Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Administrator

Posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ i bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, ponovo je u petak 12.jula stigao u Bosansku dolinu piramida i Kompleks Ravne, gdje je u društvu dr. Semira Osmanagića obišao Prahistorijski podzemni kompleks tunela Ravne.

– Ovdje se osjećam ugodno, kako zbog društva, tako i zbog ambijenta koji vlada u ovim tunelima. Makar što se mojih prijatelja tiče ja ću preporučiti ovo mjesto, probati ih razuvjeriti, jer neki misle da je ovo propagandna akcija, ali ovdje nema ništa od propagande, ovo treba doživjeti, osjetiti razliku između boravka vani i u ovim tunelima. – kazao nam je Mesić.

Imao je i poruku za bh.političare i ljude koji su na vlasti, a koji bi trebali stati uz projekat istraživanja bosanskih piramida i podržati ga.

– Oni mogu mnogo pomoći, ali ih treba prvo dovesti ovamo, da vide o čemu se radi. Ne vrijedi čitati šta drugi pišu, treba doći ovamo, a to nije teško, cestovno je jednostavno doći i povezano je, i treba samo malo hrabrosti da se ide u nove doživljaje. Meni je još na početku projekta tadašnji predsjednik Sulejman Tihić govorio kako ovdje nešto interesantno ima, nešto staro hiljadama godina, i na naučnicima i istraživačima je da sve ovo dalje istražuju. – kazao je Mesić te dodao kako je obišao cijeli svijet i da ga je iznenadilo i oduševilo sve ono što je vidio u Tunelima Ravne, kao i u najljepšem parku na ovim prostorima, parku „Ravne 2“.

Dr. Osmanagić je zadovoljan ovim posjetama nekadašnjeg predsjednika Hrvatske, jer se i na ovaj način promoviše projekat istraživanja u Bosanskoj dolini piramida.

– Iako je danas imao jako malo vremena Stipe je poželio da dođe u kratki posjet, a očekujemo ga ponovo za nekoliko dana. Drago mi je da smo uspostavili ovaj kontakt i da ćemo zajedno sa Stjepanom Mesićem ublažavati otpore prema ovom projektu kojih ima u Hrvatskoj, ali i zemljama regiona, te da će ljudi shvatiti da ovdje imamo istinsko, vrlo važno arheološko otkriće. – kazao je dr. Osmanagić.

Video prilog zabilježen tokom posjete, kao i izjave, pogledajte na službenom Youtube kanalu Press službe Fondacije na linku: https://www.youtube.com/watch?v=4eQ4iBmcdrM

Dr. Semir Osmanagić je u srijedu 10.jula upriličio obilazak lokaliteta Belvedere za nekoliko grupa koje trenutno borave u Bosanskoj dolini piramida, ali i za prijatelje Fondacije, Julie iz Danske, koja je o bosanskim piramidama napisala i knjigu, kao i Stefana koji godišnje u Visoko dovede desetine grupa.

Gosti iz Danske, Njemačke, veliki broj volontera koji trenutno borave u Bosanskoj dolini piramida, ali i gosti iz drugih zemalja, imali su priliku prisustvovati prezentaciji dr. Osmanagića, te saznati brojne stvari vezane za otkriće prvih europskih piramida.

Dr. Osmanagić je kroz prezentaciju predstavio kompletan historijat, od otkrića piramida, preko otkrića tunela, do današnjeg dana i svih saznanja do kojih se došlo kroz period istraživanja. Gostima je predstavio i ostale piramide, ali i Tumulus u Vratnici, te Kompleks Ravne, sa nekoliko ulaza u tunele i prelijepim parkom „Ravne 2“.

Bila je ovo prilika da organizatori dolazaka gostiju u Visoko saznaju dodatne informacije, koje će kasnije imati priliku prenositi ljudima koji budu zainteresovani za dolaske u Visoko.

FEDERACIJA DAMNHUR U DISTRIKTU RAVNE

petak, 12 juli 2024 13:04 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Uzbudljiv ljetni dan u parku ‘Ravne 2’ u subotu 13. jula 2024. Naime, Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ bit će domaćin delegaciji Federacije Damanhur iz Italije koju predvodi ambasador Crotalo Sesamo.

To je najpoznatija duhovna zajednica u svijetu koja je vlasnik velikog broja parcela u sjeverozapadnoj Italiji, između Torina i Milana. Već četiri decenije, oni imaju svoje obrazovanje, agrikulturu, ekološki način života, razvijeni turizam, novac, trodimenzionalnu umjetnost, život bez cigareta i droga, humane odnose u zajednici. Najpoznatiji su po najvećem kompleksu podzemnih hramova koji su isklesani ručno u živoj stijeni.

Njihovo učenje se proteže na niz prethodnih civilizacijskih ciklusa koji su oslikani u sedam podzmenih hramova.

Delegacija Damanhura će u subotu od 10:00 sati u Magičnoj šumi izgraditi kao donaciju jednu Damanhursku kamenu spiralu.

Od 17 sati će direktor Fondacije Semir Osmanagić imati promociju svoje knjige ‘My Story’ na engleskom jeziku. Od 18 sati će Crotalo imati prezentaciju o Federaciji Damanhur. Njihovoj filozofiji i životu u ovoj zajednici. Od 19 sati će prisutni u kinu Fondacije u parku ‘Ravne 2’ imati priliku da čuju muziku biljaka. Naime, elektronički senzori će biti priključene na biljke koji će transformisati njihova osjećanja kroz zvuke muzike.

Poziv svima da prisustvuju ovim događajima u najljepšem evropskom parku, u sjeni i hladu Magične šume i kina Fondacije.

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved