Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

New eBooks available

Pyramids ebook

Pyramids ebook

Pyramids ebook

New eBooks available, Kindle Edition

Ancient History ebook

A+ A A-

Administrator

Pozivnica za skup mira u Visokom

petak, 26 juli 2024 10:14 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Skup mira BUĐENJE VEDA zakazan je za vikend 26. do 28.jula 2024, na piramidama u Visokom, u organizaciji dr Semira Osmaganića ispred Fondacije„Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ i Dejana Berbatovića ispred Saveza za TM Srbije. Njihovi pozdravni i uvodni govori osvrnuće se na dalji cilj ovog skupa, a to je stvaranje trajnih grupa koje će da zrače mir i sklad u regionu i da omoguće brži razvoj viših stanja svesti. Naučno je dokazano da je to moguće, a pred nama je da to i ostvarimo za dobrobit svih nas.
Ne propustite fantastične teme koje će nam na ovom skupu predstaviti znalci iz oblasti koje istražuju, uče i primenjuju. Biće tu tema posvećenih Mahariši jogi, ajurvedi, ishrani u skladu sa došama, gradnji kuća po prirodnim principima sthapatya veda i vastu, osvrt na svetu knjigu Bhagavad Gita, ali i teme posvećene izgradnji kuća od konoplje, aromaterapiji, formiranju vedskih zajednica i domaćinstava, đotiš kao vedanga, pranajama disanje...
Budite promena u svetu koju želite da vidite. Probudite i vi sećanje na drevna znanja – VEDE uz pomoć sjajnih učitelja i predavača.
Neka ovaj vikend bude poseban upravo zato što ćete i vi biti tamo i vašim prisustvom upotpuniti skup mira i njegov dugoročni cilj.

SKUP MIRA U PARKU ‘RAVNE 2’ U VISOKOM

četvrtak, 25 juli 2024 12:22 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Izuzetan događaj u ‘Arheološko-turističko-sportskom parku Ravne 2’ u Visokom predstojeći vikend. Naime, od petka 26. Jula 2024. Do nedjelje 28. Jula 2024. Okupiće se učesnici iz nekoliko zemalja regiona na ‘Skupu mira’ na kojem će se govoriti o ‘Buđenju veda u centru Huma (Balkana)’.

Prije samog početka skupa, u popodnevnim satima, pronalazač bosanskih piramida Dr Semir Osmanagić će voditi zainteresovane na dvije lokacije: na Belvedereu će imati prezentaciju o projektu nakon koje će se ići u posjetu arheološkim sondama na Bosanskoj piramidi Sunca. Sastanak će biti u 16:30 sati na velikom parking Fondacije na Ravnama, odakle se organizovano kreće prema Belvedereu. Cijena ove vođene ture je 10 eura po osobi a karte se mogu kupiti u službenoj prodavnici karata Fondacije ispred ulaza u tunele Ravne ili se može direktno platiti asistentu Dr Osmanagića.

Nakon toga, oko 18:30 predviđeno je otvaranje paviljona posvećenog Vinčanskoj civilizaciji u Magičnoj šumi parka ‘Ravne 2’. Predviđen je program za prisutne, a prisustvo je besplatno.

Zvaničan program Skupa mira započinje u 19:30 u kino dvorani u parku. Prisutne će pozdraviti Dr Semir Osmanagić, a govornici prve večeri će biti Dejan Barbtović i Ognjen Đurović.

U subotu, 27. jula predavanja počinju u 9:00 sati i ukupno šest predavača će govoriti o različitim aspektima drevnih znanja. Od 15:00 sati Dr Semir Osmanagić će voditi zainteresovane u dvoasatni obilazak instalacija u unikatnom parku ‘Ravne 2’.

U nedjelju 28. jula skup će zatvoriti predavači Sonja Jakopović, Ervin Šilić i Jole Ram.

Ulaz i parking za Skup su besplatni.

U petak 26. jula 2024. u prelijepom ‘Arheološko-turističko-sporstkom parku Ravne 2’ u Visokom (BiH), očekuje se izuzetan umjetnički i istorijski događaj. Vlasnik Parka Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ priredit će otvaranje paviljona posvećenog Vinčanskoj civilizaciji.

Akademski kipar magistar Damir Šabić iz Sarajeva izradio je replike nekoliko misterioznih artifakata pronađenih u tri grada Vinčanske civilizacije. Likovi predstavljaju najvjerovatnije ‘polubogove’ i imaju trouglaste glave i izdužene, neljudske oči.

Zapadni arheološki krugovi smatraju Vinču ‘kulturom’. Međutim, u ovom paviljonu će biti argumentovano dokazano zašto je Vinča, prije 8.000 godina, bila prva evropska civilizacija. Ona ispunjava sve kriterije da bi se zvala civilizacijom: velika površina (današnje teritorije Srbije, Hrvaske, BiH, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Rumunije), polovina tadašnjeg evropskog stanovništva, prve urbane sredine u Evropi sa više od 50% nepoljoprivrednog stanovništva, arhitektonske cjeline s pravougaonim, trosobnim kućama, prva metalurgija u Evropi (talio se bakar i zlato), prva razvijena trgovina duž rjećnih korita u južnoj i istočnoj Evropi, kreativna umjetnost, prvo pismo u Evropi (ne ‘znakove’ kako to sugerišu iz Beča, Berlina i Londona).

Nijedan gradić Vinče nije imao utvrđene zidine, jer se nisu bojali osvajača. Naime, u to vrijeme na teritorijama zapadno- i sjeverno-evropskih zemalja ostatak stanvoništva je živio u malim primitivnim zajednicama, često i u pećinama. Tek kada su oni ovladali metalurgijom počinju stvarati naoružane bande (koje su elegantno nazvali ‘vojskama’) i započinju osvajanja onih koji su bili najbogatiji – a to su gradovi u srcu Balkana.

Umjesto Vinčanskog sistema vrijednosti gdje se ohrabrivalo znanje, umijeće, poštenje, kreativnost, saradnja došlo je novo doba u kome su imali oni koji su krali, osvajali, bili nasilni i zveckali oružjem. Nažalost, taj sistem vrijednosti je i danas vladajući. Možemo se samo nadati da će doći dan kada će vrijednosti Vinče ponovo isplivati na površinu.

Inače, sam gradić Vinča sa 2.800 stanovnika bio je smješten na ušću Save u Dunav. Većina gradića Vinčanske civilizacije danas je zatrpana zemljom, a nerijetko ispod deponija smeća.

Ovim paviljonom iz srca Bosne šalju se drugačije poruke u region: trebamo biti ponosni na svoju prošlost, a odnosi među našim malim državicama trebaju biti u duhu mira, saradnje i prijateljstva.

Pavilon će otvoriti direktor Fondacije Dr Semir Osmangić u Magičnoj šumi parka ‘Ravne 2’ u 18:30 sati.  Pozivaju se svi zainteresovani da prisustvuju otvorenju ili da posjete paviljon u budućnosti.

Ovaj unikatni spoj umjetnosti i naše istinske istorije, pridružit če se paviljonima Nikole Tesle, kralja Tvrtka Kotromanića, ilirske kraljice Teute, Ilirskih, slavenskih, bosanskih vila, Starčeva i Vučedolske civilizacije, bisti naših književnika i naučnika, sportskog kompleksa s teniskim stadionom kojeg je otvorio Novak Đoković, labirinata energije, ljubavi i pročišćenje i ostalih šezdeset instalacija.

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved