Otkrića u Visokom: Iz Fondacije tvrde da su ovo novi dokazi o postojanju piramida

Ovogodišnja "Ekspedicija na bosanske piramide s volontiranjem" trajala je pet mjeseci, a riječ je o projektu Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" koji je od juna, pa do oktobra u Visoko doveo 249 volontera iz cijelog svijeta.

"Iza nas je još jedna izuzetno uspješna sezona u kojoj smo imali 249 volontera iz cijelog svijeta. Svi oni su prije nego su uvedeni u poslove i radove prošli i obuku kroz prezentacije arheologa i geologa, te je bitno istaknuti kako je i ova sezona bila uspješna u tom radnom dijelu. Volonteri su radili na lokacijama Bosanske piramide Sunca gdje su otkrivene nove betonske ploče, Bosanskoj piramidi Mjeseca gdje smo čistili postojeće sonde, a najviše smo bili fokusirani na radove na tunelima Ravne 3, gdje smo došli i do najbolji rezultata, otkrića keramičkih i metalnih predmeta koji su predstavljeni i na našoj izložbi, a kruna sezone su bila otkrića dva suhozida koji su nepobitno potvrdili povezanost tunela Ravne 3 s tunelima Ravne i vještačku aktivnost u zatvaranju pronađenih prolaza", kazao nam je koordinator Fondacije, Ajdin Ahmetspahić.

VIŠE >>>

Zadnje ažuriranje utorak, 29 oktobar 2019 20:16