Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

“NAUČNICI” PROTIV ZDRAVOG RAZUMA

Bosanska dolina piramida jeste i bit će veliki ispit za naučnike i posjetioce iz čitavog svijeta. Ona je po mnogo čemu unikatna i za njeno dešifriranje bit će potrebno dosta znanja, iskustva, kreativnosti i otvorenosti. Pogledajmo reakcije onih koji su se prvi javili u naučnoj zajednici odbijajući svaku ideju istraživanja.

Bosanska dolina piramida jeste i bit će veliki ispit za naučnike i posjetioce iz čitavog svijeta. Ona je po mnogo čemu unikatna i za njeno dešifriranje bit će potrebno dosta znanja, iskustva, kreativnosti i otvorenosti. Pogledajmo reakcije onih koji su se prvi javili u naučnoj zajednici odbijajući svaku ideju istraživanja.


Profesor s američkog Penn State University Garrett Fagan u svojoj izjavi za londonski The Times kaže: “Ne bi im trebalo dozvoliti da uništavaju istinske arheološke monumente u ostvarenju svojih halucinacija. To je kao da nekom date dozvolu da bagerom prekopa Stonehange da bi našao zakopane tajne iz prošlosti.”


Profesor je inače poznat kao branitelj tradicionalne arheologije i vodi pravi krstaški rat protiv novih, svježih znanja u arheologiji (“pseudoarheologa”, omiljen Faganov izraz) i nemilice se obrušava na nezavisne istraživače kao što su Graham Hancock  i drugi.


Profesor se oglasio svojim vapajem 15. aprila 2006. kada smo započinjali radove na Bosanskoj piramidi Sunca. Mjesec dana kasnije Federalno ministarstvo kulture je formiralo ekspertni tim koji je uvidom na licu mjesta utvrdio da Fondacija izvodi radove stotinama metara daleko od srednjovjekovnog grada i da nema uništavanja tog arheološkog spomenika. Da li se profesor javio s izvinjenjem Fondaciji, Times-u, javnosti…? Nije. Šta se desilo s naučnim integritetom profesore Fagan?


Profesor arheologije i “specijalista za prahistorijsku Grčku i Balkanske države” na Bostonskom univerzitetu Curtis Runnels tvrdi da je “u periodu prije 27.000 i 12.000 godina Balkan bio okovan ledenim dobom, s vrlo hladnom i suhom klimom i s prisutnošću glečera u planinskim predjelima”. Time ovaj specijalista za Balkan želi da kaže da se zbog klimatskih uslova u središnjem dijelu Bosne nije mogla razviti civilizacija koja bi gradila bosanske piramide. Ovdje se javlja jedan problem koji profesor Runnels previđa. Prvo, teritorij današnje BiH nikada nije bio pod ledenim pokrivačem tokom zadnjeg ledenog doba. Sve sjeverno od Austrije jeste (Njemačka, Poljska, Skandinavija), ali ne i Bosna i Jadran. Ne samo da Balkan nije bio okovan ledom, nego ni klima nije bila vrlo hladna. Naime, prosječna temperatura je bila samo za 5 stepeni niža nego danas, a to je vrlo ugodno za to doba. Stoga i ne čudi da je ovaj dio Balkana bio zaštićena kulturna oaza Evrope. 


U pismu editorima “The Times-a”, predsjednik Evropske asocijacije arheologa, prof. Anthony Harding, za Osmanagićeve hipoteze o postojanju piramida tvrdi da su “luckaste” i “apsurdne” i izražava “zabrinutost da se bosanska arheološka bogatstva neće moći zaštititi od pljačkanja i nekontroliranog razvoja”.
 

Pogledajmo, profesore Harding, helikoptersku fotografiju Bosanske piramide Sunca. Piramida je geometrijski oblik. Da li vas ova fotografija podsjeća na valjak, krug, kocku, nepravilno brdo ili pak piramidu s četiri trouglaste strane? Zašto je “apsurd” tvrditi ono što vidimo vlastitim očima? Uzvišenje Visočica, odnosno Bosanska piramida Sunca jeste piramida.
Dodajmo tome ovu kombinaciju trodimenzionalne topografije terena i satelitskog snimka koja prikazuje tri strane piramide (istok, sjever, zapad). Nadam se da bi ovo bilo dovoljno da zaintrigira svakoga pa i profesora Hardinga.
Uz činjenicu da su četiri strane Bosanske piramide Sunca perfektno orijentirane prema stranama svijeta (a tako su se pravile najvažnije piramide u svijetu), onda je i svakom studentu jasno da ovdje nije riječ o “apsurdnim” već valjanim hipotezama.


Kritika da će našim djelovanjem doći do “pljačke” i “nekontroliranog razvoja” se vrlo brzo pokazala kao neumjesna. Naime, tim Fondacije dnevno izvještava čitavu svjetsku javnost o iskopavanjima i analizama. “Pljačke” nema, samo nauka i istraživanje. Možda je upravo taj otvoreni koncept i zasmetao profesoru Hardingu? Mi smo svjesni da je Bosanska dolina piramida svjetska kulturna baština, a ne vlasništvo elitne nauke. Svako ima pristup (zato se i ne naplaćuju ulaznice) i svi su dobrodošli.


Profesor Bostonskog koledža geolog Robert Schoch je u svom preliminarnom izvještaju zaključio da “postoji prirodno geološko objašnjenje za sve dokaze za koje Osmanagić tvrdi da su vještačkog karaktera”.


Pogledajmo da li da vjerujemo zdravom razumu ili poznatom američkom geologu koji je, doduše, zadužio arheologiju svojim tvrdnjama o starosti egipatske sfinge. Krenimo s fotografijom kamenih blokova sa sjeverne strane Bosanske piramide Sunca. Prostim okom je vidljivo da je riječ o pravilnim pravougaonim oblicima, ravnim plohama na svih šest strana, šest puta po 90 stepeni, pravolinijskom spoju između blokova. Ovdje se četiri reda blokova nalaze jedan na drugom, dakle tipična zidana gradnja. Ko zida? Čovjek, naravno, a ne priroda. Analizom Građevinskog instituta iz Tuzle (GIT) je zaključeno da je riječ o vrlo kvalitetnom građevinskom materijalu, reda najboljih betona.


Pogledajmo ove lijepo oblikovane kamene ploče koje čine pronađenu terasu na južnoj strani Bosanske piramide Mjeseca. Uočljiva je slojevitost ovih ploča: na vrhu je valovita mustra koja se sreće na još nekoliko mjesta piramide, a na dnu veliki blokovi koji neodoljivo podsjećaju na upravo izljeveni beton. Između ovih blokova je pronađen vezivni materijal koji je, analizom instituta GIT-a, potvrđen kao identičan onom nađenom na Bosanskoj piramidi Sunca. Dakle, isti graditelji su koristili isti građevniski materijal, iste građevinske metode, najvjerovatnije u isto vrijeme.
Na slijedećoj fotografiji je prikazan vertikalni zid pronađen na spoju zapadne i sjeverne strane Bosanske piramide Mjeseca. Obrađene ploče pješčara su slagane jedna na drugu. Ponovo pitamo profesora Schocha ko zida, priroda ili čovjek? I to na jednom metru dubine?Desetine hiljada ljudi je imalo priliku da se uvjeri da su masivni kameni blokovi, koji čine slijedeću terasu na zapadnoj strani piramide Mjeseca, djelo ljudskih ruku. Zašto onda profesor Schoch i njemu slični tvrde da je to priroda stvorila?
Geolog s Louisiana State Univerzity Paul Heinrich tvrdi da je u slučaju Visočkih struktura riječ o “prirodnom lomljenju kamena pješčara koji uzrokuju spojeve, a koje Osmanagić interpretira kao blokove od kojih je građena piramida.” Heinrich kaže da “među drugim krivim interpretacijama” Osmanagić pominje “prirodne kugle za koje tvrdi da ih je pravio čovjek”, zatim “podvodne karbonate koje Osmanagić krivo vidi kao vezivno sredstvo među blokovima”, a zatim ističe da “takozvani tuneli za koje Osmanagić tvrdi da ih je pronašao mogu biti bilo šta, možda stari rudnici ili prirodne pećine”. I zaključuje: “Najbolja analogija koju mogu dati je ona o Čimeri, mitološkom biću koji je bio sastavljen od mozaika različitih dijelova. Nevezane komponentne, u ovom slučaju prirodne i vještačke, su se greškom našle skupa.”Dr Paul Heinrich,
Louisiana State University

 Kada pročitam ovakav tekst pitam se koliko je važnih arheoloških nalazišta proglašeno prirodnim lokacijama zahvaljujući ovakvim “stručnjacima”? Možda bi za ocjenu da li je kameni blok građevinski materijal ili prirodni kamen trebali zovnuti zidare, koji svakodnevno upotrebljavaju građevinske materijale. A mi smo ih na lokaciji piramida imali hiljade i kod njih nema dvojbe da je ovdje riječ o građevinskim betonima. Ocjenu o karbonatnim vezivima dao je Građevinski institut iz Tuzle, nakon obavljenih niza analiza. Za razliku od njih, doktor Heinrich bez ikakvog uvida u lokaciju, na daljinu, tvrdi da su to karbonati koji su nastajali prirodnim putem. Naravno, s tuzlanskim GIT-om se složio i egipatski geolog dr. Ali Barakat koji je bio 42 dana na lokaciji i potvrdio da je riječ o vezivnoj masi sličnoj onoj koja je upotrebljavana kod egipatskih hramova.Heinrich kaže da “takozvani tuneli” koje sam eto, ja pronašao, “mogu biti bilo šta”. Tuneli nisu “takozvani”. Da se doktor Heinrich poslužio oprobanom naučnom metodom posjete arheološkoj lokaciji uvidio bi da oni stvarno postoje te da je riječ o kompleksnoj mreži podzemnih tunela s nizom raskrsnica pod 45 i 90 stepeni, da postoje ventilacijski otvori za dovod svježeg zraka, što sve govori u prilog da je riječ o kompleksnom građevinskom zahvatu. Međutim, Heinrich radije tvrdi da ti “takozvani tuneli mogu biti pećine ili rudarska okna”. O zabludi da je riječ o rudarskim jamama dovoljno su svjedočili rudarski stručnjaci iz Zenice, Breze i Banovića koji su, još u aprilu, potvrdili da ovdje nije riječ o rudarskoj eksploataciji već o tunelima rađenim ljudskom rukom, a nepoznate namjene. S druge strane, poznata je naša hipoteza da je riječ o tunelskom kompleksu koji spaja sve piramide u Visočkoj dolini.


Ova fotografija s omladinom iz Visokog u jednom kraku tunela potvrđuje da se za tunele znalo decenijama prije našeg iskopavanja (dakle nije “Osmanagić otkrio takozvane tunele”). Očigledno da je svod obrađen i da nije riječ o “prirodnoj pećini”.


Dosada je otkriveno nekoliko megalitnih blokova obrađenih ljudskom rukom koji svjedoče o važnosti ovih tunela u prošlosti. Ne kao rudnika, već, najvjerovatnije, ceremonijalne funkcije.
Posebno je zanimljiva paušalna ocjena doktora geologije Heinricha da se u Bosni i Hercegovini pronalaze “prirodne kugle”, a ne vještačke “kako tvrdi Osmanagić”. Ako bi se doktor Heinrich  malo vratio u svoje studentske dane i ponovo prelistao udžbenike, vjerovatno bi se prisjetio da se pojedini materijali u prirodi nikada ne javljaju u sferičnom obliku. Takav je i granitni materijal. Granit se, naime, nikada ne javlja kao pravilna kugla.

Pogledajmo ove perfektne kugle koje se nalaze u Teočaku kod Tuzle.


Ovakvih kugli ima osam. Istih dimenzija, perfektno oblikovanih, od granita. Možda bi doktor Heinrich, prije iznošenja tvrdih sudova, ipak trebao posjetiti BiH?
Ovim granitnim kuglama cemo dodati još nekoliko. Kao onu u Maglaju, recimo:Ili
nekoliko desetina kugli pronađenih kod Zavidovića gdje je Fondacija otvorila Arheološki park: Bosanske kamene kugle:
Ove su kugle prahistorijski fenomen, očigledno plod djelovanja inteligentne ruke. Geologe, izgleda, uče da je sve nastajalo prirodnim, geološkim putem. Međutim, zdravorazumski pristup ubjedljivo nadvladava njihove titule i paušalne ocjene.

Naš odgovor svim dobronamjernim (i onim drugim) naučnicima i istraživačima je jednostavan: svojim radom, otkopavanjima i analizama ćemo potvrđivati svoje hipoteze, a svi su oni dobrodošli na arheološku lokaciju Bosanske doline piramida.


  

Uz ovu trodimenzionalnu topografsku ilustraciju Bosanske piramide Sunca naša poruka je: idemo dalje!
Semir Osmanagić
Last modified on Thursday, 14 June 2007 16:37

2018-05-172018-05-17ENTRANCE TO UNDERGROUND LABYRINTH RAVNE LIVE STREAM

 

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video clip from Visit to Bosnian Valley of the Pyramids 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved