Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

SLUČAJ PIRAMIDA: IZMEĐU NAUKE I ZLONAMJERNIH OPONENATA

Postojanje kompleksa piramida u središtu BiH je s pravom uzburkalo najširu javnost, jer se dio svjetske historije počeo ponovno pisati. Na žalost nedobronamjernih oponenata iz zemlje i inostranstva to se zbiva u zemlji s kojom se dosada moglo manipulisati.

Aktivna SlikaPostojanje kompleksa piramida u središtu BiH je s pravom uzburkalo najširu javnost, jer se dio svjetske historije počeo ponovno pisati. Na žalost nedobronamjernih oponenata iz zemlje i inostranstva to se zbiva u zemlji s kojom se dosada moglo manipulisati. Umjesto balkanske državice čije stanovništvo potiče od barbarskih slovenskih plemena, nova znanja iz antropološke genetike potvrđuju da su stanovnici BiH u većini potomci autohtonih prailirskih naroda koji ovdje u kontinuitetu žive već 27.000 godina. Umjesto primitivnog pećinskog čovjeka ovdje su boravile kulture koje su podizale piramidalne komplekse i obrađivale misteriozne višetonske kamene kugle. Dok je  veći dio Evrope bio prekriven ledom do prije 12.500 godina, u Bosni i Jadranskom bazenu su cvjetale kulture. Civilizacija nije migrirala iz Srednje i Zapadne Evrope prema Balkanu, već odavde prema njima.

  

Sredinom aprila 2006. godine Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ je započela sistematsku potragu za konkretnim materijalnim dokazima koji će konačno potvrditi postojanje prvih piramida u Evropi. Tri su zacrtana pravca aktivnosti za 200 dana ovogodišnjeg istraživanja. Prvo su na Bosanskoj piramidi Sunca otkriveni ogromni pravougaoni kameni blokovi koji su neosporno rezultat rada ljudskih ruku. Složeni u četiri reda kao tipična zidana gradnja značila su da je pronađen dokaz na mikro nivou o tome da je ljudska ruku formirala zidove piramide. Novootkriveni blokovi na drugim sondama su potvrdili da je inteligentni čovjek prošlosti izlivao betonske blokove kojima je gradio zidove piramide.

  

Drugi pravac aktivnosti se odvijao u kompleksu podzemnih tunela. Internacionalni tim geologa, arheologa, speleologa, geofizičara i rudarskih inžinjera je potvrdio da su tuneli djelo ljudskih ruku, da su geološki veoma stari, da postoje brojna raskršća pod uglom od 90 stepeni, da je u njih ugrađen sistem ventilacionih otvora. Ukratko, riječ je o genijalnom građevinskom poduhvatu iz daleke prošlosti. Najvažnije je svakako pronalaženje niza ljudskom rukom obrađenih monolita velikih dimenzija na kojima su pronađeni prvi simboli i vjerovatno pismo kao preteča svih evropskih pisama.


Treći dio istraživanja je svakako bio šokantan za one koji su mislili da dobro poznaju historiju ovih krajeva. Ispod jednog metra zemljanih nanosa brda Plješevice, poznatije danas kao Bosanska piramida Mjeseca, otkrivene su lijepo oblikovane ploče i blokovi pješčara koji grade temelje, terase, vertikalne zidove i pravougaone strukture piramide. Ne postoje nikakvi historijski zapisi da se ovdje nekad nešto gradilo. Postojala je samo teza iz 2005. godine da je ovdje piramida. Podsmjeh iz prošle godine je zamijenjen oduševljenjem svih onih koji žele dobro ovom Projektu. I strahom onih koji imaju titule, a nemaju znanje niti su otvoreni za nova naučna otkrića.  

Civilizacijsko otkriće Bosanskih piramida zahtjevalo je primjenu kombinacije klasičnih geo-arheoloških metoda i ultramodernih satelitskih tehnologija. Nikada se jednom arheološkom projektu nije pristupilo na takav multidisciplinaran način u ovom dijelu Planete.

  

Na osnovu aerijalnih, helikopterskih i satelitskih snimaka potvrđena je pravilna geometrija uzvišenja Visocica – Bosanske piramide Sunca. Pri tome, pravilna geometrija podrazumijeva da su dvije ili više strana pravilni geometrijski oblici trougla. Preciznim satelitskim snimanjem (NASA Landsat, Radarsat, Hyperion, Ikonos) utvrđeno je da postoji pet uzvišenja u Visočkoj dolini koji pokazuju izrazite karakteristike «geofizičkih anomalija», odnosno da su dvije ili više strana pravilni trouglovi. Ovih pet uzvišenja koje imaju četiri trouglaste strane, stepenasti karakter, ravne terase i monumentalne prilazne platoe na vrhu postaju sastavnim dijelom Bosanske doline piramida. Ukratko: piramide Sunca, Mjeseca, Zmaja, Zemlje i Ljubavi.

  

Preciznim mjerenjima Geodetskog zavoda Bosne i Hercegovine utvrđeno je da sjeverna strana Bosanske piramide Sunca tvori trougao sa jednakim dužinama stranica od po 365 metara i uglovima od 60 stepeni.

  

Takođe je mjerenjima Geodetskog zavoda BiH utvrđeno da su strane Bosanske piramide Sunca potpuno pravilno orijentisane stranama svijeta (sjever-jug, istok-zapad) što je karakteristično za gradnju piramida. Pri tome je sjeverna strana piramide orijentisana prema kosmičkom sjeveru, odnosno položaju zvijezde Sjevernjače na noćnom nebu.

  

Analiza satelitskih termalnih snimaka (satelit Aster) potvrdila je da se ukupno pet uzvišenja u Bosanskoj dolini piramida ne hladi brzinom očekivanom od prirodnih brda, već da pokazuju izrazite karakteristike hlađenja za vještačke strukure koje sadrže porozni građevni materijal, prolaze, prostorije, tunele i slično. Ova analiza je potvrdila nalaze satelitskih snimaka za ukupno pet objekata koji su pokazali pravilnu piramidalnu geometriju i orijentisanost prema stranama svijeta.

  

Geodetska analiza topografskih mapa je pokazala da postoje pravilne "terase" na geodetskoj mapi visoke rezolucije čime se potvrđuje stepenasti dizajn piramide Sunca i Mjeseca.

  

Kompjuterski program vještačke inteligencije pod nazivom LINANAL je analizirao geodetske podatke visoke rezolucije. Ovaj automatski detektor linearnih anomalija pokazuje da većina lineamenata uočena na geodetskim podacima i satelitskom snimku spada oko 45 stepeni. To znači da su unutrašnji uglovi otprilike po pravilnih 45 stepeni na sve četiri strane piramide. Tipična gradnja „bosanskog krova na četiri vode“.

  

Fluvijalna geomorfologija, odnosno odsustvo drenažnih karakteristika na trouglastim stranama Bosanske piramide Sunca, pokazuje da nije riječ o prirodnoj formaciji već kolosalnom vještačkom objektu.

  

Inicijalna analiza radarskih snimaka (Radarsat) koji penetriraju kroz zemljani sloj koji prekriva piramidu Sunca pokazali su postojanje pravolinijskih prolaza/hodnika unutar Bosanske piramide Sunca koji se sijeku pod uglovima od 90 stepeni.

  

U prilog ovoj tezi su izjave vojnika iz proteklog rata (1992-1995) koji govore o «odzvanjanju» piramide Sunca tokom granatiranja, što je karakteristično za objekat koji sadrži komore, prostorije, prolaze, tunele itd.

  

Na osnovu satelitskih snimaka postavljena je teza da tri glavne piramide u Bosanskoj dolini piramida tvore jednakostranični trougao. Nezavisna potvrda je došla iz Katastarskog ureda općine Visoko koji su povukli liniju koja spaja sve tri piramidalne strukture i ustanovili da su svi uglovi identični i iznose po 60 stepeni.

  
Proces međunarodne verifikacije naučnih rezultata je uveliko u toku. Tim Egipatskih eksperata je potvrdio da su „Visočica i Plješevica djelo ljudskih ruku“ na javnoj prezentaciji 23.06.2006. Potvrdu da je riječ o monumentalnom arheološkom nalazištu dali su i eksperti iz drugih zemalja.

Istraživanja se odvijaju bez zastoja i generira se velika pozitivna energija kojom je ovaj civilizacijski projekat okružen. Dvjesto dana iskopavanja i analiza iz 2006. godine, biće zamjenjeni sa novih 200 dana u 2007. godini i novih 200 dana u svim narednim godinama. Bosna i Hercegovina će ostati u centru pažnje svjetske javnosti na najpozitivniji način, a svi kritizeri i nedobronamjernici će se prije ili kasnije morati pogledati u ogledalo i biti sami sebi sudije.

 

 

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image  Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image  Image Image Image Image Image
 

Last modified on Tuesday, 13 February 2007 14:37

2018-05-172018-05-17ENTRANCE TO UNDERGROUND LABYRINTH RAVNE LIVE STREAM

 

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video clip from Visit to Bosnian Valley of the Pyramids 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved