Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Slobodna Dalmacija - Bagerom zatrpali ostatke bedema iz doba Salone i nikom ništa: privatna arheološka tvrtka i nadležni konzervator proglasili nalazište nevažnim, iako se radi o vrlo važnom otkriću

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Na privatnoj parceli jugoistočno od Gospina otoka, uz područje koje Solinjani nazivaju "Bugarevo", preko puta "Lidla", prilikom zaštitnih arheoloških istraživanja pronađeni su ostaci antičkoga bedema i grobnica. Pronađeni, pa zatrpani, i to teškom mehanizacijom u jednom jedinom danu! – saznaje se iz "Apela za Salonu" koji cirkulira e-poštom, a odaslan je iz arheoloških krugova i institucija Hrvatske.

- Kao hladan tuš za cijelu arheološku struku, ali i javnost odjeknula je vijest da su spomenuti antički zid i grobnica uklonjeni teškom mehanizacijom u jedan dan, a još su čudnije, gotovo nestvarno, zvučala usmena obrazloženja istraživača lokaliteta - privatne arheološke tvrtke (!?) i nadležnog konzervatora da se radi o cesti iz doba Austrougarske!

Ni istraživači ni konzervatori nisu bez znanja i iskustva da bi donosili takve neutemeljene i znanstveno neodržive interpretacije nalaza, zbog čega je cijeli slučaj postao indikativan – stoji u apelu arheologa, kojim zabrinuta struka upozorava da se radi o važnom nalazištu koji potvrđuje Salonitansku luku kao najveću luku na istočnoj obali Jadrana.

- Malo je reći da se radi o arheološkom nalazu desetljeća jer ono značajno mijenja spoznaju o urbanoj slici jugoistočnoga dijela Salone u kojem se nalazila i njezina luka - portus Salonitanus – koja se pružala duboko u plovni donji dio rijeke Jadro – ističu.

Hrvatsko arheološko društvo tražilo je od Županijskoga odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje, Ispostava Solin, da se prekine izdavanje građevinske dozvole na spomenutim česticama zbog devastacije nalazišta. Od Ministarstva kulture i medija zatražilo se očitovanje o uništenju baštine, bez odgovora.

VIŠE >>>

Zadnje ažuriranje četvrtak, 22 juli 2021 12:22

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved