Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Ravne: Aleja cvijeća

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Prvi februarski sunčani dani omogućili su timu Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ da nastavi vanjske radove u kompleksu Ravne. Naime, već četvrti mjesec mehanizacija je prisutna na potezu Muzej Fondacije-izletište Ravne.

Nakon što je Fondacija uredila prilaz tunelima Ravne, napravila Aleju suvenirnica, transformirala moćvarno zemljište u prelijepi ‘Arheološko-turistički park Ravne 2’, otkrila tunele Ravne 3 i Ravne 4, uredila zapuštenu šikaru i pretvorila je u Aero banju i Ljekovitu šumu, napravila park i rekreacijske staze od kantonalnih, općinskih i pravoslavnih parcela, na red je došlo šire područje poznato kao izletište Ravne.

Put prema izletištu u dužini od 350 metara proširen je i nasut tamponom u 2018. Međutim, općinska i federalna parcela bile su zapuštene, prepune smeća i niskog rastinja. Samo izletište, s klupama i mjestima za roštilj, vjerovatno je najveće ruglo na teritoriji grada Visokog.

Fondacija je, u dogovoru s gradskom administracijom, krenula u rješavanje i ovog problema. Od zapuštenih parcela napravila je veliki parking prostor čime se dugoročno rješava smještaj turističkih autobusa, kombija i automobila tokom sezone i velikih posjeta. Svo smeće je očišćeno. Između puta i parkinga postavljene su betonske cijevi, napunjene zemljom i uskoro će cvijeće biti posađeno, tako da će cijevi odigrati ulogu žardinjera. Ubuduće će putnici u automobilima i pješaci, umjesto u smeće gledati u cijeće.

Paprat na izletištu je zguljena, a dio će biti pokošen kada vremenski uvjeti to dozvole. Fondacija će zasaditi travu, tako da će lijepa brezova šuma napokon doći do izražaja.

U dogovoru s organizatorima Enduro utrke, Fondacija kreira stalni poligon za ovo međunarodno takmičenje. Time će riješiti potrebu da organizatori svake godine investiraju u instalacije i čišćenje terena.

Fondacija se obavezala da održava parking i da ga besplatno da na korištenje gostima, a gradska administracija će riješiti održavanje izetišta Ravne.

VIŠE >>>

Zadnje ažuriranje srijeda, 05 februar 2020 09:15

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 8:00-18:00 (septembar-novembar)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved