VISOKO - MALI GRADIĆ KOJI PRKOSI VREMENU

Neki gradovi su prkosni i ponosni, a drugi su pak oronuli i traže izlaz iz sivila međutim svi oni imaju svoje doba kada imaju magiju koja im daje posebnu sliku i zvuk.

“Dok sam razmišljao o prošlosti i sanjao o budućnosti, nisam ni primjetio da je prelijepa sadašnjost prošla pored mene” kaže jedan poznati citat. Za Visoko se može reći da itekako ima o kakvoj prošlosti razmišljati, o prelijepoj sadašnjost nećemo puno ni pisati jer ovaj grad živi, ali mu još ljepšu budućnost možemo zaželiti. Mnogo puta je taj mali gradić, slobodno možemo reći centar Bosne, pokazao da može prkostiti vremenu a da njemu vrijeme ne može prkositi. To je grad koji je u srednjovjekovnoj Bosni bio jedan od najznačajnijih gradova. Od tamo sa srednjovjekovnog grada su bosanski kraljevi gledali i podsjećali se veličine svog kraljevstva čija veliina nije mogla stati samo u taj pogled . Iz tog vremena datira i citat: „Tuj su u Visokome kao i u Podvisokome bosanski kraljevi svoje povelje izdavali, tuj je bosanska vlastela često sabore držala, tuj su i poklisari stranih vlasti stupali sa dragocjenim darovima pred bosanske vladare i vijećnike i njima podastirali želje svojih državnika“.

VIŠE >>>

Zadnje ažuriranje petak, 20 april 2018 06:31