Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

REKTOR MOSTARSKOG UNIVERZITETA PRIMIO EGIPATSKOG STRUČNJAKA ZA PIRAMIDE

MOSTAR, 11. septembra (FENA) - Fuad Ćatović, rektor Mostarskoga univerziteta "Džemal Bijedić", primio je danas predsjednika Upravnog odbora Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semira Osmanagića i člana egipatskog ekspertnog tima Nabila Swelima.

MOSTAR, 11. septembra (FENA) - Fuad Ćatović, rektor Mostarskoga univerziteta "Džemal Bijedić", primio je danas predsjednika Upravnog odbora Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semira Osmanagića i člana egipatskog ekspertnog tima Nabila Swelima.

Profesoru Swelimu ovo je zadnji dan boravka u BiH i on je ovom prilikom informirao rukovodstvo Mostarskoga univerziteta o rezultatima radne posjete četveročlanog tima arheologa i geologa iz Egipta.

 "Ja sam vidio piramide. Ne mogu shvatiti zbog čega uopšte postoje sumnje da ovdje postoje piramide kad one imaju sve karakteristike piramida. Ne znam koji su razlozi onih koji sumnjaju, ili bi oni željeli da ovdje vide egipatske piramide. Ovo su bosanske piramide i one se moraju proučavati", kazao je profesor Swelim.

 Osmanagić je kazao kako je jako sretan što može potvrditi da je ovaj ekspertni tim izvršio međunarodnu verifikaciju postojanja piramidalnog kompleksa u visočkoj dolini te dodao kako su ovo historijski dani za BiH.

 "Radi se o jednom kulturnom događaju bez presedana koji je globalnih razmjera i mi ćemo vrijednost ovih posjeta moći procijeniti tek za desetak ili dvadeset godina", kazao je Osmanagić.

Rektor Fuad Ćatović je istaknuo kako je, izgleda, uvijek potrebno da neko dođe sa strane i ukaže nam da u BiH ima dosta kulturno-istorijskih vrijednosti te dodao kako ovo predstavlja jednu pouku da moramo vrjednovati  i zaštititi naše kulturno naslijeđe.

 "Ove piramide su otvaranje nas ka svijetu i dokazivanje da je na ovom prostoru od davnina živjela neka civilizacija. Naš univerzitet želi da pomogne i da radi na ovom projektu i u tom cilju je i ova današnja posjeta", kazao je Ćatović.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 29 oktobar 2007 11:55

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 19:00 (juli-septembar)
Posljednji ulazak u tunele u 18 sati.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i +387 (0)33 259 935


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved