Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Administrator

Nacrt Zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), za koji je saglasnost dala Vlada ZDK, za tačno deset dana naći će se i pred zastupnicima Skupštine ZDK- potvrdio je u razgovoru za Fenu resorni ministar za privredu Zlatko Jelić.

Zbog nedostatka federalnog propisa iz ove oblasti, jer je Zakon o turističkim zajednicama Federacije Bosne i Hercegovine 2015. godine proglašen neustavnim, ZDK je pokušao još 2017. godine donijeti zakon na svom području. Tadašnji nacrt zakona povučen je iz skupštinske procedure, a u međuvremenu je prestala s radom i Turistička zajednica ZDK, koja je 2020. godine i izbrisana iz registra.

-Sada idemo s novim Nacrtom Zakona o turizmu ZDK, kojeg je utvrdila Vlada ZDK. Zakonom objedinjavamo obavljanje turističke djelatnosti, ali i propisujemo način osnivanja, organizacije i rada turističkih zajednica te utvrđivanje naplate boravišne takse. U suštini, obilježava tri zakona, koji su ranije postojali- ističe ministar Jelić.

Ministarstvo je, napominje Jelić, u pripremi tog dokumenta, moralo pratiti važeći Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH.

-Kada je u pitanju dio zakona koji reguliše osnivanje i rad turističkih zajednica, uvedene su određene novine. Osniva se Turistička zajednica ZDK, sa sjedištem u Zenici, a osnivač će biti Skupština ZDK.

Nadamo se da će, nakon nacrta te provedene javne rasprave, ovaj zakon biti usvojen u naredna dva mjeseca, da bi se moglo krenuti u proceduru osnivanja TZZDK. TZZDK će imati svojstvo pravnog lica i bit će upisana u sudski registar- najavljuje Jelić.

Predviđene su izmjene u strukturi, upravljanju i načinu rada u odnosu na raniju TZZDK. Upravljačku strukturu, dodaje, činit će samo nadzorni odbor i direktor, a dijelom će se finansirati iz budžeta ZDK-a.

-Odnosno, iz budžeta osnivača, jer će i lokalnim zajednicama, shodno potrebama i mogućnostima, biti omogućeno da osnivaju turističke zajednice, a što do sada nije bio slučaj. Upravljačka struktura i način upravljanja su isti kao i kod TZZDK.

U tom će se slučaju dijelom finansirati iz budžeta grada ili općine. Drugi izvori finansiranja mogu biti i vlastiti prihodi, koje mogu ostvarivati kroz obavljanja određenih djelatnosti, koje su im dozvoljene kroz zakon- kaže Jelić.

Zakonom je predviđeno i formiranje jednog dijela, odnsono Turističkog vijeća, koji će sastavljeno od direktora TZZDK i jedinica lokalne samouprave, koje će imati ulogu “koordinacije rada i aktivnosti svih turističkih zajednica formiranih na području ZDK-a, a u cilju zajedničkog nastupa i rada na unapređenju turističke ponude i promocije”.

Privredni subjekti iz oblasti ugostiteljstva, usvajanjem novog zakona, bit će oslobođeni uplate obavezne članarine, odnosno tog parafiskalnog nameta.

-Zbog toga je u budžetu ZDK predviđen određeni iznos za finansiranje TZZDK. Nije veliki, ali je inicijalni iznos u kontekst da se može osnovati i početi raditi, a da se dalje razvija onako kako bude radila i poslovala.

Budžetom ZDK, isključivo za finansiranje rada TZZDK, predviđeno 100.000 KM na godišnjem nivou- ističe Jelić.

ZDK je, napominje, u budžetu predvidio i sredstva za finansiranje projekata za “unapređenje turizma i turističke infrastrukture”, a koja je, unazad pet-šest godina, dodjeljivao javnim pozivima. Radi se o iznosu od 500.000 KM, a za ta su se sredstva mogle prijaviti lokalne zajednice, mjesne zajednice, udruženja, a prošle godine i privredni subjekti, za “unapređenje ugostiteljskih sadržaja u njihovim objektima”, a sve u cilju poboljšanja turističke ponude ZDK-a. Godišnje se podrži 20-ak projekata.

-Bez obzira što zadnjih godina zakon nije postojao, postojala je volja, želja i sredstva da se iz budžeta ZDK podrži naš turistički sektor. U nama su našli partnera.

Kroz zakon je regulisan način naplate boravišne takse. Stavljanjem van snage, odlukom Ustavnog suda FBiH, Zakona o organizaciji turističkih zajednica FBiH, van snage je bio stavljen i Zakon o boravišnoj taksi pa nije bila obaveza plaćanjem boravišne takse onih kojih se bave pružanjem usluga smještaja u ugostiteljskoj djelatnosti.

Ponovo se definiše obaveza naplate i uplate boravišne takse, ali je definisano da su sredstva od naplate boravišne takse, sada, namjenska sredstva, koja će se isključivo moći koristiti u svrhu unapređenja turizma. To znači ne za finansiranje rada turističke zajednice, u kontekstu njihovih redovnih osnovnih troškova- podvlači Jelić.

Boravišna taksa će iznositi 2 KM po noćenju, a bit će usmjeravana u lokalne zajednice u kojima je ostvareno noćenje. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku iz 2019., predpandemijske godine, u ZDK-u je evidentirano 90.000 noćenja, odnosno turisti su u prosjeku ostajali 2,5 dana.

Vjerovatno je, smatra Jelić, bilo i više posjeta, ali to su bila prijavljena. On se nada da će se, usvajanjem i novog zakona, stvoriti bolji uslovi za razvoj ove oblasti te da će turisti češće posjećivati i duže ostajati u gradovima i općinama tog kantona, koji ima veliki potencijal.

-Nakon usvajanja ovog zakona i formiranja TZZDK-a, nama ostaje izrada Strategije razvoja turizma ZDK, ali i drugih planskih dokumenata, koji će proizaći iz Strategije. Strategiju razvoja turizma ZDK uvrstili u svom planu rada već za ovu godinu.

Strategija će nam omogućiti da dobijemo presjek stanja i pregled trenutnog stanja, a, naravno, propisati mjere i aktivnosti koje ćemo poduzeti i realizirati u oblasti turizma- najavljuje Jelić.

Do sada su interes za osnivanjem lokalnih turističkih zajednica pokazivali gradovi Visoko i Zenica. Lokalnim zajednicama koje ne budu formirale svoje urede, sredstva od prikupljenih boravišnih taksi bit će uplaćivana na račune nadležnih službi za oblast turizma.

IZVOR >>>

SVE ENERGETSKE VRIJEDNOSTI U TUNELIMA IZVANREDNE

utorak, 18 januar 2022 14:57 Objavljeno unutar Aktuelnosti
Stručni tim Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca' nastavlja s redovnim mjerenjem energetskih i atmosferskih fenomena unutar preahistorijske podzemne mreže tunela Ravne.
Posljednje mjerenje obavljeno je 16. januara 2022. 
Hladan januarski dan donio je nisku vanjsku temperaturu od -5 stepeni Celzijusa i vlažnost od 45%. Koncentracija negativnih iona je uobičajeno niska za ovo doba godine od 150 negativnih iona po kubnom centimetru (ni/ccm) i referentnom vrijednošću za nivo životne energije od 20%.
Vrijednosti u unutrašnjosti tunela su stabilne i identične tokom čitave godine. Temperatura je u rangu od 12-14 stepeni Celzijusa, uprkos jako niskim temperaturama vani. Vlažnost je na idealnih 85% za tunele.
Koncentracije negativnih iona su mjerene s dva Air Ion Counter aparata proizvođača Alpha Lab iz SAD. Kreću se između 15.000 - 48.000 ni/ccm što je idealno za proces balansiranja, regeneracije i detoksikacije organizma.
Prirodna radioaktivnost van tunela ima zadovoljavajuće vrijednosti od 0,12 mikrosiverta po satu, a u unutrašnjosti su još niže dostižući samo 0,6 mikrosiverta.
Nivo životne energije je 50% viši u odnosu na vanjsku okolinu kod keramičkih blokova K2 K5 i jajolikog bloka, te u dubljim sekcijama tunela (u ljekovitim komorama).
U tunelima nije zabilježena pojava elektromagnetnog smoga ili lošeg elektromagnetnog zračenja.
Više u priloženoj tabeli.
Tko želi posjetiti tunele, idealno vrijeme je sada.
 

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved