Logo
Print this page

GUNUNG PADANG I BOSANSKE PIRAMIDE

U službenoj posjeti Indoneziji boravio je voditelj projekta istraživanja bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić od 12.-16. maja 2014. Cilj njegove posjete bio je da sa indonežanskim naučnicima istraži lokaciju Gunung Padang kao potencijalnu piramidu.

Njegov domaćin u zapadnom dijelu otoka Jave bio je pronalazač potencijalne piramide geolog dr. Danny Hilman. On ga je upoznao s historijatom arheološke lokacije Gunung Padang te četiri kulturna sloja koja su pronađena geofizičkim mjerenjima. Primjenio je metode geoelektričnog, geomagnentog i GPR snimanja.

Prvi kulturni sloj je megalitna lokacija koja ima starost od 2.300 godina. Riječ je o najvećem megalitnom nalazištu u Jugoistočnoj Aziji. Druga lokacija je starosti od 7.000 godina i jasno pokazuje vještački vezivni materiijal između oblikovanih ploča vulkanskog kamena. Treća lokacija je starosti od 10.000 godina, a četvrta, prema posljednjim radiokarbonskim analizama, starija od 23.000 godina.

Unutar piramidalne građevine prekrivene zemljom, vegetacijom i mlađim kulturnim slojevima, dr. Danny Hilman je otkrio postojanje trouglastih komora, unutrašnjih tunela i vodenih tokova. Korišten je i sloj pijeska iz obližnje rijeke kao sloj građevine.

Začuđujuće su sličnosti između Bosanske piramide Sunca i Piramide Padang u Indonezije. Obje imaju geometriju piramide, korišten je lokalni materijal, identificirane su komore i unutrašnji prolazi, te vodeni tokovi. Bosanska piramida Sunca locirana je locirana iznad željezne ploče/rude, a indonežanska koristi vulkanski kamen (željezo) kao građevinski materijal. Željezo generira vlastitu elektromagnetnu energiju. Korišteni su materijali koji imaju konduktivna energetska svojstva. Kvarc u BiH i kvarcni pijesak u Indoneziji. Voda ima vrlo važnu ulogu, od generiranja elektriciteta do ljekovitih kvaliteta.

Impresioniran vidjenim, dr. Osmanagić je dao punu podršku kolegi dr. Hilmanu i njegovom timu te im predložio daljnje korake u razvoju projekta.

Galerija slika

{gallery}9711{/gallery}
Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 15 decembar 2014 09:42
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved