Otvoreni geoarheološki laboratorij i novootkriveni tuneli

U parku „Ravne 2“ u Visokom otvoren je geoarheološki laboratorij Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, a za javnost su otvoreni i novootkriveni tuneli „Ravne 3“.

- Tačno prije godinu Fondacija je kupila ovu parcelu od 5.000 kvadrata, koja je bila zapuštena i onda smo počeli sa raščišćavanjem, napravili smo put i pronašli konglomeratne stijene. Nadmorska visina ove lokacije je kao visina tunela „Ravne“ i bilo nam je jasno da se i ovdje nalaze tuneli. Ovi tuneli nikada nisu bili poznati javnosti i to je novo otkriće. Ovo je i posebno otkriće za sve naše uposlenike, radnike i volontere, a posebno je po tome da ulaze u tunele u koje ljudska noga nikada do sada nije kročila – kazao je u obraćanju prilikom otvorenja laboratorija direktor Fondacije Semir Osmanagić.

Nakon obilaska laboratorija, za goste je upriličen i ulazak u tunele „Ravne 3“, a nakon toga i obilazak još jednog novog sadržaja, kristalne zelene piramide.

– Ovaj laboratorij koji smo dobili, kao i radne prostorije koje se nalaze uz njega, itekako će nam olakšati svakodnevne radove, posebno jer ćemo na licu mjesta moći obrađivati brojne artefakte koje pronalazimo u novootkrivenim tunelima „Ravne 3“. Što se tiče novih tunela „Ravne 3“, oni su dijelom otvoreni za širu javnost – kazala je arheologinja Fondacije Amna Agić.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 12 avgust 2019 19:49