Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Rezultati Pilot studije: Ispitivanje zdravstenog stanja posjetilaca podzemnog labirinta Ravne

Piše: Emina Karamehić

Najaktivniji arheološki lokalitet na kojem radi Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, Podzemni labirint Ravne, bio je lokacija interesantne pilot studije tokom mjeseca augusta 2016. Vođen konstantnim pozitivnim svjedočenjima turista, tim Fondacije je realizovao dugogodišnju ideju o ispitivanju mjerljivih zdravstvenih parametara za sudionike projekta. U suradnji za studentima medicine, a pod vodstvom Emine Karamehić, studija je provedena u jeku turističke sezone.

Fondacija je na sebe preuzela sve troškove finansiranja ovog projekta. Uključeno je ukupno 20 ispitanika, za koje su plaćeni svi troškovi laboratorijskih nalaza u Domu zdravlja Visoko.

Ispitanici su bili podijeljeni u dvije grupe, za koje je unaprijed određen algoritam testiranja: radili su nalaze krvi i urina nakon čega im je mobilni tim sačinjen od studenata Medicinskog fakulteta mjerio vrijednosti krvnog pritiska, šećera u krvi i pulsa. Na licu mjesta su popunjavali i subjektivne skale ocjenjivanja tegoba, nakon čega su boravili u ljekovitoj komori labirinta Ravne (gdje je izmjerena najveća koncentracija blagotvornih negativnih jona) u trajanju od jednog sata.

Nakon posjete, rađene su identične gore navedene analize. Svaki ispitanik je prolazio ovaj algoritam dva puta u razmaku od sedam dana.

Rezultati ove studije bili su iznenađujući i vrlo pozitivni: u laboratorijskim nalazima je primjećeno usporavanje brzine sedimentacije eritrocita kod skoro svih ispitanika već nakon prve posjete, što ukazuje da su procesi jačanja imuniteta i sprečavanja razvoja infekcija počelo skoro momentalno.

Primijećeno je još smirivanje ili čak i potpuno rješavanje infekcija mokraćnih kanala kod svih ispitanika koji su imali patološke vrijednosti u nalazima nakon prvog testiranja, te smanjenje vrijednosti holesterola i triglicerida kod nekolicine. Rezultati mobilnog tima su bili izvrsni: kod velike većine ispitanika jeregistrovana stabilizacija mjerenih parametara u smjeru fizioloških vrijednosti.

Što se tiče subjektivnih skala tegoba, svi ispitanici su potvrdili da im je opće i zdravstveno stanje bilo mnogo bolje nakon provođenja studije.

Rezultati su do sada predstavljeni javnosti dva puta- na Internacionalnoj naučnoj konferenciji “Moć piramida” u Vogošći i na Kongresu fitoterapeuta i informoterapije u sarajevskoj Vijećnici.

Značaj ove studije se ogleda u kvantifikaciji i objektivizaciji pozitivnih iskustava koja su postala prepoznatljivi brend Bosanske doline piramida. Iako je uzorak mali, rezultati su odlični i ukazuju na potrebu daljnjeg istraživanja pa je poželjno uraditi studiju navećem uzorku, što je i planirano čim se obezbjede novčana sredstva.

Na kraju, zahvaljujemo se firmi “Bosnamedic” na donaciji aparata sa mjerenje šećera u krvi i prateće opreme, te se nadamo da će i druge ustanove prepoznati vażnost ovakvih ispitivanja i podržati rad Fondacije.

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved