, što kompleks piramida u Bosni čini najstarijim poznatim građevinama na svijetu. Timovi fizičara, elektroinžinjera, te inžinjera zvuka i telekomunikacija iz Italije, Njemačke, Hrvatske, Finske i Srbije su, nakon niza mjerenja, utvrdilli da piramide generiraju specifična energetska polja i zračenja”, rekao je za Source.ba Dr. Semir Osmanagić Direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. 

Međutim bez obzira na sve komentare nije posustajao, nastavivši i dalje ulagati svoj novac i vjerovati u sebe i svoje otkriće, a odlučan je u namjeri da dokaže svima koji su bili sa oprečnim stavom.

“Istraživanje bosanskih piramida je postala najaktvnija arheološka lokacija u svijetu. Svake godine stotine volontera, istraživača i naših radnika učestvuje u arheološkim iskopavanjima i multidisciplinarnim naučnim mjerenjima. U našem slučaju, aktivno se radi svih dvanaest mjeseci godišnje. Samo u posljednjih osam godina imali smo u Visokom više od 3.000 volontera iz 62 zemlje, sa šest kontinenata. Nikada ovakav entuzijazam i otvorenost u svijetu arheologije nije zabilježen. Stoga ćemo i dalje nastaviti iskopavanja, laboratorijske analize, radiokarbonska datiranja i energetska mjerenja s još većim intenzitetom”rekao je za Source.ba Dr. Semir Osmanagić Direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Otkriće piramida je nešto što je zasigurno promijenilo i mijenja historiju, kako našu tako i svjetsku i veoma je bitno za našu državu da u svijetu više ne bude poznata po ratu i neimaštini, nego da bude poznata da ima nešto što je jako vrijedno za jednu zemlju.

Tako da je zahvaljujući ovome turizam u Bosni i Hercegovini, ali pogotovo Visokom dobio skroz drugi oblik, od toga da se za ovaj gradić nije znalo do toga da postane u BiH važna turistička destinacija i što je još jako važno da se i ostala turistička mjesta više posjećuju i da bh. Turizam napreduje iz godine u godinu.
  
“Ovo je projekt koji zauvijek mijenja svjetsku historiju, a dolazi iz srca BiH. Umjesto priča o Bosni kao zemlji rata, nasilja, ratnih kriminalaca, korupcije, neimaštine, odlaska mladih i obrazovanih, dakle samo negativnih informacija, mi mijenjamo imidž u zemlju piramida, istraživanja, volontera, turizma, pozitivne energije. Prije 15 godina u Visokom je bilo bukvalno nula turista. Zahvaljujući našoj promociji širom svijeta, svake godine privučemo nekoliko desetina hiljada turista u Visoko iz 160 zemalja svijeta. Fondacija razvija nekoliko vidova turizma: arheološki, ljekoviti, volonterski i duhovni. U protekle dvije godine godine kupili smo 50.000 kvadratnih metara zapuštenih, močvarnih parcela. Isušili smo ih, uredili šumu, zasadili travu i napravili najljepši park na jugu Europe. U parku ‘Ravne 2’ je veći broj donacija iz svijeta, od megalitnih blokova s umjetničkim uklesanim simbolima, do spiralnih botaničkih vrtova, energetskih kamenih instalacija, parka kamenih kugli, rekreacijskih staza i dječjih igrališta, bini za koncerte i meditacije, ukratko oaza duhovnog mira. Tu planiramo promociju ‘Team buildinga’, uz već postojece meditacijske i yoga retreate te edukacijske posjete ekskurzija. Uvodimo nove standarde i stvaramo atrakcije kako bi privukli i što duže zadržali goste iz čitavog svijeta”rekao je za Source.ba Dr. Semir Osmanagić Direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Široj javnosti je već poznata informacija da je Dr. Semir Osmanagić od samog starta jako puno ulagao i sam se finasirao, kroz razgovor se nazire da je i dalje tako, ali da država pomaže samo oko pravnih stvari.

“Još uvijek sam ja najveći pojedinačni donator istraživanja, preko svoje firme u Houstonu (Teksas), ali danas se Fondacija veći dio godine samofinansira kroz turizam. Mi dovodimo goste, ali ih dočekujemo kroz našu razgranatu vodičku službu. Imamo čitav niz jednodnevnih i višednevnih programa posjete piramidama, ali i prodaju knjiga, suvenira, organizaciju konferencija, ali i posjete drugim intrigantnim lokacijama kao što su kamene kugle u Zavidovićima, megalitnoj lokaciji Daorson kod Stoca, stečcima i sl. S državnim institucijama na kantonalnom i općinskom nivou imamo odlične odnose, sporazume o partnerskoj saradnji, sve potrebne dozvole za rad, ali odavno ne tražimo nikakvu financijsku pomoć. Mi sami stvaramo nove vrijednosti, a kroz turizam pomažemo lokalnoj i široj zajednici”rekao je za Source.ba Dr. Osmanagić. 

Koliko drugi cijene vrijednosti i znaju šta je prava vrijednost dokaz su i  svjetski stručnjaci koji su učestvovali u procjeni koliko su stare priamide.
  
“Vodeći svjetski stručnjaci za piramide koji su došli u Visoko ipak su dali punu podršku istraživanju bosanskih piramida kroz šest naučnih konferencija i 120 izvještaja. Ruski graditelj piramida Valery Uvarov razumije sve elemente koje su koristili graditelji priamida u Bosni. Profesor Konstantin Korotkov s Univerziteta iz Sankt Peterburga, izumitelj aparata za mjerenja uticaja energija piramida na čovjeka, ostao je zapanjen blagotvornošću energija bosanskih piramida. Američki istraživač egipatskih piramida, dvostruki doktor nauka J.J. Hurtak, izjavio je nakon posjete Visokom, da će ‘egiptolozi morati mijenjati definiciju piramida zbog otkrića u Bosni’. Egipatski trostruki doktor arheoloških nauka Nabil Swelim postao je poznat po svojoj izjavi da je ‘Keopsova piramida najveličanstvenija na svijetu, ali Bosanska piramida Sunca je najveća na svijetu’. Egipatski geolog dr. Aly Barakat još je 2006. godine, nakon 42 dana istraživanja u Visokom, ustvrdio u svom naučnom izvještaju da su bosanske piramide ‘100 posto vještačke građevine’. Vodeći ruski geofizičari, profesori Oleg Khavroshkin i Vladislav Tsyplakov sa Šmitovog instituta u Moskvi su, nakon dvogodišnjeg mjerenja i analiza, zaključili da se ‘bosanske i egipatske piramide podudaraju u obliku, geometriji i seizmičkim vrijednostima’, te da se ‘280 metara ispod Bosanske piramide Sunca nalazi mreža tunela’. Američki arheolog prof.dr. Ezra Zubrov nam je u Visokom poručio da ‘moramo pronaći ko je gradio bosanske piramide i tunele, i kada su oni građeni”rekao je za Source.ba Dr. Semir Osmanagić. 
 
Dodaje: “Domaća i svjetska javnost jesu polarizirane u pogledu bosanskih piramida. Oni koji nas posjete nemaju nikakvih sumnji da je u Visokom ‘nešto veliko’, odnosno da je očigledno da je ‘inteligentna ruka pravila ovaj kompleks’. Naravno, još uvijek je veliki broj ljudi programiran i misli da je svijet počeo prije 6.000 godina sa Sumerom, da su piramide grobnice, i da su prije toga živjeli divljaci u pećinama. Vrijeme će pokazati istinitost naših tvrdnji da je povijest čovječanstva ciklična i da je samo u posljednih 100.000 godina bilo šest ciklusa u kojima su civilizacije dostizale vrhunce, a onda nestajale u globalnim katastrofama”rekao je za Source.ba Dr. Semir Osmanagić Direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca.

IZVOR >>>

Zadnje ažuriranje utorak, 27 mart 2018 09:47
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved