Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Administrator

Kalendar dešavanja u kompleksu Ravne skoro popunjen.


Kalendar dešavanja u kompleksu Ravne skoro popunjen.

 

Na radost velikog broja gostiju iz cijelog svijeta, ali i stanovnika koji žive u blizini, u četvrtak 16.05.2024.godine je asfaltiran prilazni put koji vodi prema info kućici i sondama na Bosanskoj piramidi Sunca.

– Ovo je najvažnija lokacija piramida u svijetu, ovo je najviša piramida na svijetu s visinom od 368 metara, najstarija sa starošću od 29.200 godina. Ovo je piramida s najkvalitetnijim i najstarijim betonom na svijetu. Na Bosanskoj piramidi Sunca prve sonde smo otvorili još 2006.godine i vremenom smo ih otvorili preko 20. U međuvremenu smo kupili i šest parcela, a danas se nalazimo na jednoj od njih, na kojoj je i info kućica Fondacije. U proteklih 19 godina imali smo goste iz 160 zemalja svijeta i sa svih kontinenata, tako da je ova lokacija od iznimne ekonomske i turističke važnosti za BiH i region. Nažalost, prilaz piramidi je bio u užasnom stanju, a ono što mi danas radimo, a kad kažem mi mislim na Fondaciju i na naše privredno društvo Bosanske piramide d.o.o, jeste da smo proširili 150 m prilazogi puta, uradili tampon i asfaltirali prilaz lokaciji. Na Fondaciji nije da vrši asfaltiranje puteva u Visokom ili BiH, jer smo mi mala, neprofitna Fondacija, ali mi slušamo naše goste koji su bili nezadovoljni uslovima prilaza, ali i imali brojne neprijatne situacije, koje ćemo spriječiti ovim radovima. Ovo nije jedini infrastrukturni projekat, u Kompleksu Ravne smo uradili brojne projekte, a u ovom mjesecu smo asfaltirali i 120 metara prilaznog puta Tumulusu u Vratnici. Fondacija čini sve da bi zadovoljila turiste i ponudila najbolje moguće iskustvo. Oni su prezadovoljni našim lokacijama i svime što im nudimo, ali se mora uređivati i infrastruktura. Uređene lokacije daju prvi profesionalni utisak o lokaciji na koju se dolazi. – kazao nam je dr. Semir Osmanagić, kojeg smo sreli tokom izvođenja radova.

Samo u ovoj godini uloženo je mnogo u uređenje Bosanske piramide Sunca. – Danas smo riješili prilazni put koji je godinama predstavljao veliki problem za sve naše goste. U proteklom periodu smo uradili i betonsko-kamene stepenice kojima dolazimo do sondi na piramidi, urađene su klupe za odmor, sada imamo odličan pristup lokaciji i slobodno mogu reći da je ovo jedna od najboljih i najuređenijih turističkih lokacija u BiH. – kazao nam je Namik Mejdija, službeni vodič Fondacije.

Izjave i prilog o radovima pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=SmEMm88zd1M

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved