Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Administrator

 

Vrhunski regionalni događaji ovog ljeta u parku ‘Ravne 2’ u Visokom


 

1. Prezentacija deset knjiga kultne ‘Alternativne historije’ Dr Semira Osmanagića


Dr Semir Osmanagić će u subotu 15. juna 2024. od 18:00-19:00 sati, imati promociju deset svojih knjiga koje upravo izlaze iz štampe pod nazivom ‘Alternativna historija’. Riječ je o ograničenom tiražu i kompaktno uvezanih deset knjiga koje čine jednu cjelinu. 


Naslovi: ‘Drevna historija iza zavjese’ (eksperiment sa šest spiritualnih čitača Akaše po prvi put na našem jeziku), ‘Tragovima Atlantide’ (prvi put se u štampanom izdanju), ‘Putevi duše’ (najtaženiji rukopis iz ovog ciklusa već dvadeset godina), ‘Misterija Anasazija’ (ranija izdanja su rasprodana), ‘Moja priča’ (bestseller), ‘Energetske tačke Planete’ (rasprodana ranija izdanja), ‘Meditacija na svetim mjestima Planete’ (rasprodana ranija izdanja), ‘Neočekivane arheološke lokacije Izraela i Palestine’ (aktuelno), ‘Moj razgovor s vještačkom inteligencijom’ (nova knjiga iz 2024.) i ‘Kosmička misija Maja’ (rasprodana ranija izdanja). 


Ovu prezentaciju Dr Osmanagić će ponoviti 17. avgusta 2024. u 16:00 sati. Više >>>

 


2. Buđenje Vedskog znanja u centru Huma


U parku ‘Ravne 2’ će krajem jula 2024. biti održana manifestacija pod nazivom ‘Buđenje Vedskog znanja u centru Huma’. Zamišljena je kao skup mira za ljude iz regiona na kome će biti prezentovano drevno istočno znanje.

Deset predavača će govoriti o deset tema kao što su aromaterapija, vedske zajednice, pranayama disanje, yoga, kuće od konoplje, bhagavat gita, dinamika grupne svijesti i druge.

Event će biti održan od 26. – 28. jula 2024. (petak – nedjelja). Ulaz i parking su besplatni i svi su pozvani da se pridruže frekvenciji mira, saradnje i novih, interesantnih znanja. Više >>>

 


3. Drugi regionalni susret: 'Lideri svjesnosti 2024.', Visoko, BiH, 15.08. - 18.08.2024. 

 

Ekskluzivna prilika da obiđete sve arheološke lokacije bosanskih piramida, tunela, tumulusa i parka 'Ravne 2' s njihovim pronalazačem Dr Semirom Osmanagićem. Na jednom mjestu unikatna kombinacija arheologije, prave istorije naših prostora, nauke, energetskog, duhovnog i ljekovitog aspekta, kulture, rekreacije, volonterizma i visokih vibracija.


Provedite vrijeme i poslušajte prezentacije na temu svijesti, podsvijesti i duhovnosti od vodećih prosvjetljenih ljudi sa našeg područja:


Todor Pešterski (Rtanj), Drago Plečko (Samobor), Ahmed Bosnić (Sarajevo), Dr Miroljub Petrović (Beograd), Dr Nikola Čanak (Novi Sad), Dr Bartolomej Stanković (Visoko), Irena Jarc (Ljubljana), Minka Muftić (Sarajevo), Savina Atai (Ljubljana), Dr Velimir Abramović i desetine drugih. Upoznajte vodeće nezavisne youtjubere: Goran Božović (FES), Ratko Martinović (Inkubator), Miloš Živković – Profa.  Prvi put ovakav sastav na jednom mjestu.


Poruke duhovnosti, mira, saradnje i ljubavi umjesto tenzija i niskih vibracija uz meditacije na vrhu tumulusa, u tunelima Ravne i Zelenoj, kristalnoj piramidi.


Okupljanje učesnika i gostiju: četvrtak popodne 15. avgust 2024. u 16.00 sati ispred Muzeja Fondacije u Kompleksu Ravne.


Osiguran smještaj u Visokom. Ručkovi s organskom hranom. Lokalni transport uključen. Cijena: 360 eura po osobi u dvokrevetnoj sobi, 395 eura po osobi u jednokrevetnoj sobi.

 

Informacije: www.bosanskepiramide.ba   Rezervacije: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 


4. Sedma međunarodna naučna konferencija o bosanskim piramidama, 30.08. – 06.09.2024.

 

U Visokom se ponovo okupljaju vrhunski stručnjaci za piramide. Fizičari Prof. Dr Konstantin Korotokov (Rusija), Jesper Johansen (Danska), Dr Zdeslav Hrepić (Hrvatska) antropolog Dr Semir Osmanagić, inžinjer telekomunikacija i teslijanac Goran Marjanović (Srbija), geofizičari iz Italije i BiH vršit će mjerenja energetskih fenomena na bosanskim piramidama, tumulusu i tunelima.

U večernjim satima javna predavanja s rezultatima mjerenja i komparacijom s drugim piramidama u svijetu. 


Jezik konferencije je engleski. Informacije za kompletan paket

 

 
 
 
 

5. Ostala događanja u parku ‘Ravne 2’ ovo ljeto su u kalendaru 

 

U ponedjeljak 11. juna 2024. godine Fondacija 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca' otvorila je još jednu uređenu arheološku i turističku destinaciju u Visokom. Riječ je o vještačkom konusnom uzvišenju - tumulusu u Vratnici.

-          Danas smo svečano otvorili novouređeni arheološki lokalitet tumulusa u Vratnici.  Pored službenih vodiča Fondacije pridružili su nam se i brojni mještani koji su prisustvovali prezentaciji na lokaciji. Ovaj Tumulus ima visinu od 32 metra iznad razine puta, međutim prilikom sondažnih geoloških bušenja našli smo prostoriju na 56 metara dubine ispod samog vrha. Georadarskim skeniranjem u 2023. našli smo još jednu anonaliju – potencijalnu prostoriju, na dubini od 14 metara. Od naredne godine planiramo da ovdje vršimo arheološka iskopavanja, a ove godine će Tumulus biti jedna od naših najvažnijih turističkih destinacija. Ovo je redovna obuka naših vodiča kako bi mogli našim gostima prezentovati najbolje informacije. – kazao nam je dr. Semir Osmanagić.

U pripremi za otvaranje ove turističke lokacije, Fondacija je nekoliko mjeseci radila na uređenju pristupnog puta kojeg je asfaltirala, napravila je i parkin za goste, očistila uzvišenje od žbunja i rastinja, napravila betonsko-kamene stepenice s rukohvatima, očistila sami vrh i postavila klupe za 100 posjetilaca, postavila pet natkrivenih stolova s klupama kapaciteta 40 mjesta. Ovo će ujedno služiti i kao novo izletište stanovnicima lokalne zajednice s predivnim pogledom.

Fondacija danas u Visokom ima nekoliko uređenih lokacija, koje su organizovane i uređene po svjetskim standardima i koje su svakako i sjajna reklama za Fondaciju, ali i Visoko, Zeničko – dobojski kanton i cijelu Bosnu i Hercegovinu, pošto ih godišnje posjete desetine hiljada turista iz cijelog svijeta.

Također, i vodička služba Fondacije je jedna od najboljih u ovom dijelu Europe, a upravo su vodiči oni koji ostvaruju prvi kontakt sa ljudima iz cijelog svijeta i svojim prezentacijama ostavljaju dobar utisak na goste, koji se rado vraćaju u Bosansku dolinu piramida.

POČETAK VOLONTIRANJA NA NAJVEĆOJ PIRAMIDI NA SVIJETU

subota, 08 juni 2024 18:43 Objavljeno unutar Aktuelnosti

U Visokom je, u organizaciji Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’, započela nova volonterska sezona. Trajanje je od 3. juna do 18. oktobra 2024. U proteklih 15 godina na bosanskim piramidama je volontiralo ukupno 3.750 volontera iz 64 zemlje sa 6 kontinenata i po tome je ovaj projekat postao najaktivnija arheološka lokacija na svijetu.

Većinu aktivnosti volonteri će ove godine provesti u prahistorijskim podzemnim tunelima Ravne. Posebna uzbuđenja će donijeti volontiranje u novootkrivenim tunelima ‘Ravne 6’.

Prethodno će, kao i svake godine, volonteri raditi na čišćenju postojećih arheoloških sondi n piramidama i tumulusu da se upoznaju sa rauličitim lokacijama na kojima je Fondacija radila od 2006. godine..

Prvu sedmicu volonteri su proveli čisteći staru arheološku sondu broj 6 koja se nalazi u podnožju sjeverne strane Bosanske piramide Sunca, van zaštićene zone Starog grada Visoki.

Betonski blokovi bili su prekriveni zemljom, glinom i rastinjem koji su proteklih godina padali na ovu sondu. Nakon prvih pet dana, najstariji i najkvalitetniji beton ponovo je ugledao svjetlo dana. Ova se sonda nalazi na sjajnoj poziciji odakle se pruža prelijep pogled na grad Visoko.

U narednim sedmicama, volonteri će čistiti ostale arheološke sonde koje se nalaze na Bosanskoj piramidi Mjeseca i tumulusu u Vratnici, a nakon toga prelaze u tunele ‘Ravne 3’ i ‘Ravne 6. Tamo će, pod rukovodstvom arheologa Fondacije raditi na otkrivanju tunela u koje ljudska noga nije kročila hiljade godina.

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved