Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Izložba pronađenih artefakata u tunelima „Ravne 3“

Ocijenite članak
(2 ocjena)

Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ najavila je zanimljivu izložba artefakata i brojnih predmeta pronađenih tokom ove godine u novootvorenim tunelima „Ravne 3“. Izložba je već u pripremi, a za nju su zaduženi arheolog Fondacije Amna Agić, te terenski geolog Richard Hoyle.

– Ova izložba je izuzetno važna za projekat istraživanja bosanskih piramida i sve ono što radimo u Bosanskoj dolini piramida. Kada su otkriveni tuneli Ravne i kada su počela istraživanja, javnost je bila skeptična, pa se tvrdilo da sami kopamo tunele, da su to tuneli bivše JNA, a bilo je i drugih teorija. Pronalasci artefakata iz zaista različitih vremenskih perioda, i to izuzetno veliki broj, dokazuju prisustvo čovjeka na ovim lokacijama, ali i potvrđuju teorije dr. Semira Osmanagića, koje su brojni kritičari pokušavali, bez ikakvih kontradokaza, oboriti. – pojašnjava nam arheolog Amna Agić.

A zaista je veliki broj pronađenih ulomaka, kao i drugih predmeta, od kojih će neki biti i predstavljeni javnosti na ovoj izložbi.

– Od mjeseca februara u tunelima „Ravne 3“ otkrili smo preko 3.000 ulomaka! Tačan broj je 3.132 ulomka iz različitih vremenskih perioda, od rimskog perioda, pa sve do srednjeg vijeka. Sve pronađene predmete smo dokumentovali i inventarisali u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko, a ono što ovih dana radimo jeste da vidimo koje ćemo ulomke predstaviti javnosti, a radimo i na dvije posude koje smo pronašli i koje pokušavamo da rekonstruišemo i vratimo u prvobitno stanje i koje ćemo također predstaviti. Tu su i brojni metalni predmeti, poput fibule, dijela nakita i drugog metala, te rimske tegule koja će također biti izložena. Predstojeća izložba će pokazati jedan kontinuirani boravak i korištenje ovih tunela kroz različite vremenske periode, što znači da su ljudi tu obitavali, koristili se tunelima, a imamo osim pokretnog arheološkog materijala i organski materijal koji smo pronašli u vidu ugljenisanog drveta, što znači da su koristili i vatru. – kazala nam je Amna Agić.

IZVOR >>>

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 16 septembar 2019 09:16
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved