Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

MEGALITNI MISTERIJ NA SJEVERU ČEŠKE

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Piše: Dr Semir Osmanagić

Nevjerovatna megalitna struktura nalazi se na sjeveru Češke, u blizini grada Liberec, gradića Jabloneca i sela Vrkoslavice. Na vrhu uzvišenja smjestila se kombinacija dolmena i balansirajuće granitne stijene.

Sastoji se od sedam granitnih blokova nepravilnog oblika. Položeni blok na vrhu ima masu od 180 tona. Sjedi na četiri bloka. Najmanji ima 3 tone, trouglastog je oblika i okrenut je naopako s špicastim dijelom okrenutim prema dolje. Za gradnju ove konstrukcije bila bi potrebna dva krana velike nosivosti i bager. Tko je ove granitne grdosije ovdje postavio, teško je reči.

Na lokaciji, koja je otvorena za posjete čitav dan i nije ograđena, nalazi se i mala info tabla. Na njoj piše da je riječ o ‘geološkom fenomenu’. U takve tvrdnje mogu vjerovati neinformirani ljudi koji ne razmišljaju. Istina, kamen jeste prirodni, riječ je o granitu kojeg ima u okolini. Ali, neko ga je donio na vrh uzvišenja (dakle, nije se mogao skotrljati s veće visine). Voda ga nije mogla nanijeti, niti uklopiti jedan ispod drugog na ovako minuciozan način.

Naravno, problem nastaje po pitanju logistike, vremena gradnje i svrhe. Arheolozima i historičarima je najlakše da zatvore oči i proglase ovu strukturu ‘prirodnim, geološkim fenomenom’. Na taj način diskusija je završena i niko više neće postavljati pitanja.

Granit ima visok procenat kvarcnog kristala. Kada velika masa jednog granitnog bloka pritisne drugi, dolazi do piezzoelektričnog efekta i transformacije energije. Da li su to imali na umu drevni graditelji, možemo samo da spekulišemo.

Lokalne legende jedva da su vrijedne spomena. Kada se popnete na vrh gornje (stolne) stijene, vidite udubljena oblika korita. Lokalne priče govore o ‘đavolu’ koji je pokrao lokalnu crkvu i tu sjeo. Od vreline njegove zadnjice stvoreno je udubljenje u kamenu. Kada su seljani došli da ga otjeraju, zamahnuo je repom i napravio udubljenja u obliku kanala na vrhu stijene i onda je nestao.

Teorije seljana i arheologa su podjednako besmislene i nenaučne.

Nauka postoji da istražuje, a ne da skriva neznanje arheologa i geologa.

Zadnje ažuriranje utorak, 05 mart 2024 19:52

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved