Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

DEMANT JUTARNJEM LISTU

Bombastičnim naslovom „Kako je propao projekt Bosanska dolina piramida“ Imamović pokušava meritorno govoriti o jednom naučnom projektu za koji mu nedostaje edukacija. Govori o Semiru Osmanagiću kao „samoproglašenom samopronalazaču bosanskih piramida“ i „arheologu amateru koji je shvatio da stoji na piramidi“ koji „dokazuje metodom nepoznatoj modernoj znanosti: otvaranjem knjige“. 

DEMANT JUTARNJEM LISTU NA TEKST  “KAKO JE PROPAO PROJEKT BOSANSKA DOLINA PIRAMIDA” AUTORA EMIRA IMAMOVIĆA OBJAVLJEN 22.10.2008.

http://www.jutarnji.hr/j2/clanak/art-2008,10,22,,137998.jl  PROJEKT NAUČNOG ISTRAŽIVANJA BOSANSKIH PIRAMIDA DONOSI SENZACIONALNE REZULTATE  Piše: Semir Osmanagić  

Tekst novinara Emira Imamovića izložio bih sudu činjenica.

1. Bombastičnim naslovom „Kako je propao projekt Bosanska dolina piramida" Imamović pokušava meritorno govoriti o jednom naučnom projektu za koji mu nedostaje edukacija. Govori o Semiru Osmanagiću kao „samoproglašenom samopronalazaču bosanskih piramida" i „arheologu amateru koji je shvatio da stoji na piramidi" koji „dokazuje metodom nepoznatoj modernoj znanosti: otvaranjem knjige". 

Studij piramida je ozbiljna naučna disciplina. Za razliku od gospodina Imamovića, ja sam boravio, istraživao i pisao o gotovo svim važnijim piramidama na svijetu: od Bolivije i Perua, preko Meksika, Hondurasa, Salvadora, Guatemale, do Kanara, Egipta i Kine.

U proljeće 2005. postavio sam tezu o postojanju kompleksa kamenih piramida napravljenih ljudskom rukom ispod kojeg se nalazi mreža podzemnih tunela i o tome sam pisao u svojim knjigama ("Bosanska piramida Sunca, otkriće prvih evropskih piramida", 2005. i "Bosanska dolina piramida, naučna argumentacija za postojanje piramida", 2006.). Nakon toga je osnovana neprofitna Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" za arheološka istraživanja i zaštitu kulturnog nasljeđa u BiH koja je pokrenula multidisciplinarni naučni projekt.

Tokom četiri arheološke sezone (2005.-2008.) utrošeno je oko 300.000 radnih sati na iskopavanjima i laboratorijskim istraživanjima čime je ovo istraživanje postalo najveći geo-arheološki projekt na svijetu. U ovom periodu arheološke lokacije u Visokom je posjetilo oko 500.000 ljudi i na taj način je Visoko postalo jedna od najposjećenijih destinacija u BiH. Među posjetiocima su i hiljade onih iz Bjelovara, Zagreba, Osijeka, Rijeke, Splita, Dubrovnika i drugih hrvatskih gradova čije su pozitivne impresije objavljivane na web stranici www.piramidasunca.ba.

2. „Kada čovjek, stranac, turist dođe na piramidu on očekuje objekt čvrste gradnje, oblikom sličan onima iz Egipta ili Meksika...Piramide su nestale onako kako su i nađene. Preko noći." (Imamović)

Niz stručnjaka iz BiH je dokazao vještački karakter piramida u Visokom. Geodetski zavod BiH (s ing. Enverom Buzom) je nakon geodetskih i ispitivanja na terenu potvrdio pravilnu geometriju i perfektnu orijentaciju Bosanske piramide Sunca prema stranama svijeta što odgovara načinu gradnje piramida u Egiptu, Kini ili Peruu. Profesor dr. Muhamed Pašić s Univerziteta u Zenici je analizirao više od stotinu uzoraka ploča pješčara s Bosanske piramide Mjeseca zaključujući da su popločane terase na ovoj piramidi djelo ljudskih ruku jer su ploče sječene, transportirane i zatim ugrađivane. Građevinski institut iz Tuzle (osnivač mr.sci. Selim Bešlagić) je potvdio da su pravougaoni blokovi na Bosanskoj piramidi Sunca betonski po svom porijeklu a da je vezivna masa na obje piramide identična. Do istog zaključka je došao i biolog prof.dr. Sulejman Redžić s Univerziteta u Sarajevu proučavajući korijenje bora i nemogućnost prolaska kroz cementni materijal zidova piramide.

Njemački geofizičari s instituta LGA Bautechnik s dr. Andreas Hasenstabom na čelu sofisticiranom georadarskom opremom su snimili Bosansku dolinu piramida i konstatirali u pismenom izvještaju da postoje 44 anomalije koje se ne mogu objasniti djelovanjem prirode: popločane terase, obrađeni blokovi, podzemni prolazi i sl. Ruski akademici dr. Oleg Khavroshkin i dr. Vladislav Tsyplakov su vršili seizmička mjerenja na bosanskim piramidama 2007. potvrđujući da rezultati odgovaraju istraživanjima na piramidama u Gizi čime se dokazuje njihov artificijelni karakter. Satelitska termalna snimanja su pokazala da se pet piramidalnih struktura brže hlade od okolnih prirodnih brda zbog postojanja unutrašnjih šupljina, prolaza i sl.

Vodeći egipatski istraživač piramida, trostruki doktor arheoloških nauka Nabil Swelim je s timom stručnjaka s Kairskog univerziteta (dr. Aly Barakat, dr. Mona Ali i dr. Soliman Hamed) nakon petnaestodnevne posjete 2007. potvrdio da je „Bosanska piramida Sunca najveća piramida na svijetu". U svom arheološkom izvještaju (http://www.icbp.ba/) ističe da se definicija piramida mora proširiti s novim terminom „piramidalna uzvišenja", koja su nastala velikim građevinskim radovima u obradi postojećih uzvišenja, njihovom pravilnom orijentacijom i oblaganjem kamenim blokovima.

3. „Semir Osmanagić je širom otvorenih očiju mogao vidjeti da je jedno bosansko brdo ustvari piramida stara barem 12 ako ne i čitavih 27 tisuća godina..." (Imamović)

Ugledni bh. pedolog prof.dr. Husnija Resulović je sa svojim timom pedologa dokazao da je starost tla koja prekriva piramide Sunca i Mjeseca između 12-15.000 godina (sve naučne studije su objavljene na http://www.icbp.ba/)

4. „Ništa nije smetalo sudionicima međunarodne konferencije... onima koje je Osmanagić nazvao svjetskim stručnjacima... u šarolikoj družini isticao se..." (Imamović)

Prva međunarodna naučna konferencija o Bosanskoj dolini piramida, održana između 25-30. augusta 2008. u Sarajevu je okupila 55 stručnjaka iz 12 zemalja. Delegacija od 20 vodećih egipatskih arheologa, egiptologa i geologa s tri univerziteta (Kairski, Ein Shams i Aleksandrijski) među kojima i dekan najvećeg arheološkog fakulteta na svijetu dr. Alaa Shahen, osnivač moderne Aleksandrijske biblioteke dr. Mostafa Abbadi, ugledni egiptolozi dr. Muhamed Ibrahim Ali, dr. Nabil Swelim i dr. Mona Haggag, vodeći arheolog Saudijske Arabije dr. El-Ansari, najiskusniji arheolozi iz Kine dr. Jiao Nanfeng i dr. Cao Fazhan koji istražuju kineske piramide, ugledni fizičari iz Poljske stručnjaci za radiokarbonsko datiranje dr. Anna Pazdur i dr. Andrzej Rakowski, akademici iz Rusije dr. Khavroshkin i dr. Tsyplakov, te stručnjaci iz Velike Britanije, Mađarske, Austrije, Brazila, Hrvatske, Crne Gore i BiH su jednoglasno zaključili: da je Bosanska dolina piramida važna arheološka lokacija (dakle ne „obično brdo" kako implicira Imamović) koja zaslužuje daljnja arheološka i epigrafska istraživanja, da se druga međunarodna konferencija o bosanskim piramidama održi za dvije godine na koju treba pozvati stručnjake za piramide iz Centralne i Južne Amerike, da se u BiH osnuje Centar za istraživanje piramida i da se na bh. unverzitetima uvede postdiplomski arheološki studij kao podrška projektu istraživanja Bosanske doline piramida.

Ispod Bosanske doline piramida je pronađen prahistorijski podzemni labirint u kome se nalaze megalitni blokovi s urezanim simbolima. Analiza organskog materijala koji je prekrivao ove blokove je obavljena u njemačkom institutu u Kielu i poljskom Silesijanskom univerzitetu u Katowicama. Rezultat je pokazao starost između 31.000-34.000 godina što je senzacionalni podatak i upućuje na postojanje razvijenih ljudskih kultura u središnjem Balkanu istovremeno kada su nastajale i pećinske slikarije u Španjolskoj i Francuskoj (32.000 godina).

5. „Kada se pozovete na Zahi Hawassa - generalnog tajnika egipatskog Vijeća za starine, i njegovu izjavu da je potraga za piramidama u BiH naprosto glupost..." (Imamović)

Prema izjavi Hawasovog bliskog prijatelja dr. Muhameda Ibrahima Alija, u junu 2006. godine održan je zajednički sastanak egipatskih ministarstava kulture i turizma te Vrhovnog savjeta za antikvitete u Kairu. Sastanku je prethodila konferencija za štampu egipatskog stručnjaka dr. Ali Barakata u Sarajevu. Na njoj je dr. Barakat, koji je proveo 42 dana istražujući piramide u BiH, izjavio da je Bosanska piramida Sunca djelo ljudskih ruku. Na hitno sazvanom sastanku u Kairu je bila samo jedna tačka dnevnog reda: „Utjecaj otkrića bosanskih piramida na turizam u Egiptu!" Nakon sastanka je dr. Hawas objavio da su „piramide u Bosni samo hrpa kamenja." Motivacija je jasna.

6. „Broj piramida u BiH se mjeri nulama..." (Imamović)

Projekt istraživanja bosanskih piramida će trajati decenijama i dokazati da su se civilizacije u Evropi kretale s juga, iz naših krajeva, prema sjeveru.

Uzgredne pojave kao što su zavist, neukost, ljubomora, otpor elitne nauke, negiranja anonimnih novinara i sl. su redovna pratnja novih ideja u nauci, ali nemaju nikakvog utjecaja na ostvarivanje zacrtanog cilja Fondacije.

Fotografija 1: Aerijalni snimak Bosanske piramide Sunca
Fotografija 1: Aerijalni snimak Bosanske piramide Sunca

Fotografija 2: Kamene terase na Bosanskoj piramidi Mjeseca
Fotografija 2: Kamene terase na Bosanskoj piramidi Mjeseca
Zadnje ažuriranje srijeda, 23 septembar 2009 11:01

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 18:00 (april - maj)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved