Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Crteži crvene boje u pećini u Španiji djelo su neandertalaca

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Crteži crvene boje na kupoli u pećini na jugu Španije djelo je neandertalaca nastalo prije više od 60.000 godina, kaže se u novoj studiji.

Bojenje je primijenjeno postupkom prskanja i puhanja oko 20.000 godina prije nego što su moderni ljudi stigli u Evropu, pokazuje istraživanje.

Ranija studija koja pripisuje ove crteže izumrlim srodnicima modernog čovjeka bila je dovedena u pitanje.

Neki su stručnjaci tvrdili da se bojanje u Ardales pećinama dogodilo prirodno.

Ali, nova studija objavljena u časopisu PNAS potvrđuje mišljenje da su crveni oker pigmenti otkriveni u tri pećine na Pirinejskom poluotoku oblik neandertalske pećinske umjetnosti, prenosi BBC.

Navodi se da se naslage izdvajaju od drugih prirodnih materijala pronađenih u pećinama zbog svojih neobičnih boja i tekstura.

Nova analiza, koja uključuje detaljnije utvrđivanje vremena, sugeriše da su neki crteži stari oko 65.000 godina.

Istraživanje je pokazalo da su ovo paleolitsko umjetničko djelo izradili neandertalci, "sestrinska" vrsta Homo sapiensa, budući da su u to vrijeme bili jedini ljudski stanovnici Evrope.

Lokacija u Ardales pećinama, smještena u planinskom lancu u španskoj pokrajini Málaga, otkrivena je 1821. godine nakon što je poslije zemljotresa otkriven skriveni ulaz.

Stručnjaci su 2014. rekli da je gravura pronađena u zasebnoj pećini na Gibraltaru pružila uvjerljive dokaze za neandertalsku umjetnost.

IZVOR >>>

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved