Logo
Print this page

Kod Istanbula pronađen muzički instrument star 8.000 godina

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Nedaleko od Istanbula je pronađen muzički instrument star 8.000 godina i pretpostavlja se da je ovo prvi instrument pronađen u tom području.

Pronađen je u Bahcelievleru, predgrađu na evropskoj strani Bosfora. Sličan je flauti, a ima rupe čiji je promjer manji od jednog centimetra.

Erkan Fidan, profesor na Odsjeku za arheologiju Univerziteta Bilecik Sheikh Edebali (BSEU), je ukazao da predstoji restauracija i analize otisaka sa artefakta.

Instrument je pronađen uz 11 ljudskih skeleta za koje se smatra da su stari 9.000 godina. Analizom će biti utvrđeno koliko su osobe, čiji su skeleti pronađeni, imali godina i kojeg su spola bile.

Arheolozi su pozvani na ovo područje prije dvije godine, a nakon što su stanovnici ovog dijela Turske pronašli komade drevne keramike u svojim dvorištima. Od tada traju arheološka iskopavanja.

Prema profesoru Fidanu, artefakti će biti izloženi u Arheološkom muzeju Bilecik, a to će se desiti nakon završetka restauracije i istraživanja, piše list Jerusalem Post.

VIŠE >>>

Zadnje ažuriranje petak, 16 juli 2021 16:09
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved