Četrnaest godine od otkrića Bosanskih piramida

Piše: dr. Semir Osmanagić

U aprilu 2005. otkrio sam bosanske piramide u Visokom. Sistematskim naučnim radom dokazali smo da je riječ o kompleksu od pet piramida (Bosanske piramide Sunca, Mjeseca, Zmaja, Zemlje i Ljubavi), nekoliko tumulusa (vještačkih konusnih uzvišenja) i prahistorijskoj podzemnoj mreži tunela i prostorija, čija smo dva ulaza otkrili (Ravne i KTK). Bosanska piramida Sunca je, ispod nanosa zemlje i vegetacije, prekrivena vještačkim betonskim blokovima koji, prema analizama sedam instituta za materijale iz Italije, Francuske, Češke, Slovačke i BiH ima bolje karakterstike od naših betona u XXI stoljeću (veća čvrstoća i manja poroznost). Orijentacija stranica piramide prema sjeveru, s greškom od 0 stepeni, 0 minuta i 12 sekundi, je preciznija od orijentacije egipatskih. kineskih ili peruanskih piramida, a prema mjerenjima državnog Geodetskog zavoda.

VIŠE >>>

Zadnje ažuriranje četvrtak, 11 april 2019 08:59