Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

KOMENTARI NA INTERVJU GEOLOGINJE NAĐE NUKIĆ DANIMA

Temeljito analizirajući intervju uvažene Nukić, neke njene tvrdnje smatram za realne, a neke izjave su u velikoj kotradiktornosti njenim ranije iznesenim tvrdnjama. Imam osjećaj da govori više iz povrijeđene sujete, nego što svoje tvrdnje dokazuje naučnim metodama. Doduše, trebalo bi provjeriti istinitost podataka o ispisanim znakovima na blokovima iz tunela Ravne.

(Pismo Mirze Avdičevića)

Temeljito analizirajući intervju uvažene Nukić, neke njene tvrdnje smatram za realne, a neke izjave su u velikoj kotradiktornosti njenim ranije iznesenim tvrdnjama.

Imam osjećaj da govori više iz povrijeđene sujete, nego što svoje tvrdnje dokazuje naučnim metodama. Doduše, trebalo bi provjeriti istinitost podataka o ispisanim znakovima na blokovima iz tunela Ravne.

Semire, je li istina ovo što navodi Nukićka o priznanju jednog radnika kako je urezivao slova E, M i slično? Je li istina da su falisikovani njeni stručni nalazi?

Je li istina da ona nikad nije saznala starost kostura pronađenog na prilaznom platou Visočice? 

Pozdrav od Mirze.

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=txt&broj_id=546&tekst_rb=25


Dragi Mirza,

Zahvaljujem na javljanju i kopiji članka iz "Dana" u kome je objavljen intervju bivšeg geologa na projektu istraživanja Bosanske doline piramida Nađe Nukić. S obzirom da se u tekstu pominje niz neistina i kleveta rado ću ti odgovoriti.

Prilikom mog prvog geološkog sondažnog bušenja u avgustu 2005. firma KIG mi je predložila da angažujem geologa Nađu Nukić za analizu jezgre. S tim sam se složio i plaćao sam je 100 KM na dan plus pisanje izvještaja 1500 KM i plus troškovi analiza (sve troškove sam platio unaprijed).

Prilikom vršenja analiza na licu mjesta sve sam Nađine komentare zapisivao (svjedok ing. Jovo Jovanović) i oni su kasnije našli mjesta u mojoj knjizi "Bosanska piramida Sunca". Rukopis sam prije objavljivanja pokazao Nađi. Pročitala ga je i rekla da nema primjedbi. Danas, dvije i po godine kasnije, govori da sam falsificirao njen izvještaj. Čudna je ova naknadna pamet.

U septembru 2005. je dostavila svoj pismeni izvještaj sa analizama koji je našao mjesto na našoj web stranici. Preveden je na engleski i njemački i oni su i danas  na tim stranicama. Ona u intervjuu tvrdi da nikada nisu prevedeni (?)

S obzirom da sam bio zadovoljan njenim prvim izvještajem ponovo sam je zaposlio prilikom druge geološke kampanje u oktobru i novembru 2005. Napravila je geološki izvještaj koji je našao mjesta na našoj web stranici, ali i u javnosti u decembru 2005.

Nakon toga sam osnovao Fondaciju i predložio joj da uđe u Upravni odbor i bude glavni geolog na projektu što je i prihvatila.

U aprilu 2006. je započela geo-arheološka kampanja. Nađa je počela dobijati platu od vrlo visokih 1800 KM mjesečno. Za tri i po mjeseca njena ukupna naknada je iznosila skoro deset hiljada konvertibilnih maraka (10.000 KM). Niko ni blizu toliko para nije naplatio od Fondacije. Svi njeni računi su bili enormno visoki (gorivo, telefoni i sl.).

Na njeno insistiranje zaposlili smo joj sina Alena Nukića za kojeg je u februaru 2006. tvrdila da je arhitekta i da odlično crta. Kada je rad započet u aprilu ispostavilo se da momak ide u srednju školu. On je za tri mjeseca plaćen 1700 KM. Na primjedbe mnogih zaposlenih o njegovom neradu tražio sam u julu da mi pokaže šta je nacrtao, a on je rekao da su mu "ukrali sve crteže". Nakon toga je otpušten.

Prije početka radova Nađa je tražila da Fondacija reguliše njen rad s njenom firmom Elektroprivredom. Tada je legalizovan njen status da prima dvije visoke plate.

S obzirom da je bila plaćeni radnik Fondacije to se kosilo sa stavom Upravnog odbora Fondacije da bude i dalje član Upravnog odbora Fondacije. Na sjednici u maju članovi UO su odlučili da joj prestaje mandat. Ono što navodi u "Danima" je neistina. Stav je Fondacije da su ljudi angažovani u Upravnom odboru tu zbog svoje ljubavi prema kulturnom nasljeđu, a ne prema novcu.

U julu mjesecu je tadašnji menadžer  Senad Hodović otišao u SAD, a Nađa je na njegovo mjesto pokušala postaviti svoga muža. Upravni odbor je ipak odlučio da na to mjesto imenuje Envera Buzu. Otada počinju Nađine opstrukcije projektu u kome traži od zaposlenih da ne iskopavaju (na sjeveru piramide Sunca) niti da se otvaraju nove sonde na piramidi Mjeseca. S obzirom da Fondacija postoji da istražuje a ne da samo daje pare pojedinim zaposlenim, ja sam donosio odluke o novim sondama koje su pokazale da je piramida Mjeseca masivna kamena konstrukcija.

U avgustu je Nađa za jedan geološki program piramide Mjeseca tražila da joj se plati 5000 KM. Upravni odbor je bio zgranut tim njenim zahtjevom i odbio ga je s obrazloženjem da ga UO nije prethodno odobrio te da se tekst tog programa pisao u vrijeme dok je Nađa primala vrlo visoke mjesečne naknade. Ona je, zajedno sa svojim mužem počela da prijeti pojedinim članovima Fondacije i te su prijetnje prijavljene policiji. Ipak, kao kompromisno rješenje jedan član UO je predložio da joj se određena suma isplati (1500 KM) što je i urađeno. Nakon svih isplata, Nađa je potpisala dokument u kome tvrdi da joj Fondacija više ništa ne duguje.

Danas, godinu dana kasnije, ponovo neistinite tvrdnje u "Danima" u kojima kaže da joj Fondacija duguje novac.

U ljeto 2006. godine dok je davala izjave TV stanicama iz čitavog svijeta govorila je kako je Bosanska piramida Mjeseca građena ljudskom rukom. Čak se i glasno prepirala sa pojedinim stručnjacima (na primjer dr. Andretta). Danas, da bi udovoljila svojoj radnoj okolini i kolegama geolozima odjednom mijenja mišljenje. Ta pojava je, na žalost, vrlo česta na našim prostorima.

Nađa tvrdi da više nije u Fondaciji jer je "tražila finansijske izvještaje". Smiješno. Nema  otvorenije organizacije u BiH nego što je to Fondacija. Svaka donacija se bilježi i javno objavljuje, svaki finansijski izvještaj je javan i objavljen na web stranicama Fondacije. Prava istina je da je Nađa otpuštena zbog svojih neograničenih finansijskih prohtjeva.

Tvrdnja da je neko od kopača Fondacije urezivao slova u kameni monolit K-1 u kompleksu podzemnih tunela Ravne je neistinita. Naime, potpun opis ovih simbola i kako je došlo do njihovog otkrivanja je prikazan na stranicama Fondacije u izvještajima (pronašao ih je dr. Aly Barakat sa rudarima). Svi simboli sa monolita su prikazani u stručnom izvještaju u rubrici Iz mog ugla. Ja tamo ne vidim latinična slova vec niz crta i strelica. Nadalje, u međuvremenu je nađeno nekoliko novih kamenih monolita i oni redovno imaju ucrtane pojedine simbole.

U vezi kostiju pronađenih na platou piramide Sunca javnost je više puta obavještavana. Arheolog Fondacije je kosti svojevremeno arheološki obradio i predao Zavičajnom muzeju i od tada one više nisu ingerencija Fondacije. Muzej ih je dao Gradskim grobljima Visoko na analizu, a oni su ih slali u Zagreb, pa u London. Rezultate nismo ni mi dobili, međutim pošto su nađene pri samoj površini zasigurno nemaju veze sa graditeljima piramida već vjerovatno sa vlasnicima te parcele od prije stotinjak godina.

Dragi Mirza,

Ovo je projekt u koji će se povremeno ili stalno, kratkoročno ili dugoročno, uključivati veći broj stručnjaka i istraživača. Ovo je maratonski proces. Mnogi će zadovoljiti svoju stručnu i naučnu znatiželju. Neki će pokušati da zadovolje svoje nerealne ambicije i finansijske prohtjeve. Ali, bosanske piramide su daleko važnije od egoističnih interesa pojedinaca.

Nađa tvrdi da je "Osmanagić otjerao stručnjake s projekta". Podsjećam da su vrhunski stručnjaci upravo počeli dolaziti nakon Nađinog odlaska. Imali smo šest vodećih egipatskih eksperata za piramide i njihovu tvrdnju da je ovo najveći piramidalni kompleks na svijetu. Dva ruska akademika su potvrdila tezu o postojanju ovih građevina. Njima se pridružuju i istraživači i autori iz Velike Britanije, Danske, Hrvatske, BiH i drugih zemalja. I to je jedino što je bitno. Nikakve Nađe i naknadne pameti neće promjeniti činjenicu da je Bosna jedna od kolijevki čovječanstva.

Pozdrav i svako dobro

Semir Osmanagić


Sample Image 
   Isplaćena potraživanja 200KB

  Sample Image 

   Pismo Nađe iz avgusta 2006 27KB

Zadnje ažuriranje subota, 22 mart 2008 18:08

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved