Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

New eBooks available

Pyramids ebook

Pyramids ebook

Pyramids ebook

New eBooks available, Kindle Edition

Ancient History ebook

A+ A A-
Saradnik Fondacije Saša Nađfeji iz Beograda nastavio je s istraživačkim radom topografije terena Bosanske doline piramida. Primjenjujući elemente sakralne geometrije, prije svega zlatni presjek ili zlatni broj 1,618, ustanovio je da se čak 17 ušća rijeka, izvora i jezera nalazi na spirali zlatnog presjeka u Visokom.  Početak spirale je u tački ušća rijeke Fojnice u Bosnu koja je nastala vještačkim putem.
Ovo je unikatan rad te vrste u svijetu i nosi posebnu težinu, osobito kad se ima na umu značaj vode za rad piramida.
Koordinator Fondacije Ajdin Ahmetspahić, ovako je prokomentarisao najnovije otkriće:
'Zaista fascinantno Saša.
17 ušća rijeka i rječica, izvori i jezerca, sve to u ovoj spirali. Ko zna koliko se toga još tu nalazi, ti si izgleda zagrebao po površini nečega što bi moglo postati veliko otkriće za bosanske piramide. Uzbuđen sam da vidim i učestvujem u budućim istraživanjima.
Interesantno je i koliko je rječica i rijeka pritoka Lepenice, a onda ih Lepenica "odvodi" u rijeku Fojnicu koja dalje prenosi informacije i energiju do centra Doline u Visokom. Možemo reći da imamo i mi u Bosni naš "Lepenički Vir". 
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved