Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

PREMIJER FADIL NOVALIĆ: STAVIT ĆEMO SE NA RASPOLAGANJE I POMOĆI PROJEKAT FONDACIJE

Nakon obilaska Bosanske doline piramida, federalni premijer Fadil Novalić nije krio oduševljenje viđenim, a u kratkom razgovoru je otkrio svoje impresije, te mišljenja o budućnosti projekta.

- Ovo nije moj prvi susret s ovim projektom, ali je prvi na licu mjesta. Ja sam kao i svaki Bosanac i Hercegovac sve vrijeme pratio projekat, od samog početka, pratio dileme je li piramida ili nije. Imajući iskustvo s Međugorjem, gdje se više ne polemizira je li se pojavila Gospa ili nije i gdje dođe milion i po ljudi, i ovo je slično, projekat je nastao, teško,mukotrpno, ali je on tu danas, bez obzira kome se dopadalo ili ne. Projekat je danas tu, i privlači pozornost ljudi, a i ja sam danas došao ovdje i vidio da se radi o realnom događaju, projektu. – istaknuo je premijer.

Osvrnuo se i na ekspanziju i stalni rast turizma u našoj zemlji, čemu svakako doprinos daje i projekat u Visokom.

- Danas se ljudi pomalo sele prema uslugama i nema sumnje da će ova branša nastaviti da raste. Godišnje, u dobrim godinama, rast industrije iznosti od 3 do 5 %, a turizam svake godine bilježi rast od 15% i ne treba biti previše pismen da vidimo gdje to idemo. – zaključio je premijer Novalić.

Na kraju se osvrnuo i na budućnost projekta i pomoć države.

- Meni je žao da nisam došao i prije, jer bih više pomogao. Mi smo u zadnjim transferima prema nižim nivoima vlasti prepoznali ovaj projekat preko Općine Visoko i podržali ga, međutim, ovdje je potrebna veća potpora okruženja, ne samo projekta, jer projekat okruženje može podupirati ili gušiti. Trenutno okruženje u smislu smještajnih kapaciteta guši projekat. Prošli smo fazu kada je projekat gušilo pitanje jesu li piramide ili nisu, ali sad moramo napraviti novi, aktivni korak, a to je kako pomoći okruženje. To više nije posao Fondacije, to je zadatak grada, kantona i Federacije i mi ćemo se svakako staviti na raspolaganje. – kazao je na kraju premijer Fadil Novalić.

Zadnje ažuriranje subota, 25 avgust 2018 10:23

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 17:00 (februar - mart)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved