Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Administrator

KELTSKA PEĆ USKORO U FUNKCIJI

nedjelja, 17 juni 2018 07:36 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Na početku magične šume u parku ‘Ravne 2’ privodi se kraju još jedna instalacija. Evzenie Lindner i Martina Benes, češke Njemice, uz pomoć uposlenika Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’, završavaju keltsku peć. Izgradili su je uz pmoć gline i zemlje koju uzimaju iz okoline.

Kada peć bude u funkciji, bit će u mogućnosti da demonstriraju pečenje keramičkih posuda i predmeta na način kako su pravljenje unatrag nekoliko hiljada godina.

TROSTRUKI RUŽIČNJAK LJUBAVI U PARKU RAVNE 2

nedjelja, 17 juni 2018 07:32 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Park ‘Ravne 2’ ima dva Trga ljubavi. Trostruki ružičnjak je jedan od njih.  Raznobojne ruže su procvale i privlače svojim izgledom i mirisom.

GOSTI FONDACIJE ČISTE VISOKO

nedjelja, 17 juni 2018 07:25 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Harisovi susreti

Piše: dipl.oec. Haris Delibašić, stariji vodič Fondacije

Otkriće Bosanske doline piramida donijelo je mnogo pozitivnih promjena u gradu Visokom. Već dugo slušamo priču o oduševljenim gostima i onim što im Bosanska dolina piramida ima za ponuditi.

Međutim, da je dolazak turista važan i za zaštitu životnog okoliša, postalo je očigledno prije nekoliko dana. Grupa od osamnaest gostiju iz Barselone, koji su u Visoko doputovali isključivo zbog posjete piramidalnom kompleksu, samoinicijativno je organizovala čišćenje rijeke Fojnice u rejonu Mlinovi.

Ovim svojim gestom, gosti iz Katalonije željeli su poslati poruku o značaju zaštite okoliša i životne sredine u Visokom, mjestu otkrića najstarijeg i najvećeg piramidalnog kompleksa na zemlji.

Napomena Redakcije: Gosti Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramdia Sunca’ su u proteklih desetak godina više puta samoinicijativno čistili dijelove Visokog dajući primjer ekološki svjesnih posjetilaca.

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved