Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

GORAN ČAKIĆ: DA LI SE RADOVI NA STAROM GRADU VISOKI IZVODE NA STRUČAN NAČIN!?

Ocijenite članak
(1 ocjena)
ImageNakon današnje devastacije na Starom gradu Visoki, te osuda ovog čina koje su stigle iz svih bh. ustanova koje se bave zaštitom kulturno-historijske baštine BiH, dobili smo i jedno zanimljivo reagovanje dipl.ing. Gorana Čakića, koji već treću godinu radi u Fondaciji AP "Bosanska piramida Sunca", a nakon ovog reagovanja moguće je da su krivci za sve što se desilo na Starom gradu Visoki i sami stručnjaci koji na nestručan način izvode radove i ne štite do sada urađeno na Visočici.
 

"Ovo reagovanje se odnosi najviše na dio Starog grada Visoki, odnosno na pronađeni bunar na kojem je zabilježena i najveća šteta. Naime iskopavanjima u 2007. godini na tom dijelu, ostavljen je jedan čitav dio preko zime bez ikakve zaštite, nakon nastavka iskopavanja u ovoj godini otkriven je i ostao nezaštićen cijeli jedan zid gline u visini od 2 metra i nakon velikih vrućina koje su izazvale sušenje nije bilo uopće potrebno da neko "pomogne" urušavanje ovog zida, jer su vremenske neprilike koje su se desile bile sasvim dovoljne da dođe do urušavanja.

 

Također nakon iskopavanja zemlje sa obje strane bunara, bunar je otkopan do visine od 2 metra i bez ikakvog nasipa i zaštitnog zida ostavljen nezaštičen, što je također moglo uzrokovati da se suhozid od sedre sam uruši.

 

Za kraj potrebno je znati da za ovakve zahvate eksperti građevinske struke moraju dati svoju riječ o zaštiti i obezbjeđenju iskopanih zidina i detalja, a potrebno je i angažovanje noćnog čuvara na ovom neprocjenjivom historijskom blagu BiH,a do sada noćni čuvar nije bio u planu izvođača radova, te nije bio planiran u budžetu iskopavanja.

 Ukoliko se radovi na ovakav način nastave, postoji realna opasnost da Stari grad Visoki zauvijek nestane sa lica zemlje."

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 19:00 (juli-septembar)
Posljednji ulazak u tunele u 18 sati.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i +387 (0)33 259 935


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved