Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

KAKO SU OTKRIVANE TAJNE BOSANSKIH PIRAMIDA

Do aprila 2005. Bosanska piramida Sunca je bila samo prirodno, piramidalno brdo Visočica (ili Grad) koja je na svom vrhu imala zapuštenu lokaciju nekadašnjeg srednjevjekovnog grada Visoki u središnjoj BiH. U razgovorima u Visokom su se ponekad pominjali podzemni tuneli koji su se koristili u Srednjem vijeku i tu se priča završavala.

Do aprila 2005. Bosanska piramida Sunca je bila samo prirodno, piramidalno brdo Visočica (ili Grad) koja je na svom vrhu imala zapuštenu lokaciju nekadašnjeg srednjevjekovnog grada Visoki u središnjoj BiH. U razgovorima u Visokom su se ponekad pominjali podzemni tuneli koji su se koristili u Srednjem vijeku i tu se priča završavala.

 

Pojava moje knjige “Bosanska piramida Sunca” u oktobru 2005. izbacila je validnu hipotezu o postojanju dvije kolosalne kamene građevine: Bosanskih piramida Sunca i Mjeseca s pravilnom orijentacijom prema stranama svijeta, zatim s Visočkom dolinom koja je nekada bila u potpunosti popločana i s mrežom podzemnih tunela koji povezuju prve evropske piramide.

 

Nakon tog momenta, plejada stručnjaka iz različitih oblasti dala je veliki doprinos razotkrivanju tajni bosanskih piramida. Iskusni geolog Nađija Nukić je pronicljivo zaključila da blokovi breče na piramidi Sunca nisu mogli nastati taloženjem i to u obliku piramide formirajući četiri trouglaste strane, potpuno ravne od dna prema vrhu s istim uglom i pravilnom orijentacijom. Nastavljajući njen rad dr. Aly Barakat, geolog iz Egipta, je potvrdio da je piramida Sunca obložena vještački formiranim blokovima breče. Pri tome je pronašao niz drugih, ljudskom rukom obrađenih, ploča pješčara na lokacijama piramide Mjeseca i Zmaja. Građevinski institut iz Tuzle, na čelu s osnivačem mr. Selimom Bešlagićem, analizirao je građevinski materijal koji tvori ove dvije piramide konstatirajući da je riječ o visokokvalitetnim materijalima koji su obrađeni vještačkim putem, s istim vezivnim sredstvom.

 

Sjajni geofizičar dr. Amer Smailbegović je analizom satelitskih, termalnih, topografskih i radarskih fotografija regiona ustvrdio postojanje tri dodatne strukture koje sam ja kasnije nazvao piramidama Zmaja i Ljubavi ostavljajući pri tome njegov naziv za hram Zemlje. Dr. Smailbegović je uočio arheoastronomsku orijentaciju piramide Sunce s terasama na njenoj zapadnoj strani koje vjerovatno prate kretanje sunca tokom različitih godišnjih doba.

 

Analizom biljnog pokrova piramide Sunca, dr. Sulejman Redžić je ustvrdio da ovdje neočekivano uspijevaju mediteranske kulture što je posljedica više temperature piramide Sunca u odnosu na okolna brda. Ta viša temperatura je rezultat postojanja šupljina (prolaza, hodnika, prostorija) u njenoj unutrašnjosti. To je potvrdilo analize Smailbegovića rađene sa satelitskim radarom koji penetrira tlo. Takođe, profesor Redžić je komparacijom breče iz doline Neretve i blokova breče na piramidi Sunca pokazao da korijen bora kao svrdlo prolazi kroz breču u dolini Neretve, ali ne može da prođe kroz vještačke blokove od brečastog materijala na površini piramide Sunca. To je razlog što uprkos brojnim pokušajima zasađivanja na piramidi Sunca nema borova koji će dostići dugovječnost i duboke korijene. 

 

Sondažni bunari na sjevernoj strani piramide Sunca su jasno pokazali da se iznad grubih blokova breče nalazi polirani sloj sastava sličnom pješčaru. S jedne strane, geolog Nukić je tačno primjetila da se to u prirodi ne javlja tim redom već obrnutim, a s druge strane je geolog dr. Barakat potvrdio da su na sličan način građene egipatske piramide s poliranim slojem na vrhu (primjer Kefrenove piramide koja je djelomično sačuvala taj sloj).

 

Od prvog mjerenja kompasom Bojana Zečevića, preko satelitskog određivanja položaja tri glavne piramide (Sunce, Mjesec, Zmaj) dr. Smailbegovića, potvrde tih tvrdnji iz katastarskog ureda Općine Visoko, do geodetskih i topografskih istraživanja Geodetskog zavoda BiH na čelu s ing. Enverom Buzom, dobijene su važne činjenice o perfektnoj orijentaciji piramide Sunca prema stranama svijeta i zvijezdi Sjevernjači (isto kao i u slučaju Keopsove piramide).

 

Pedolozi iz Federalnog Zavoda za agropdelogiju su, na čelu s dr. Resulovićem, utvrdili orijentacionu starost zemljanog pokrova na piramidi Mjeseca. Naime, s prosječnom debljinom od 40 cm, pri čemu je za formiranje jednog centimetra potrebno 250-300 godina, matematički se može odrediti da piramida Mjeseca nije u upotrebi blizu 12.000 godina!

 

Italijanski geolog dr. Dario Andretta je analizom stalaktita iz podzemnog tunela Ravne, primjenjujući uranijumsku metodu poluraspada ovog materijala, došao do naučnih rezultata o starosti stalaktita od blizu tri hiljade godina. Na obradi su sada uzorci koji su, prema našoj procjeni, znatno stariji od ovog prvog analiziranog. 

 

Naravno, prethodno su stručnjaci iz rudnika u Zenici, Kaknju i Brezi utvrdili da podzemni tuneli, koji prema hipotezi povezuju sve piramide (kao i u Gizi, Sakari ili Teotihuakanu) nisu jamski hodnici niti prirodne pećine. Na ovaj način smo promjenili Bosansku historiju zauvijek: ispod Bosanske doline piramida postoje složeni građevinski zahvati koji ne pripadaju ni jednom poznatom historijskom periodu oficijelne bh. historije: ni Srednjem vijeku (600-800 godina), ni Rimljanima (2000 godina), ni Ilirima (2500 godina). Zvanična tumačenja bh. historiografije nakon toga pominju samo primitivne neolitske te paleolitske kulture. Ali, pećinski čovjek nije gradio kompleks podzemnih tunela dugačak desetine kilometara kroz čvrst materijal breče na dubini od 5 ili 18 metara.

 

Analizom simbola na megalitnim blokovima pronađenim u podzemnim tunelima, na piramidama i Gornjoj Vratnici, ugledni naučnik dr. Muris Osmanagić je došao do zaključaka koji nas vjerovatno vode ka jednom od najstarijih evropskih pisama. To će predstavljati novi pozitivni šok za svjetsku arheološku zajednicu.

 

Georadarski eksperti iz Njemačke (LGA) i Srbije (Geološki fakultet iz Beograda) su snimali lokacije na piramidama i Gornjoj Vratnici zaključujući da postoje desetine anomalija koje nepobitno upućuju na intenzivan ljudski rad (prolazi, hodnici, stepenice, zidovi).

 

Niz iskusnih radiestezijskih stručnjaka i firmi (Aqua Mundi iz Boegrada, Zoran Alić iz Zagreba, te drugi stručnjaci iz Dubrovnika, Ljubljane, Kanade i dr.) potvrdili su postojanje brojnih unutrašnjih vodenih izvora i tokova unutar obje piramide. Između ostalog, dobijeno je objašnjenje zašto je dio zapadne padine piramide Mjeseca uvijek bez snijega. Razlog: postojanje toplih podzemnih izvora mineralne vode ljekovitih svojstava. Ista svojstva ima i voda koja izvire ispod piramide Sunca i prati tunel od piramide do mjesta Ravne. Stephen S. Mehler u svom naučno-popularnom bestseleru “Zemlja Ozirisova” detaljno govori o egipatskim piramidama kao mašinama za proizvodnju i transformaciju energije pri čemu je voda bila jedan od glavnih izvora energije.

 

Britanski naučnik dr. Harry Oldfield je svojom izuzetnom analizom energetskih polja u i iznad bosanskih piramida izveo jedinstveni eksperiment u svijetu krajem aprila 2007. Dokazao je da bosanske piramide stvaraju nehomogena, pulsirajuća, vertikalna energetska polja s energetskim generiranjima i pražnjenjima koja ni u kom slučaju ne mogu stvarati prirodna “mrtva” brda već samo vještački objekti na pažljivo izabranoj lokaciji.

 

Dvije najpoznatije svjetske piramide, do pojave Bosanske piramide Sunca, bile su Keopsova (Egipat) i piramida Sunca (Meksiko). Dokazano je da Keopsova piramida u svojim dimenzijama utjelovljuje matematički broj Pi koji nema konačnu vrijednost (3,1415926535…). Meksička piramida Sunca u sebi nosi kvadratni korijen broja Pi koji je, takođe, beskonačan. Hrvatski ekspert dr. Ivan Šimatović učinio je značajan naučni iskorak izučavajući geometriju Bosanske piramide Sunca. Zaključio je da ona u sebi sadrži kvadratne korijene iz dva i tri. Riječ je o iracionalnim, beskonačnim vrijednostima. Za drevne arhitekte ove vrijednosti su bile izuzetno značajne. Broj koji nije konačan je živ, on traje, nije statičan. Pogledajmo film o energetskom kretanju polja autora dr. Oldfielda iznad Bosanske piramide Sunca i biće nam potpuno jasna analogija. 

 

Piramide su pravljene da vječno pulsiraju. Stoga je i razumljiva izreka da se ljudi boje vremena, a vrijeme se boji piramida.

 

Na ovaj način, otpočela je nova faza u otkrivanju tajni Visočke doline. Tokom 2006. godine odgovorili smo na pitanje “ŠTA JE OVO?”. Riječ je o najvećem, svjetskom piramidalnom kompleksu. 

 

Sada, s 2007. godinom, odgovaramo na slijedeće pitanje: ‘KOJA JE SVRHA OVIH PIRAMIDA?” Najmodernijom tehnologijom dobijamo odgovor da je riječ o energetskoj akumulaciji, nevidljivoj ljudskom oku. Unutar piramida se generira (elektromagnetna) energija i ispušta u prostor direktno iznad piramida. Pri tome, postoji energetska komunikacija među svim piramidama.

 

Dio arheologa, geologa i historičara Bosne i Hercegovine i svijeta bio je u šoku s pojavom hipoteze o postojanju prvih evropskih piramida na bosanskom tlu. Oni su, učeći studente po udžbenicima napisanim prije 50 godina, a služeći se metodama iz XIX stoljeća, bili potpuno nespremni za nove naučne činjenice. Kako nisu pratili svjetska otkrića i primjenu modernih satelitskih, georadarskih i ostalih visokotehnoloških disciplina u arheologiji, to nisu ni mogli razumjeti vrijednost multidisciplinarnih dokaza o kojima govorimo. Svakako, potpuno nepoznavanje materije piramida, značaj njihove pravilne orijentacije prema stranama svijeta, izbor lokacije u BiH koja je na 45 stepenu geografske širine itd. bila je dodatna okolnost koja im nije išla u prilog.

 

Sada, podižemo naučnu metodologiju u višedimenzionalnu i naprednu tehnološku stvarnost XXI stoljeća.


Semir Osmanagić

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 17 septembar 2007 10:34

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 19:00 (juli-septembar)
Posljednji ulazak u tunele u 18 sati.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i +387 (0)33 259 935


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved