Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

SLOVENAC ISTOK GODIŠNJE U BOSANSKOJ DOLINI PIRAMIDA PROVEDE PO TRI-ČETIRI MJESECA

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Slovenac Istok u Bosansku dolinu piramida kao volonter dolazi od 2019.godine, a godišnje u Visokom provede i po tri-četiri mjeseca. Pored volontiranja, Istok je angažovan i u Taekwondo kolektivu „Bosna“, gdje je takmičar, ali i trener.

Istoka smo sreli u tunelima Ravne 3 tokom pauze za ručak, a uvijek nasmijan i vedar, odlučio je s nama ponovo podijeliti svoja iskustva iz Bosanske doline piramida.

– Svake godine dolazim, prvi put sam kao volonter ovdje bio 2019.godine, a nakon toga kad god imam priliku, slobodno vrijeme ili godišnji odmor, ja dolazim ovamo, na sedmicu-dvije, koliko god sam u prilici. Protekle dvije godine ovdje sam provodio i po tri-četiri mjeseca, a pored volontiranja postao sam i član TKD „Bosna“ Visoko. – priča nam Istok.

Interesovalo nas je šta to ovog Slovenca iz Ljubljanje stalno vraća u Visoko i Bosansku dolinu piramida.

– Više-manje privlače me piramide, tuneli, volim tu energiju tunela, u kojima provodim svaki dan po sat-dva vremena, ali tu je i druženje s volonterima, susrećem mnogo zanimljivih i dobrih ljudi, s kojima razgovaram, družim se, sklapam prijateljstva. Što se samog rada tiče, nekad je malo lakše, a nekad bude i teže, međutim sve je to dobro, jer imamo svi jedan cilj – pomoći da projekat napreduje i da se istina sve više pokazuje. – kazao nam je Istok, te dodao kako mnogo Slovenaca dolazi u posjet bosanskim piramidama, dok s druge strane broj volontera i nije koliki bi mogao da bude.

Pored volontiranja Istok je imao priliku da upozna i sam grad Visoko.

– Super je grad, ljudi su sasvim drugačiji nego u Sloveniji i drugdje, otvoreni su, ljubazni, a sam grad nudi dosta toga interesantnog, dosta toga za obići, vidjeti, uživati, imam mnogo mjesta za zabavu i odmor, tako da sam jako zadovoljan. – ispričao nam je Istok, te dodao kako je ove godine već pet puta bio u Visokom, te da ima namjeru do kraja godine se vratiti još tri puta po nekoliko dana, a „u budućnosti sam svakako i dalje tu“ – rekao nam je na kraju razgovora.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 18 septembar 2023 10:26
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved