Logo
Print this page

V-V PETROGLIFI

Piše: dr. Semir Osmanagić

Malo poznato, ali najznačajnije i najveće nalazište petroglifa kulture Sinagua je na lokaciji “V-bar-V ranča” u centralnoj Arizoni. Petroglifi su, inače, uklesanja u kamenu i ima ih posvuda na svijetu.

Do 1994. rančeri su držali ovu lokaciju i čuvali petroglife od vandalizma, kada su ih prepustili Nacionalnoj direkciji šuma. Ovo je najbolje očuvana lokacija s petroglifima, ali još uvijek nije proglašena nacionalnim spomenikom.

Ukupno je 1.032 uklesanja, na 16 kamenih panela. Najčešći je zoomorfni motiv: zmije, kornjaće, kojoti, jeleni i antilope. Slijede antropološki petroglifi, te geometrijski oblici, prije svega spirale, krugovi i mreže.

Vidljvio je da svi petroglifi pripadaju istom stilu. Nema preklapanja, niti kasnijih uklesanja. Ista im je dubina, jednako su udaljeni jedni od drugih. Zaključak: nastali su svi u isto vrijeme, od jednog autora.

Pretpostavlja se da su autori petroglifa kultura Sinagua, koja je bila u ovom regionu od XII-XV stoljeća. S obzirom na blizinu rijeke, predio je bogat vegetacijom i ne čudi prisutnost ljudi.

Zvanične informacije su vrlo šture u objasnjenju petroglifa i njihovom stvarnom značenju. Zbilja, nije lako protumačiti ideje davnašnjih autora izražene u smbolima. A pogotovo ako su one astronomskog karaktera. Tada ih zvanična nauka i ne želi prihvatiti kao takve.

Na glavnom kamenom panelu, omanjoj litici, postoji geološko raspuknuce. U njemu su čvrsto uglavljena dva kamena. Oni daju sjenu na kamenom panelu, koja se kreće kako se pomjera sunce na horizontu. Odmah u nastavku se nalaze obrađena udubljenja u kamenom zidu, koja nalikuju na putanje planeta Sunčevog sistema. Većina piktoglifa je smještena u donjem dijelu ove stijene.

Prateći sjenu ova dva kamena tokom dvvanaest mjeseci godišnje, može se zaključiti da piktoglifi upravo odgovaraju sunčevim mjenama i opisuju glavne astronomske i agrikulturne aktivnosti. Naime, simbol za sunce biva prekriven sjenom tokom ljetnog solsticija, a u okviru pravougaone sjene su aktivnosti koje se tada odvijaju. Isto važi i za ekvinocije, periode sjetve, mjesece kada se održavaju najznačajniji rituali, sezone lova na različite životinje, periode različite energetske snage Majke Zemlje.

Najedamput, pred nama oživi ovaj kalendar u litici. Ispred nas su zapisani svi mjesečni događaji koji se ponavljaju iz godine u godinu.

I kao da se pred nama ukazuju ruke šamana koji je budno pratio približavanje različitih perioda važnih za njegove sunarodnjake.

Galerija slika

{gallery}9689{/gallery}
Zadnje ažuriranje utorak, 02 decembar 2014 13:16
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved