Logo
Print this page

MARESHA PEĆINE

Piše: dr. Semir Osmanagić

Maresha, Izrael, april 2016.

Otac Zeeva, Yehushua Ben Arie, čuveni izraelski arheolog, je, prije nekoliko decenija, istraživao Beit Guvrin pećine, u središnjem Izraelu. U to doba nekoliko teorija bilo je prisutno koje su objašnjavale njihov postanak. Danas je uglavnom prihvaćena hipoteza Yehushue o načinu njihovog nastanka.

Naime, on tvrdi da su lokalni stanovnici započinjali formiranje kamenoloma kopajući zemlju i onda izvlačeći kamen ispod nje. Tvrdi kamen su koristili za malter i plaster, dakle kao građevinski material. Sekciju s mekim kamenom bi širili dok opet ne bi došli do tvrdog kamena. Da bi dobili stabilni kamenolom ispod zemlje, započeli bi iskopavanja s uksim kanalom, a onda se proširili u obliku zvona.

Beit Guvrin ima više od 800 registriranih lokacija s pećinama. Neki pominju na hiljade takvih pećina. Danas se njiovo porijeklo pripisuje Bizantincima, ponegdje i kasnom periodu rimske vladavine na ovim prostorima. Priča kaze da su vremenom ljudi povezivali podzemnim prolazima te vještačke, zvonaste pećine, osobito u vremenima kada se trebalo skrivati od neprijatelja.

Zatim se čitav kompleks prijavi za zaštitu UNESCA i generalno se prihvati objašnjenje da njihova starost nije niti 1500 godina.

Međutim, moja posjeta mi je dala sasvm drugu sliku. Tačno je to da su najpoznatije i najveće pećine upravo one koje su možda i napravljene i korištene kao podzmeni kamenolomi. Danas se to održavaju koncerti klasične muziek zbog odlične akustike. Takvom koncertu sam bio prisutan.  Ali, neki drugi podzemni kompleksi, na primjer Maresha pećine u okviru istog dijela Izraela, su imale sasvim drugi historijat.

Posjetio sam ih nekoliko. Dimenzije odudaraju od zvonastih pećina koje su visoke po nekoliko desetina metara. Ovdje je identičan osjećaj kao u Cappadoccia podzemnim kompleksima u središnjoj Turskoj. Nekoliko nivoa ispod zemlje, s uskim prolazima između njih, niskim svodovima, lijepo obrađenim kružnim stepenicama. Maresha pećine nemaju veze sa kamenolomima.

Osobito impresioniraju zračni dimnjaci.ventilacioni otvori koji su identičnih promjera i stila gradnje i u Izraelu i u Turskoj, i koji povezuju sve podzemne nivoe.

U Turskoj stidljivo pominju “kanaansko porijeklo” podzemnih gradova u Anadoliji, i vraćaju se nekoliko hiljada godina unatrag. Ali, ne više od 5000 godina. U Izraelu je riječ o istoj gradnji i svrsi, brz obzira što ne znamo razloge gradnje.

Umjesto uopštavanja, pećine treba istražiti zasebno i nezavisno. Osobito izmjeriti različite energetske vrijednosti.

Ručak u Tel Avivu i susret sa Yehushua Ben Ariem nisam iskoristio da razmjenimo mišljenja na temu Maresha pećina. Zeev me je lijepo upozorio prije susreta: moj otac je konvencionalni arheolog, vrlo konzervativnih pogleda.

Ali, kako će naš susret pokazati, i vrlo drag i topao čovjek.

Kako bi bilo lijepo da se u podzemnim prahistorijskim prolazima u Izraelu, Turskoj i Malti, pojave originalni graditelji i pokazu nam stotine kilometara podzmenih prolaza i objasne razloge gradnje.

Galerija slika

{gallery}10771{/gallery}
Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 16 maj 2016 19:33
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved