Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Administrator

BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA U PUNOM RUHU I ČEKA PRVE GOSTE

četvrtak, 09 april 2020 08:47 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Vrijedni vodiči i saradnici Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca' se trude da lokaciju najveće svjetske piramide zadrže čistom, sigurnom i spremnom za dolaske gostiju.

U srijedu su vodiči na Bosanskoj piramidi Sunca, Namik i Amar, započeli sa akcijom uređenja lokacija, kako bi arheološke sonde spremno dočekale goste kada restriktivne mjere budu okončane. Očišćene su sonde F1 i 4A, kao i stepenice i pristupni putevi do ovih lokacija, a narednih dana radovi se nastavljaju, sve s ciljem da Bosanska piramida Sunca i u ovo doba bude u svom punom ruhu.

Kako su lokacije izgledale prije i nakon akcije zabilježili smo u našoj fotogaleriji.

Kada se ublaže restriktivne mjere i javnosti bude dozvoljen nesmetan boravak u prirodi, pješačka staza ‘Piramida’ će biti spremna da primi svoje korisnike.

Predivna šetnja dužine 5,5 km ima svoj start I finiš u parku ‘Ravne 2’. Kompletna staza je u prirodi, pretežno u četinarskoj šumi koja se sastoji od jele, smreke I bora.

Staza ima i svoju Facebook stranicu. Na njoj će korisnici staze imati priliku da podijele fotografije i komentare.

Također, staza je uvrštena u bazu svjetskih pješačkih staza Wikiloc a napravljen je poseban QR kod za nju.

Facebook grupa: Bosnian Pyramid Trail

WIKILOC: https://www.wikiloc.com/walking-trails/the-bosnian-pyramid-trail-ravne2-park-visoko-48140890

LOKACIJE FONDACIJE I DALJE ZATVORENE ZA JAVNOST

srijeda, 08 april 2020 17:44 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Podsjećamo javnost da je Fondacija 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca', na osnovu naredbe sa zakonskom snagom koju je donio Federalni štab civilne zaštite na svojoj prvoj vanrednoj sjednici od 17. marta 2020., zatvorila sve svoje arheološke lokacije za posjete gostiju 18. marta 2020. u 6:00 sati. Kao i u naredbi Federalnog štaba, Fondacija je u svojoj odluci koristila rok važenja 31. mart 2020.

Federalni štab je 29. marta 2020. svoju odluku produžio do daljnjeg. To je isto učinila i Fondacija.

Fondacija je zatvorila prilazne kapije svojim lokacijama u kompleksu Ravne i to: veliki parking Ravne, Aero banju i Ljekovitu šumu, park Ravne 2, ulaz u prahistorijski Podzemni labirint Ravne. Također, Fondacija je zaključala ulaze i postavila katance na ulazu u tunele Ravne, tunele Ravne 2, tunele Ravne 3, tunele Ravne 4, Ljekovite tunele, Orgonsku komoru i Wellnes centar – Centar za masažu.

Na svim lokacijama, uključujući info centar na Bosanskoj piramidi Sunca, svih 36 službenih vodiča Fondacije poslani su kućama do daljnjeg.

Budući da Fondacija od tada nema apsolutno nikakvih prihoda, bila je prisiljena otkazati ugovor o fizičkoj zaštiti sa zaštitarskom agencijom 'Securitas'. Fondacija jedino ima dvadesetčetvoro časovnu zaštitu svojih objekata koju pokrivaju saradnici Fondacije. To ne uključuje velike parkovske površine.

Stoga Fondacija nije u mogućnosti da posjetiocima zabrani da šetaju u parku Ravne 2, novoj pješačkoj stazi 'Piramida, Aero banji te javnim prostorima kao što su park 'Kanton', put pored tunela Ravne te veliki parking na Ravnama.

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved