Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

ARHEOLOŠKI PARK “RAVNE 2” SVE LJEPŠI SA NOVIM SADRŽAJIMA

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Intenzivni vanjski radovi uposlenika Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ nastavljeni su i tokom mjeseca maja. Đačke ekskurzije su stalne a dr. Semir Osmanagić i ekipa saradnika neumorni.

Šikara iznad ulaza u Podzemni labirint Ravne, površine dvadeset dunuma, doživljava svoju transformaciju. Direktor Fondacije dr. Semir Osmanagić je 2018. godine, tokom posjete kompletnog sastava Vlade ZDK, najavio da će Fondacija urediti i tu veliku parcelu i pretvoriti je u rekreacijski park.

Radovi na čišćenju su započeli prošle godine a nastavljeni ove. Uklonjeni su žbunovi, korov, ošišano drveće od suhih grana, pokošena visoka i zapuštena trava. U toku je i pravljenje staza, a nakon toga će biti postavljene i klupe i stolovi u hladovini.

Rudar Fondacije je sa svojim timom postavljao drvenu podgradu u tunelima ‘Ravne 3’ te zamjenjivao dotrajalu podgradu u tunelima Ravne.

Aprilske kiše dovele su do odrona na sekciji između parkinga ispred tunela Ravne i pristupnog puta parku ‘Ravne 2’. Fondacija je kupila betonske gabione, uklonila odronjenu zemlju, te sanirala štetu.

Ispražnjena je i očišćena fontana u parku ‘Ravne 2’, postavljene dodatne informativne table – billboardi, započeto je i uređenje parkinga za autobuse na Ravnama.

Predstoje aktivnosti na pripremi parka i čitavog kompleksa Ravne za najavljene obilne padavine i poplave koje se očekuju u čitavoj BiH sredinom maja, ističu iz Fondacije.

IZVOR >>>

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 13 maj 2019 18:57
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved