Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

BOSANSKA DOLINA PIRAMIDA NA HAYAT PLUS

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Općina Visoko se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine i smještena je uz  koridor 5c. Prirodni resursi općine su poljoprivredno zemljište, šume, vode, te mineralne sirovine kao što su glina, gips, ugalj i različite vrste stijena.

Visoko je grad bogate historije koja seže daleko u prošlost. Grad Visoki bio je središte nekadašnje srednjovjekovne Bosne odakle se dalje razvijala bosanska država.

Ono po čemu je Visoko u posljednje vrijeme poznato, to su visočke piramide. Visočke piramide su trenutno naučna teorija istraživača Semira Osmanagića koja tvrdi da se nedaleko od grada Visokog nalazi više piramida izgrađenih ljudskom rukom u davnoj prošlosti

Istraživanja su započeta u aprilu 2005. kada je antropolog dr. Semir Osmanagić postavio hipotezu o postojanju kompleksa piramida i mreže podzemnih tunela, a nastavljena 2006. formiranjem neprofitne Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Danas je ovo istraživanje najveći svjetski arheološki projekt koji privlači desetine hiljada turista u Visoko svake godine.

Prilikom našeg boravka u Visokom, upoznali smo ljude koji su prešli više hiljada kilometara kako bi posjetili lokalitet bosanskih piramida.

Turisti iz Brazila, Kanade, Amerike, Australije,bili su tu i Nijemci, Englezi, Talijani. Veliko interesovanje vlada i kod naših susjeda iz Hrvatske, Srbije ali i Slovenaca koji su prilikom našeg boravka bili najbrojniji.

Sve veći broj turističkih agencija iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i drugih zemalja uvrštava bosansku dolinu piramida u svoje programe.

<Pogledajte video>

Zadnje ažuriranje subota, 29 septembar 2012 19:45

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved