Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Dr. Osmanagić u društvu direktora Handžića posjetio Medresu „Osman ef. Redžović“

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Osnivač Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ Dr Semir Osmanagić u utorak 24. novembra 2020. godine boravio je u zvaničnoj posjeti i obilasku Medrese „Osman ef. Redžović“ u Velikom Čajnom, u Visokom.

Domaćin mu je bio direktor medrese Dženan ef. Handžić sa svojim pomoćnicima Amelom Numanović i Dženanom Rezakovićem. Bila je ovo prilika za obilazak grandioznog kompleksa medrese, te upoznavanje sa brojnim sadržajima kojima je medresa obogaćena posljednjih godina.

– Imao sam priliku da posjetim kompleks medrese, ovo mi je bila treća posjeta ovoj školskoj ustanovi i moram da kažem kako se kompleks impresivno razvija i to je nešto što se zaista primijeti. Ovdje su startovali sa ledine 1991., a kada imate vizionara koji zna gdje ide, koji je uz to dobronamjeran, razuman, mudar i uporan, a takav je bio prvi direktor Džemal ef. Salihspahić, onda plodovi ne izostaju. Velika je sreća što je za svog nasljednika izabrao, a onda i pripremao čovjeka iz prve generacije medrese. Dženan Handžić je neko ko je prvo nastavio, a zatim svojom kreativnošću proširio, dodavajući programe i sadržaje ovom kompleksu. Ovo je izvanredan primjer kako se bez ičega može uraditi mnogo, pokazujući i da novac nije primarni faktor, već prvo nastaje u duhovnoj sferi, idejama, koje se zatim realizuju i od male srednje škole danas imamo jedan moderan kompleks. Kontakti između medrese i Fondacije traju već 15 godina, razmjenjujemo posjete, oni dovode svoju djecu, djecu naše dijaspore i očekujem da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti sa novim kvalitetama. – kazao je nakon posjeta dr. Semir Osmanagić.

Medresa i Fondacija imaju mnogo toga zajedničkog, prije svega na svom čelu imaju ljude sa vizijom, sa idejama koje su od medrese i Fondacije u kratkom vremenskom periodu napravile brendove poznate ne samo u Visokom i BiH, već mnogo šire.

– Medresa je škola koja rado prihvata drage goste i prijatelje koji poštuju i prepoznaju naš rad, a jedan od njih je svakako i dr. Semir Osmanagić s kojim godinama imamo saradnju. Ova uzvratna posjeta nam je draga, jer smatramo da Fondacija i medresa baštine određene zajedničke vrijednosti, a to je težnja da se ambijent u kojem radimo uredi i da pokuša biti nešto bolji od našeg visočkog i bosanskog prosjeka. Medresa je, kao i Fondacija, učinila mnogo na tome da dovede Visoko na mapu, ne samo BiH, već i cijelog svijeta. Kako Fondacija ima goste iz cijelog svijeta, i medresa je imala do sada više učenika koji su dolazili iz inostranstva, uz učenike koji dolaze iz cijele BiH, tako da možemo reći da i medresa i Fondacija čine Visoko značajnim, lijepim, posebnim i jedinstvenim. Potpuno je prirodno s obzirom da dijelimo težnju da napredujemo i budemo neko ko doprinosi društvenoj zajednici, da pokušamo razmijeniti neka iskustva i surađivati. I do danas je te saradnje bilo, naši gosti, polaznici „Male medrese“, posjećivali su lokacije Fondacije i imali smo razumijevanje i podršku Fondacije, bilo smo dobro paženi gosti i nadamo se da će tako i ostati. Sretni smo da smo mi danas mogli u ovoj posjeti dr. Osmanagiću pokazati šta smo u prethodnom periodu radili pokušavajući ovu školu učiniti jednom od najboljih u BiH. Sretan sam zbog ove posjete i nadam se da će se naša saradnja i dalje nastaviti. – istaknuo je direktor medrese, Dženan Handžić.

IZVOR >>>

Zadnje ažuriranje subota, 28 novembar 2020 10:26

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved