Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

"Ja sam doktorirao piramide, dok su ih pojedinci poput Dženana Dautovića vidjeli samo na televiziji. On kao da se nakon 15 godina probudio iz zimskog sna"

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Već 15 godina osnivač Fondacije "Bosanska piramida Sunca" pokušava naglasiti važnost lokaliteta kod Visokog, na kojem se kako sam kaže, nalaze bosanske piramide.

Dok velika većina zaista vjeruje da se na ovom lokalitetu nalaze piramide, s druge strane neistomišljenici tvrde da je Osmanagić 'samoprozvani naučnik' i da priču o piramidama koristi radi ostvarivanja određenih vlastitih interesa. 

Jedan od njih je historičar Dženan Dautović, koji je u izjavi za klix, oštro iskritikovao dosadašnji rad Semira Osmanagića nazivajući ga 'pseudonaučnikom'.

"Davne 2005. godine u Bosni i Hercegovini pojavio se do tada nepoznati samoprozvani naučnik, arheolog i, kako za sebe kaže, istraživač drevnih civilizacija Semir Osmanagić. U eter je plasirana bombastična priča da nedaleko od Visokog postoje piramide i da se mijenja svjetska povijest.

Da postoji piramida i da je ručno otkopavana, za ovih 15 godina bila bi otkopana. U međuvremenu sama piramida i nije toliko tema, već su to kojekakvi tuneli, priča o energiji, negativnim jonima, "zdravoj sredini" boljoj od svih ostalih. I kao posljedicu imamo već etabliranu priču da se radi o posebnom mjestu. Još kada domaćin dovede i medijima predstavi ličnosti poput Novaka Đokovića, Vlade Divca i cijelog ešalona domaćih i regionalnih javnih ličnosti, od kojih je veliki broj političara, pa i vjerskih zvaničnika, imate zaokruženu cjelinu. Više vas niko ne pita za nauku, niko ne pita gdje je tzv. piramida, zašto nije vidljiva. U prvom planu je priča o razvoju turizma i tome kako je bitno da dolaze turisti. A nauka? Ona je vjerovatno ostala u nekom prošlom vremenu, uzdrmana slučajevima poput nekada dobro znanog Torabija koji je po Sarajevu "prosipao" svoje moći", izjavio je za Klix historičar Dženan Dautović.

Danas smo posjetili Visoko kako bi od Osmanagića dobili kratak komentar na sve ono što je njemu rekao Dautović.

VIŠE >>>

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 11 januar 2021 16:24

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved