Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

VISOKO POSTAJE VODEĆE TURISTIČKO SREDIŠTE BIH Otkriveni novi misteriozni tuneli

Ocijenite članak
(4 ocjena)

Bosanske piramide dominiraju turizmom u BIH.

Nakon što je Visoko pretvoreno u turističku meku BIH intrigantnim projektom dr. Semira Osmanagića – polako dolaze i objektivna priznanja njegovoj ekspertizi i entuzijazmu.

A jedno takvo je turističko otkriće godine ‘Dnevnog avaza’. Iako će mnogi potvrditi da je nagrada došla i par godina prekasno, više nitko ne može poreći utjecaj Visokog na turističkoj karti susjedne države. ‘Priča o piramidama, tunelima i jednom od najljepših arheoloških parkova u jugoistočnoj Europi, privlači turiste iz cijelog svijeta’ tumači svojim čitateljima najtiražnije bosansko glasilo čiji su novinari u protekla dva mjeseca obišli 60 gradova i naselja, bili na jezerima, rijekama, probali najbolje domaće specijalitete te kroz razgovore s turistima ocjenjivali šta je najbolje u nekom kraju.

Nakon što je Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ kupila novu parcelu u blizini parka ‘Ravne 2’ u srpnju ove godine, volonteri pete i šeste smjene su, čisteći šikaru, otkrili postojanje konglomeratnih blokova. Uklanjanjem nanosa zemlje i gline, pronađeni su ulazi ispod blokova koji vode u umjetne šupljine-prolaze. Jedan od prolaza je dužine 60 metara i u njemu su pronađeni artefakti koji po nadležnim stručnjacima svjedoče o uporabi tunela u Srednjem vijeku i antičkom dobu, ali stalagmiti ukazuju na njihovo tisućljetno postojanje. Kako se ulaz u nove tunele nalazi 500 metara zračne udaljenosti od tunela Ravne, ali na istoj nadmorskoj visini, hipoteza je da je riječ o istoj mreži prapovijesnih tunela. Ovo otkriće znatno povećava obim ovih misterioznih tunela. Piramidalne formacije u Visokom otkrio je dr. Semir Osmanagić prije više od deset godina i od tada ne prestaju intrigirati i polarizirati javnost i znanstvenu zajednicu.

 

Related Video

Zadnje ažuriranje nedjelja, 23 septembar 2018 06:04
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved