Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Himalajski korijen

Piše: mr.sc. Drago Plečko

Himalajski korijen ima mnogo imena, ali najpoznatije je ashwagandha (lat. Withania somnifera). Koristim ga u tretmanima raznih oboljenja desetljećima i rijetka je azijska biljka koja bilježi čak 200 raznih istraživanja.

Ipak, treba biti oprezan jer izvorni ajurvedski produkti u oko 20% slučajeva sadrže višak teških metala. Zato jeftinije varijante nikada nisu pouzdane. Nakon provjere najbolje ga je koristiti u obliku praha, a originalnost je moje verzije u izlaganju tzv. supermagnetima koji nisu bazirani na željezu.

Uvijek uz primjenu svog himalajskog korijena preporučujem i subliminalni CD koji sadrži dvije “primordijalne vibracije” jer smatram da proces pomlađivanja i obnove tkiva može biti usporen potisnutim traumama u nesvjesni dio ličnosti, a koje se oslobađaju ako uspije ovakvo svojevrsno “resetiranje” dubljih slojeva svijesti. Time vjerujem da postižem veću efikasnost ove biljke koja ima i nadimak “indijski ginseng”, ponajprije zato što je jak antioksidans i imunoregulator koji je in vitro pokazao snažno djelovanje protiv raznih oblika raka, kao dojke, crijeva, pluća i limfnih čvorova. Idealno je sredstvo za primjenu uz kemoterapiju jer neobično brzo obnavlja štetu nastalu na stanicama a prema Anne MyIntyre djeluje izrazito jako na ljudski mozak. Ona ga naziva “nervnim tonikom”.

Ima reputaciju afrodizijaka, a neki mu daju prednost pred ostalim sredstvima za povećanje potencije zato što ne izaziva naglo širenje krvnih žila, što potencijalno može biti opasno, već djeluje tako da podiže “ojas”, životnu energiju koja na Istoku predstavlja sinonim za pomlađivanje tijela, ali i energiju nužnu za svaku duhovnu praksu. Neka istraživanja pak ističu da potiskuje strahove i depresiju. Dale Kiefer i neki drugi autori u novije vrijeme spominju ovaj korijen kao odlično sredstvo za usporavanje demencije, staračke senilnosti, parkinsonizma i Alzheimerove bolesti koje se istražuje vrlo intenzivno. To sam shvatio kada sam u Delhiju vidio statističke podatke prema kojima u zonama gdje se ashwagandha koristi mnogo, broj oboljelih od Alzheimerove bolesti u dobi do 65 godina ne prelazi ni 1%!

Neki smatraju da su aktivni principi koji djeluju u korijenu spojevi vitaferin A i vitanolid D, no kako je ovaj čudesni proizvod Prirode iz kategorije onih koji sadrže mnoge sterole (“biljni steroidi”) i kao takvi bez nuspojava pomažu sportašima, bilderima i rekreativcima, teško mi je povjerovati da se tako širok spektar djelotvornosti može objasniti samo s dva spoja. Vodeći stručnjak za ajurvedsku medicinu dr. Vasant Lad, kao i većina drugih koji su poznavaoci ove discipline, preporučuje himalajski korijen kod autoimunih bolesti poput multiple skleroze, lupusa, psorijaze, reumatoidnog artritisa, Sjogrenovog sindroma i drugih. Kao imunomodulator smatra se da tamo gdje je imunitet oslabljen djeluje stimulativno, a gdje je preaktivan stišava ga. Mada ne postoji NIJEDNO kliničko ili znanstveno istraživanje koje bi pokazivalo da može doći do neke neželjene reakcije, povremeno se razvije polemika je li TEORETSKI moguće da dođe do jačanja imuniteta tamo gdje to ne želimo. Do sada nisam zamijetio nijedan takav slučaj niti sam ga pronašao u literaturi.

Upozorenje uz ashwagandhu je jasno: ne smije je uzimati osoba koja je na kortikosteroidima ili ima neku bolest štitnjače. Kako oboljeli od MS-a, RA-a, lupusa i drugih autoimunih oboljenja često pate od teških smetnji, a nije im pomogla standardna medicinska terapija, nameće se moralno pitanje pa makar ono bilo samo teoretske prirode kao i u ovom slučaju: treba li poslušati tradicionaliste i primijeniti ashwagandhu ili do daljnjega pričekati detaljnija istraživanja? Moj je stav i tu jasan i stalno ga naglašavam: liječnik koji poznaje stanje i situaciju pacijenta treba ponijeti težinu te odluke. Ili je to sam pacijent koji na svoju odgovornost donosi odluku koju ponekad za njega ne može donijeti nitko drugi.

Na Istoku je sve jasno: onaj tko se obratio za pomoć praktikantu tradicionalne medicine već je odabrao. Na Zapadu se na to gleda nešto drukčije. Himalajski korijen je najjače prirodno sredstvo za pomlađivanje, obnovu tkiva, jačanje imuniteta i čuvanje moždanih funkcija s kojime sam se sreo u praksi. Pogotovo pojačan nekim fizikalnim procesima.

Zadnje ažuriranje subota, 21 mart 2020 18:22
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved