Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

POVEĆAN KAPACITET PLUĆA MLADOJ SLOVAKINJI NAKON TRETMANA U TUNELIMA RAVNE

Harisovi susreti

Piše: dipl.ecc. Haris Delibašić, akreditirani vodič Fondacije


Ljekovitost tunela Ravne razlog su razvoja zdravstvenog turizma u Bosanskoj dolini piramida. Poznato je da zbog dobro jonizranog zraka u Tunelu Ravne, ljekari iz Sarajeva, Zenice i Visokog pacijentima koji boluju od astme, često  preporučuju  boravak na ovom ljekovitom mjestu.

Ovog puta svoju zanimljivu ispovjest ispričala mi je sedamnaestogodišnja Veronika Vrankova iz slovačkog Njitra. Mlada Slovakinja, je u Visoko zbog problema sa disajnim putevim stigla po preporuci češkog ljekara  Petera Hajduka specijaliste sa klinike za plućne bolesti u Pragu.

Njena priča počinje jos 2013 kada je zbog upalne ciste i otežanog disanja, kapacitet funkcije pluća bio reduciran na 47%. Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Veronika je nedugo nakon uspostavljene dijagnoze bila podvrgnuta operativnom zahvatu desnog plućnog krila.  

Umjesto liječenjem pomocu kortikoida i drugih hemijskih preparata,  program postoperativnog oporavka, kojim je rukovodio prof Hajduk, zasnivao se na terapiji pomoću biorezonance,  korištenjem prirodnih preparata i  vitamina C. U program rehabilitacije ugledni specijalista uvrstio je i putovanje u Visoko zbog  visoke koncentracije negativnih jona u Podzemnom labirintu Ravne.

Nakon dva putovanja u Visoko zbog terapije u tunelu Ravne, mlada Slovakinja je vidno osjetila poboljšanje svog zdravstvenog stanja.  Prvi put nakon dvije godine nije osjetila bol i probadanje u grudima od čega je patila več duži period. Cjelokupan proces liječenja koji je podrazumjevao i boravke u prahistorijskom labirintu, u konačnici je rezultirao povećanjem kapaciteta pluća sa prvobitnih 47% na trenutnih 84 %.

Za vrijeme drugog boravka u Visokom bila je u društvu  brata, bake i majke, koja mi je ustupila fotografiju rendgenskog snimka pluća iz perioda  kada joj je tek uspostavljena dijagnoza. Veronika je ovaj put volonterski učestvovala u raščišćavanju novih sekcija u prahistorijskom labirintu. U dva navrata napravio sam i fotografije sa Veronikom. Prvu gdje stoji sa majkom prije terapija u tunelu i drugu pred skorašnji odlazak kući,  gdje joj se na licu vidio osmjeh i zadovoljstvo.a

Napomena redakcije: Fondacija “Arheološki park Bosanska piramida Sunca” se bavi naučno-arheološkim istraživanjima te prenosi izjave i svjedočanstva posjetilaca, ali ne daje nikakve zdravstvene garancije.

Zadnje ažuriranje četvrtak, 24 septembar 2015 07:14

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved